(Scurt istoric, cu date evenimente si intamplari)

 

Iubiti frati !.

 

Pentru sustinerea subiectului am pregatit un „scurt istoric” cu date si evenimente ale „Miscarii Penticostale din Romania”.

            Am luat in acest scop urmatoarele concepte:

        a). Memoria trecutului istoric a Miscarii penticostale, nu a fost rascumparat prin toate relatarile lui Vasilica Croitor, ci „Pangarit!”

        b). Scrisoarea de fata, are menirea de a pastra esenta „Istoriei Miscarii penticostale in dimensiunile ei potrivit Adevarului, fara devieri si presupuneri.

        c). Aducerea la lumina a adevarului, cere combaterea aberatiilor, a cuvintelor denigratoare, a expresiilor ce reprezinta cenusa aruncata pe capul premergatorilor Cultului

penticostal si a Bisericii.

       d). Aceasta este cea de a doua scrisoare, prin care incerc sa raspund multiplelor comentarii primite la prima scrisoare; precum si combaterea cu vehementa a afirmatiilor lipsite de logica si adevar, cuprinse in textul cartii.

       e).  Au fost comentatori care mi-a scris si si-au exprimat nedumerirea si indignarea in urma constatarilor din carte, a atacului intreprins impotriva lui Dumnezeu si a Bisericii Sale, atac intreprins de Vasilica si coalisii sai, considerata o actiune ostila si un atac in vederea rasturnarii conducerii si o manifestare intreprinsa in Congresul National al IX-lea al Bisericilor Penticostale, ce a avut loc la Bistrita.

          

              Regret ca Conducatorii cultului, nu tine seama de recomandarile lui Pavel: „V-am scris sa nu aveti nici un fel de legaturi cu vreunul care macar ca isi zice frate, totusi este, …lacom de bani, …defaimatori, raparet,cu un astfel de om nu trebuie nici sa mancati.”…Dati dar afara, din mijlocul vostru pe raul acela!.  (1.Cor. 5:11,13).

            Consider ca de si in lucrarile Congresului National au fost furtuna, acolo a fost si mana scumpa a Domnului, o putere prin care s-a facut Voia Sa !.

             Am urmarit continutul cartii lui Vasilica “Rascumpararea Memoriei”, in masura posibilitatii am constatat ca unele relatari cer raspuns si o clarificare pentru a scoate la lumina Adevarul. Aceasta este cea de a doua scrisoare adresata Bisericilor Penticostale si cititorilor dornici sa cunoasca Adevarul si sa raspunda afirmatiilor neintemeiate, dubioase si care nu au nimic comun cu cerintele lui Dumnezeu, sau cu linistea si pacea pe care o da El (Filip. 4:8). Deaceea s-a pus titlul acestei scrisori:”Cum s-a ajuns la Pangarirea Memoriei!”.

              La inceput, cartea RM ne descopera o “Coalitie” si este prezentata in randuri pe filele cartii, formata din 11 persoane gata de actiune; probabil pentru ziua Congresului National al Bisericilor Penticostale in vederea “rasturnarii de situatie”, adica la ceea ce cartea RM face cateva referiri: “cu nadejdea Renasterii in Romania!”. (Lucia Loghin, RM, pag.V, al. 5). Asemenea apropouri gasim destule in continutul cartii.

                Cartea : “Rascumpararea Memoriei”, cu titlurile, sublinierile si continutul ei n-a rascumparat nimic, nici simpatie, nici memorie pentru trecutul istoric. N-a facut altceva decat a pangarit  pe cei vrednici de cinste si a necinstit pe altii” RM, pag.177-178, (Convingerile lui Bradin), un cititor care cauta adevarul isi da seama de cuvintele socante si blasfemiile adresate persoanei lui Bradin, el a zis: “Bradin a stirbit mereu principiile de credinta,… sa ramana Bradin cu prietenii sai din Departament. Sa prevedem sarcini pentru scortari care sa spulbere parerea (Credinta) credinciosilor. Daca acestea cuvinte dispretuitoare (defaimatoare) ar fi fost scrisa de un necredincios, un ateu sau pagan, in randurile scrise de un pastor ca Vasilica, acestea cuvinte nu ar fi putut avea loc. Oare l-au adorat pe Dumnezeu cu aceste afirmatii?. Ce a voit Vasilica cu acestea ?. A voit sa lanseze un proiectil in viitorul Congres. Ipocrizia si defaimarile si-au aratat fata pe toate paginile cartii RM, ele au dat mana impreuna si s-au asezat la masa . Asa a ajuns memoria pangarita si dezonorat numele Domnului.

                Imprejurarile in care se gaseste Biserica astazi, ne vorbesc mai mult ca oricand despre apropiata Venire a Domnului nostru Isus Starea de fapt care persista m-a determinat sa scriu si cea de a doua epistola, rugandu-va sa primiti cu satisfactie in inimile Dumneavoastra cuvintele Apostolului Pavel adresate Romanilor in cap.15:33.

                In comentariile pe care le-am primit pentru prima scrisoare sunt contestate de Vasilica referintele prezentate din (Rom. 14:15,20) spunand ca acestea cuvinte reprezinta o disputa personala cu privire la folosirea mancarurilor. Eu cred ca chemarea lui Pavel in slujba lui Dumnezeu, a fost ceva mai mult decat (hrana), mancarurile. Nu ma voi opri asupra acestor lucruri dar totusi pun intrebarea:”Ce facem cu aceste versete?” Invataturile Apostolului Pavel au fost puse paralel cu invataturile Domnului Isus si au menirea de a conduce pe calea vietii. As recomanda oricui sa nu coboare cuvintele lui Pavel la simpla mancare, pentru ca ele fac parte integrala din Sfintele Scripturi si sunt folosite nu numai la aplanarea divirgentelor, ci si in alte imprejurari importante. (2 Tim. 3:16-17, 2 Petru 1:20-21).

                Am convingerea ca si aceste cuvinte isi vor face efectul, pentru ca ele au meirea de a indrepta inimile la realitate si la o intelegere corecta asupra lucrurilor si evenimentelor trecutului, pe care unii il mai pastreaza in memoria lor . Va vorbesc ca unul care a trait perioada  nedorita a ororilor trecutului.

                As dori sa ne insusim ceia ce este bun si vrednic de rascumparat si sa uitam tot ce a fost vrednic de dispretuit.

                Ne gasim in fata unor opinii divergente ; dar adevarul trebuie sa fie scos la lumina. Realitatea istorica ne cere dezvaluirea evenimentelor trecutului interbelic, care vine in sustinerea “Miscarii Penticostale” si ne arata cea mai frumoasa si bogata perioada (1922-1940), care nu poate fi uitata.

             Pentru a face lumina in gandul celor ce vor sa cunoasca adevarul cu evenimentele, faptele si intamplarile trecutului in aceea perioada de timp, in limita cunoasterii si  a datelor de care dispun voi prezenta pe scurt cateva date:

         a).Scrisoarea de fata are menirea de a raspunde intrebarii:” Cum s-a ajuns la Pangarirea

Memoriei.

         b).In al doilea rand: Scrisoarea declara pastrarea strans legata de Istoria Miscarii Penticostale si de viata si memoria parintilor din trecut.

        c).In al treilea rand: Dorinta de a scoate adevarul la lumina, adevar pus paralel cu unele mentiuni ale cartii RM.

         Dupa cum am observat in urma comentariilor primite, am observant ca sunt unii care traiesc sub influenta denigrarilor. Au ramas aceiasi pentru a ponegri; desi spun ca sunt Penticostali nu tin seama de cerintele lui Dumnezeu.”Nu va vorbiti de rau unii pe altii fratilor, cine vorbeste de rau pe un frate s-au judeca pe fratele sau vorbeste de rau legea sau judeca legea si daca judeci legea nu esti inplinitor al legii ci judecator. Unul singur este Judecatorul si dadatorul vietii acela care are puterea sa mantuiasca sau sa piarda . Dar cine esti tu de judeci pe fratele tau!?(Iacov 4:11) In prima perioada a Miscarii Penticostale au fost oameni care si-au pus viata in joc, unii au cazut martiri pentru aceasta ceea ce poate unii au uitat . Regretabil este faptul ca vezi unii tineri in aceasta postura,(ca si Vasilica care nu a cunoscut nimic din trecut), tineri care nu-I sensibilizeaza nici evenimentele si nici lucrarile divine ale trecutului.

                I. CUM A AJUNS PANGARITA MEMORIA!?

            1).A nu asculta cand Dumnezeu iti vorbeste.

            Asa cum se poate vedea si din relatarile cartii RM Dumnezeu a stat de vorba cu Vasilica si i-a dat 4 propuneri, pe care le-a scris in cartea sa( RM XVII AL. 1-4) probabil cea de a patra sa fi fost ultima porunca care i-a fost data. Vasilica nu a ascultat glasul Domnului si din acel moment Dumnezeu nu i-a mai vorbit , la lasat in voia soartei sa-si aleaga calea . El a recurs la arhiva securitatii si pentru a gasi hrana a rasfoit sute de dosare peste 10.000 de pagini scrise cu zeci de scriitori notati la notele de subsol in cartea RM.  Apoi a recurs la mass-media pentru a-si prezenta cartea RM si pentru a avea liniste sufleteasca pentru difuzarea cartii si pentru a face urmatoarea mentiune la ziar: ”Primele reactii la mass-media!.” ”Evenimentul zilei de azi a scris urmatoarele cuvinte:”Un pastor Penticostal din Constanta a demonstrat intr-o carte ca toti sefii cultului de pana in anul 1984 au colaborat cu securitatea.  De doua saptamani Penticostalii din Romania…, sunt in mare forfota, un tanar pastor din Constanta Vasilica Croitor scrie ca toti cei ce au fost in conducerea Cultului de la autorizarea sa din 1948 pana in 1984 au fost fara exceptie colaboratori ai securitatii isi turnau fratii pentru putere si bani primiti pe chitanta de la serviciile secrete. Sub titlul Rascumpararea Memoriei” dat cartii unui blog. Pastorul Vasilica a declarat astfel o dezbatere… privind atitudinea duplicitara in perioada comunista. (dos. Ist. Pag.135). Intotdeauna cand vorbim sau scriem  sau facem un “bine” sa facem si o cercetare asupra acelui bine ca nu cumva sa fie grait de rau (Rom 14:16) . Iata ce scrie mass-media. Ce prajituri pune Vasilica pe masa fratilor!?.

                Dupa ce Vasilica a trecut de la Dumnezeu la alesele dosare ale Securitatii  si la dorita mass-media care la ajutat substantial pentru a-si umple tolba cu colosul material ; Bradin este condamnat ca a lucrat in cult ca si presedinte (in sistem) socotit duplicitar . Cine la obligat pe Vasilica sa-l abandoneze pe Dumnezeu si sa fie nevoit sa apeleze la mass-media. ”Ori cartea este foarte…?”. Trebuie sa vina banii. Ori aceasta atitudine nu reprezinta duplicitate?. Oh! Cum a ajuns rascumpararea sa fie acoperita de pangarire.

           2).Cartea RM a impartit istoria in doua!.

                Din anul 1922-1947, sunt 25 de ani , care sunt dati uitarii . Poate tangential Vasilica si-a adus aminte sa mentioneze cateva ganduri.

                Istoria Miscarii Penticostale in cartea RM este impartita in doua fie tendentious, fie din lipsa de date desi este o istorie bogata cu expunerea pe larg a existentei, a evenimentelor. In documentele din arhiva sunt sapate adanc datele; cand a luat fiinta Miscarea Penticostala in Romania, sunt mentionate bazele puse la aceasta miscare. Sunt redate persoanele care au luat in mana lor destinele si primele masuri  de initiere , reguli si principii de organizare a miscarii . Numele persoanelor implicate in aceste miscari sunt mentionate cu numele . Sunt mentionate cereri de interventii pentru recunoasterea legala in numar considerabil. Persecutiile, amenzile, inchisorile cu aplicarea pedepsei pana la 25 de ani , martirajul etc, sunt acte “biografice care prezinta o expunere scrisa a tuturor evenimentelor si perioada acestei miscari.(compara aceste date cu RM. Pag.20-concluzii.

           3). Patrunderea in Biserica a miscarii dizidente.(Controverse dezbinari si ierezii).

        a). Prima dizidenta:Autori: G.H.Schmidt si Kinderman au produs Pangarirea Memoriei.

                In anul 1930, cand a intrat in tara G.H.Schmidt, a luat legatura cu Bradin Gheorghe si cu un grup de Lideri Penticostali pentru asi expune invatatura si a prezenta principiile lui REEM. Intrunirea a avut loc la Timisoara in casa lui Lerek Ioan str. Vasile Alexandrii numarul 10. Discutiile purtate s-au soldat negative. Penticostalii din Romania nu au fost de accord cu invataturile lui Schmidt.

                “Mai dureros si regretabil decat orice prigoana a fost faptul ca a venit in Romania G.H.Schmidt de la REEM, (cu nespalarea) si a tras pe unii pastori de partea sa, in fruntea carora s-a pus Bododea Ioan , intretinuti financiar de aceasta miscare. A inceput sa propage invataturile lor impotriva invataturiloe pe care le-am primit si propagate de  noi. Acesti oameni ai fost desarcinati din slujbele pe care le-au avut, s-au organizat separate si au tiparit o revista intitulata:”Credinta Apostolica”.Majoritatea fratilor nu i-au urmat si nici Bisericile chiar si cele din Jud. Covurlui cu care fratele Bododea Ioan, inainte cu 2 ani s-a organizat. De   aici  in colo, a inceput o istorie neagra , in Bisericile lui Dumnezeu Penticostale. De aici au inceput luptele intre frati. Asa s-a produs o mare rusine si dispret asupra lucrarii Duhului Sfant”.C.A.an III nr.11, pag.5. Asa s-a pangarit Memoria si istoria.

              b).Bododea Ioan, a venit la Penticostali in anul 1928, la sase ani dupa ce a luat fiinta prima Biserica Penticostala . In aceea vreme Bradin Gheorghe era presedinte iar Stoi Dumitru secretar general.

            La sase ani dupa ce a luat fiinta prima Biserica Penticostala, adeca in anul 1928,  Bododea Ioan vine de la Baptisti si trece la Penticostali (1928). In acel an Borloan Solomon din Arad duce credinta Penticostala in vechiul Regat si cateva Biserici Baptiste mai ales din Jud. Covurlui , in frunte cu Bododea Ioan trece la Penticostali.

            Primul (mic congres),a fost tinut in casa lui Bradin Gheorghe din Pulis in anul 1928 aici au fost alesi in conducere Bradin Gheorghe presedinte, Olaru Mihai secretar si Bododea Ioan casier.

           La data de 1 Ianuarie 1929, Bododea Ioan, pe langa functia de casier mai este insarcinat ca redactor la revista .”Cuvantul Adevarului”care s-a tiparit cu data mentionata mai sus, cu sediul redactiei in Brailita str. Plevnei, nr.23.

          In anul 1930 Bododea Ioan a fost schimbat din ambele functii:

         1.)Pentru ca nu a lucrat corect cu banii Bisericilor. 2). A schimbat invatatura fundamentala, “a oamenilor cu mintea intreaga” si a inlocuit-o cu invatatura lui Schmidt (CA an.2, nr.1, pag.7). In profunda lui nemultumire dup ace a fost schimbat, a cautat sa starneasca discordie, s-a aliat cu Bodor Eugen, au format un front comun, luptand impotriva lui Bradin si provocand dezbinari prin Biserici (Ardeu P. Scurt Istoric Penticostal pag.232 al.2 si pag.235 al.1).(vezi anul 1931).

          Principiile fundamentale ale Bisericii Penticostale in aceea vreme, erau cuprinse in brosura de 14 pagini numita: ”Declaratia Fundamentului Adevarat”, pe care Bododea Ioan le-a pastrat cu sfintenie, pana in vremea cand Schmidt a avut puterea sa le schimbe mintea. Iata textul integral privind acele principii “Principiile Fundamentale ale Bisericii Apostolice pe care nici un om cu mintea intrega nu le poate tagaduii si numai interesatii religiosi care si-au facut din Evanghelia lui Hristos un mijloc de trai usor si nesincer pentru sufletele care cauta viata vesnica”(CA an.2 nr.1 pag.70.

            Cand a vazut Schmidt, (comportamentul necrestinesc al oamenilor lui le-a retras ajutoarele banesti, in acest caz Bododea Ioan si Bodor Eugen vazandu-se fara ajutor, au plecat capul pentru moment si au cerut sa fie reprimiti in Cult. Conducerea Cultului a spus ca primeste masa de credinciosi, … dar fara Bodor Eugen si Bododea Ioan”(Ardeu P. Scurt Istoric Penticostal pag.238 al.4 si pag.239 al 1.)!. Probabil ca refuzul de a fi primiti in Cult, Bodor Eugen si Bododea Ioan sa se fi bazat pe zicala care spune: ”naravul din fire n-are lecuire” adica Bododea Ioan a continuat sa-si insuseasca banii Bisericii descoperit in localitatea in care s-a refugiat. (Ardeu P. Scurt Istoric Penticostal pag.238).

          

              c)Bodor Eugen Vasilica Croitor il deplange pe Bodor Eugen ca biografia lui este putin cunoscuta in istoriografia Penticostala si s-au evitat referirile mai consistente aferente la viata si activitatea lui. Imi pare rau ca trebuie sa scriu mai mult folosind timp si spatiu pentru a prezenta o biografie corecta cu elementele ei si cu date scrise pe paginile istoriei( RM PAG.189 AL.3).

Iata biografia lui Bodor Eugen:

           Nascut la 25 mai 1902, in comuna Tereblecea Jud. Radauti (Ucraina), la varsta de 17 ani (1919), devine membru in “Cultul Crestin dupa Evanghelie” si aici s-a dedicat in lucrare colaborand cu Grigorie Constantinescu, predicand si practicand colportajul (vanzare de carti) pe care le-a tiparit Constantinescu.

            In anul 1926 pleaca la o scoala biblica in Wiedenet- Germania fiind vorbitor de germana.

           In anul 1927 revine in tara si intra in legatura tot cu Constantinescu si se dedica tot la predica si la cursuri Biblice. Deschide la Burdujeni o Biserica la Crestini dupa Evanghelie.

           In anul 1928 intra in conflict cu un preot care il acuza ca a vorbit impotriva regelui Mihai. A facut un an de puscarie si apoi a fost eliberat; declarat nevinovat. Bodor a cautat sa exploateze acest eveniment, incercand sa inverseze lucrurile, recurgand la irealitate . A incercat sa arate comunistilor ca a fost inchis pentru comunism dar securitatea avea realitatea evenimentului publicat in revista “Credinta Apostolica “(vezi tabelul de la pag. 5 din RM si pag. 189 al.1). Asa ca incercarea lui de a duce in eroare securitatea regelui Mihai sau Securitatea comunista a fost fara rezultat, in actiunile lui considerat “duplicitar”.

         Tot in acest an (1929), Bodor Eugen este ordinat de Bododea Ioan in calitate de prezbiter si a fost insarcinat sa lucreze in Bucovina si Moldova de Nord.(RM PAG.189 AL .3). Bododea Ioan fara experienta si probabil supus unor presiuni(tatonari) il ordineaza pe Bodor Eugen fara sa cerceteze viata trecutului sau .

          In anul 1929, Bodor Eugen intra in contact cu Penticostalii. Trece la Penticostali probabil dupa seriose divirgente cu Crestinii dupa Evanghelie, aici in aceasta perioada se intampla lucruri extreme de grave:

          “Crestinii dupa Evanghelie il exclude il publica in rev. “Crestinul” nr.3-4 si scrie un articol cu faptele lui, invinuindul ca “pungas” si “curvar” si asaza alaturi de articolul publicat o fotografie. (V. Ev. An.3 nr.10 pag.3 al.14; RM pag.189 al. 2 ; Ardeu P. Scurt Istoric P. pag.270 al.1)

           Dupa ce Bodor Eugen a venit de la Crestini dupa Evanghelie si discutat cu astfel de fapte Bododea Ioan nu avea voie sa-l ordineze si sa-l trimita in misiune fara a fi “cercetat” intai si numai daca este gasit fara prihana sa fie deacon”(1 Tim 3:10;5:22).

           Din relatarile facute de Vasilica se poate vedea ca (sustine el) Bodor Eugen mai tarziu, a fost botezat cu Duhul Sfant drept urmare a fost exclus de Crestini dupa Evanghelie si invinuit de acestia ca find “curvar si pungas”(RM pag.189 al.2). Exista in asemenea fraza o” discordanta “, (ceva nepotriviri) si anume (mai tarziu a fost botezat cu Duhul Sfant!) Cand mai tarziu?!.  La exclus Crestinii dupa Evanghelie ca a trecut la Penticostali si a fost botezat?!. Eu nu cred aceasta. Eu cred ca Bodor Eugen a fost exclus de la Crestini dupa Evanghelie pentru ca s-a facut vinovat de cele doua fapte grave. Era nevoie de constituirea unei comisii, s-au daca a existat o asemenea comisie , trebuia sa fie confirmate vinovatiile lui, asa cum s-a aratat mai sus in textul biblic.

                Au trecut pana acum 70 de ani de la acest conflict, Bodor Eugen a murit dar el nu si-a rezolvat situatia spirituala, fata de invinuirile aduse este compromis. Este greu de crezut ca intr-o revista oficiala cultul Crestin dupa Evanghelie sa publice astfel de fapte fara a avea acoperire. Daca Bodor Eugen ar fi fost nevinovat ar fi recurs la instantele judecatoresti pentru justificarea nevinovatiei, dar nu a facuto. Vasilica!, cu ce inima l-ai ridicat in slavi pe Bodor Eugen?!. Cum vei fi judecat inaintea lui Dumnezeu pentru calificativul dat, spunand: “binelui rau si raului bine”(Isaia 5:20).

           Ardeu Petru din Arad avea obiceiul sa repete in asemenea cazuri o zicala adevarata:    ” Naravul din fire nu are lecuire!”.

             Mergem mai departe. Trebuie sa imbogatim biografia lui Bodor Eugen, la cerintele tale si sa vedem biografia asa cum se vede fata intr-o oglinda.

                Cursurile biblice, (studiile) pe care le-a facut in strainatate de orice grad ar fi fost ele, puse alaturi de viata traita si de eventualele aventuri pe care le-a practicat Bodor Eugen denota “discordanta”.Vasilica sau oricine altul in lume il poate ridica pe Bodor pe un tron, il poate slavi, il poate descrie cel mai ilustru om (infailibil) dar “fapta vorbeste zilnic despre Isus. Aveti motivatii curate?.

                Bradin era cu 10 ani inainte de Bodor Eugen venit la credinta Penticostala. Oare nu era correct si necesar sa fi discutat cu Bradin si cu ceilalti lideri ai Cultului despre urmarea cursurilor biblice la Danzig si despre aventurile lui notate pana aici, despre ordinarea sa etc…. La acel inceput de drum(1922-1932) Bradin s-a luptat cu valurile prigoanei, iar Bodor era scuit sub aripa lui C.D.Ev trimis la cursuri in Germania apoi in 1936 la Danzig –Polonia(Ardeu Scurt Istoric pag.245, al.3).

Bodor Eugen este exclus, iar in anul 1945, este descoperit de prietenii lui ca nu poate da socoteala de suma 4400 lei, iar pentru acest motiv Bodor a fost exclus, (Ardeu Petru, scurt ist. pag. 38 al 3.) tot pentru acest motiv si Bododea Ioan. In perioada anilor 1941-1944 Bodor Eugen, s-a lepadat de credinta. In acest timp, o seama de credinciosi penticostali sufereau foarte greu in inchisoarea din Cernauti care este vizavi de locuinta lui Bodor Eugen. Cel care a produs desbinarea in anul 1931, nu mai era penticostal si n-a mai voit sa viziteze pe cei ce erau fratii lui in inchisoare. A luat legatura cu C.N.Peul, o organizatie legionara, care se ocupa cu confiscarea averilor Evreesti. Bodor Eugen a luat in arenda vre-o trei fabrici de la Evrei; o fabrica de Cherestea din Vocovul de sus si fabrica de Crema de ghete din Cernauti in folosul venitului din arenda acestor unitati (Ardeu P. scurtust. pentic. pag, 250, al 4, RM, pag. 190 al.4).

In cartea RM, este mentionata lucrarea unui duh de razbunare care l-a cucerit pe Bodor, voind sa-l spulbere pe Bradin si anume: ”Dupa obtinerea autorizatiei (de asociatie)”? Bodor ii propune lui Gaspar Vasile colaboratorul lui Bradin, sa forteze unificarea, iar daca Bradin nu va accepta sa fie exclus, urmand ca Gaspar sa fie presedinte, iar Bodor secretar general. Gaspar a acceptat si a convocat un congres la Bucuresti”. ( RM, pag 189 al.3).

Acest eveniment, a avut loc dupa obtinerea autorizatiei de societate religioasa ( anul 1946 ). Vezi sublinierea.

In data de 15 august 1946, a avut loc la Arad pe str.Andrei Mureseanu nr.5, la sediul Cultului penticostal, Adunarea Generala, unde au participat pastori si conducatori din Biserici, (din judetele Arad, Timis, Caras Severin, Cluj, Tarnave, Mures, Maramures, Bihor etc. majoritatea covarsitoare a delegatilor prezenti) in frunte cu Bradin, Gheorghe, presedinte. Unde era Bodor in aceea vreme?. Exclus. Cum a trasat sarcini lui Gaspar Vasile sa forteze unificarea, iar daca Bradin refuza, sa fie exculs. Cine sa-l excluda cand Bradin era votat si ales de majoritatea, care prin vot i-a acordat increderea?. A avut Bodor calitatea si puterea de a exclude pe cineva, cand el nu si-a putut pastra demnitatea de pastor?. (V. Ev. an. II, Nr.10, pag. 5-7  RM, pag. 189 al- 4).

Bodor Eugen, a fost primul om care in 1949,  a colaborat cu securitatea. A prezentat doua “Angajamente de colaborare”, pe care Vasilica le aminteste tangential. A  avut doua nume cospirative:”Olaru si Fagur Branconineanu” (RM, pag.188, al.1).

Cand s-a pus in discutie reprimirea lui Bodor Eugen; Bododea Ioan, conducerea cultului prezinta urmatoarea hotarare:

             “Primim masa de credinciosi desbinati, garatandu-le libertate deplina cu privire la spalarea sau nespalarea picioarelor, dar fara Bododea Ioan si Bodor Eugen, intrucat pe acestea i-a vazut oameni incorigibili; Ei sunt aceia care dau nastere la desbinari, oameni supusi poftelor firii care n-au duhul”!. (Iuda 19). (Ardeu P. scurt ist. pentic. pag. 238-239).

In cartea sa RM, Vasilica vorbeste de doua grupari;”Crestini botezati cu Duhul Sfant si Biserica lui Dumnezeu Apostolica. Penticostala”, intr-o competitie pentru suprematie. Protagonistii acestor miscari au fost Bradin si Bodor”. (RM, pag.188 al 2).

Dupa cate observ, Vasilica nu vrea sa prezinte problema reala a “Miscarii Penticostale in Romania”, inceputul ei; cu date, evenimente, localitati si nume de persoane, asa cum cere o istorie cu date concrete.

Bradin Gheorghe, a fost primul penticostal in Romania, inca din anul 1921, prima Biserica penticostala a luat fiinta in anul 1922 la 10 septembrie. Bodor Eugen a venit la penticostali in anul 1929, de la “Crestini dupa Evanghelie”. A dat mana cu Bododea Ioan, care l-a ordinat in slujba, la instruit, dandu-i o noua educatie penticostala, pe care Bodor a acceptat-o pana in ziua intalnirii cu Schmidt si Kinderman. Bodor Eugen si cu Bododea Ioan, au fost insruiti de Schmidt, parasind invataturile pe care le-a primit de la inceput si care erau cuprinse in “Declaratia Fundamentului Adevarat” pe care Bradin le-a sustinut, iar Bododea Ioan si Bodor Eugen, le-a parasit le le-a negat, desi Bododea Ioan a facut o mentiune in articolul sau:”orice om cu mintea intreaga nu le poate tagadui”!.

Astfel de oameni s-au ridicat impotriva lui Bradin, oameni imbracati in haina ipocriziei, primii desbinatori, lacomi dupa bani, dornici de castig  marsav, de a conduce, oameni care s-au impotrivit fatis lui Bradin.

Bododea Ioan, a venit de la babtisti la penticostali in anul 1928. Era poate mai bine sa nu fi parasit cultul Baptist si  sa ramana acolo. Bodor Eugen, a venit la penticostali in anul 1929, de la Crestini dupa Evanghlie. Bododea Ioan l-a ordinat in slujba, i-a dat invatatura curata a penticostalilor. L-a lamurit cu privire la pocainta, la trairea unei vieti moral-crestine, la tinuta decent, (1.Petru 3:3-4, 1.Tim. 2:9-10), i-a vorbit despre interzicerea bauturilor imbatatoare, l-a lamurit cu privire la Spalarea picioarelor la Cina Domnului, cu privire la botezul cu Duhul Sfant, cu privire la lucrarea darurilor Sale. Cu toate Bodor Eug, a fost de accord l-a ordinat. In anii 1942-1944, Bodor Eug. a parasit si credinta penticostala si  s-a ocupat de CNP legionar, folosind averile evreilor si beneficiind de venitul lor, iar de fratii lui de credinta care era in inchisoarea din Cernautii, nu a voit sa stie nimic de soarta lor. (Ardeu P. scurt ist. Pag. 250, al.4,RM, pag. 190 al.2).

Bodor Eugen, este marginalizat!. Aceasta este o provocare a lui Vasilica. Dupa ce Vasilica il descrie in cele mai splendide culori datele si argumentele pe care le-am prezentat in randurile de mai sus, ne vorbesc altfel. Nici frumusetea chipului,nici bogatia, nici pregatirea intelectuala, nu-l poate duce pe om inaintea lui Dumnezeu, ci pocainta adevarata si viata traita cu El. Era si normal, sa fie marginalizat (RM, pag.190 al.2). In pag 6-9 a scrisorii, puse paralel cu prima scrisoare, in care sunt relatate fapte din viata si activitatea lui Bodor, la un loc poate sa constituie o istorie cu carente.

Vasilica, vrea biografia lui Bodor, pentru ca istoriografia penticostala a evitat, referiri mai concrete la viata si activitatea lui Bodor. (RM, pag. 188, al.3). In pag. 6-9, sunt notate fapte biografice.

Vasilica face referire la doua grupari penticostale: Prima grupare: “Biserica lui Dumnezeu Apostolica, care a luat fiinta in anul 1922 la 10 septembrie, in fruntea caruia s-a gasit Gheorghe Bradin, Iar cea de a doua: “Crestini botezati cu Duhul Sfant, care a luat fiinta in anul 1931, din dizidenta provocata de Bodor Eugen si Bododea Ioan. In fruntea caruia se gasea Bodor Eugen, care insista pe langa Gaspar la unificare cu Bis. lui Dumnezeu Apostolica; cerand lui Gaspar, sa excluda pe Bradin in caz de neaceptarea unificarii. (CM, pag. 189 al.4).

Bodor Eugen, impreuna cu Bododea Ioan, au negat ”Principiile Fundamentului Adevarat”? intocmit in 1924 si a schimbat 4 art.din el:

Ca botezul cu Duhul Sfant se primeste si fara vorbirea in limbi, ca conf, (1.Cor.12:13),.

A eliminat spalarea picioarelor la Cina Domnului, pentru ca este redata de un singur scriitor.

A admis intrebuintarea bauturilor imbatatoare.

A deschis calea larga in ce priveste modernismul, (tinuta lipsita de sfiala si rusine) fardari, vopsitul parului, decolteurile etc. (1TIMOTEI 2:9).      

          d)Unirea cu baptisti independenti. In anul 1938, Uniunea Baptistilor

Independenti, propune Conducerii Cultului Penticostal, sa se uneasca cu ei pentru a putea functiona, angajandu-se ca vor respecta si doctrina penticostala. Discutia a fost purtata de Comitetul de conducere a Cultului Penticostal si s-a cazut de accord asupra Unirii pentru a putea functiona, Presedinte la aceasta organizatie a fost Szodoy Alex, care nu numai ca nu si-a respectat angajamentul, a colectat sume de bani de la bisericii, spunand (el) ca plateste cu bani libertatea la Ministrul Cultelor. In urma acestui fapt a fost condamnat de Tribunalul Militar din Brasov. Unirea nu a durat, decat putin timp. Problema ca nu s-a ajuns la Unificare asa cum a fost sustinuta de anii necunoscatori a situatiei, este lamurita prin interventia Primariei Paulis , cu nr.1669 din 4 inuie 1938, adresata Bisericii Baptiste Independente din Pancota, la cererea lor cu nr. 215 din 1938, membrii pe care numiti  in Biserica D.voastra, sunt de rit penticostal, pentru ca pana in ziua de azi trecerii oficiale la un cult nu au facut. Ei vor sa treaca sub aceasta denumire, pentru a nu fi urmariti de autoritati. (Notar, (ss) Panda si primar (ss). Stoian). Iata rezultatul zisei unificarii cu Babtisti Independenti!

 

Asa cum s-a mentionat mai sus in fruntea Bisericii Apostolice Penticostale, a

fost Domnul Isus, Intemeitorul ei si apoi un Comitet ales prin vot, in fruntea a carui era Gheorghe Bradin, o personalitate distinsa, cu un trecut istoric binecuvantat cu experienta, a carui echilibru spiritual, a fost recunoscut, om cu demnitate pentru lucrarea lui Dumnezeu.

 

                Bradin Gheorghe face o declaratie, care a ramas scrisa in legatura cu acceptarea unirii cu Baptisti liberi Independenti si mentioneaza urmatoarele: ”In anul 1938, am omis a doua gresala cand am cautat sa usuram greaua cruce care apasa pe umerii nostri, am primit oferta de unire a Baptistilor Independenti. Am fost acuzati si atunci si suntem si astazi, spunandu-se ca am parasit invataturile penticostale”. (V. Ev. an III, nr.11, pag.5, al.1).

 

                In raportul sau, prezentat in fata Adunarii Generale a Asociatiei la data de 15 august 1946, Gheorghe Bradin, prezinta probleme foarte importante privind unitatea in Biserici, buna randuiala, face apel la trairea unei vieti cerute de Dumnezeu; combate dezordinea. Face referiri la: o lupta interna, la dizidenta, la eliminarea raului, la disciplina Bisericii si modul de organizare, combate ereziile si orice abatere de la Cuvantul Scripturii. (V, Ev.an III nr.10 pag 5-7). In prezentarea sa, vorbeste despre invatatorii falsi si invataturile lor false, despre prooroci falsi si invataturile lor, cerand eliminarea lor din sanul Bisericilor.

 

Alte grupari dizidente, (surse a pangaririi Memoriei!

Acestea grupari, despre care vom vorbi in randurile ce urmeaza, in scurte cuvinte; au fost neorganizate, fara a prezenta scris expunerea unor principii, dar care prin actiunile si neoranduiala lor au produs destabilizare:

 

                Acestea grupari si-au facut aparitia in tara noastrain anii 1931-1932. In practicile lor s-au desfasurat manifestari, care au produs dezordine si neajunsuri cu care Conducerea Cultului nu putea fi de accord.

                Dizidentii de atunci si Vasilica de azi, au formulat cuvinte de invinuire la adresa Cultului , pentru ca a acceptat recunoasterea Statului. Unii dintre dizidenti au cautat organizare si o denumire cat mai plauzibila, au cautat cu infrigurare si cu toata puterea sa primeasca recunoasterea de Stat, dar Vasilica nu mai putea sa-I condamne pe acesti dizidenti, pentru ca inima le era cu ei, ba mai mult: a urmat seminarul teologic penticostal, la Bucuresti, Seminar al unui cult recunoscut,  despre care Vasilica si-a fixat opinia: Recunoasterea oficiala a Cultului “Un dar otravit”, pregatirea teologica a facut-o la acest cult otravit, Indemnizatia, sau “subventia”, o primeste de la Stat. Regret: ca toate darurile pe care le-a obtinut de la acest Cult, poate sa fie mai otravite decat recunnoasterea Cultului din anul 1950.(RM pag.28 si 39).

                Ce este dureros, ca prin anii 1931-1932, a intrat in randurile credinciosilor, oameni nesupusi, care au nesocotit cerintele Sfintelor Scripturi, au calcat ordinea si buna randuiala; prin invataturi si practice deviate de la adevar, prin manifestari feresti, prin prooroci false (2.Tim.3:1-5).

           a).In cartea sa, Vasilica scrie: “Incontestabil, dizidentii au avut o intuitie corecta,  sustinand ca liderii Cultului au ales varianta compromisului (adica recunoasterea din partea Statului). Apoi in mod ironic: dizidentii cautau sa iasa de sub influenta cultului sis a infiinteze un nou cult, (in care spuneau ei), sa nu fie subordonat Statului (RM pag.230 al.3),prima parte). Apoi ca dizidentii au fost persecutati si au formulat o pozitie ecologica, in care spun ei ca: Bisericile recunoscute, au incheiat un pact cu diavolul. In RM, pag 230.al.4) autorul scrie: In anii de dupa recunoasterea Cultului, Miscarea dizidenta, a atras nume sonor.

Un neadevar PUR? transmis  in acesta fraza.“Intuitia corecta si incontestabila a dizidentiilor”.

          b).Dizidentii din Pancota jud. Arad, era un grup format din 35-40 de personae; aveau o invatatura diabolica, Erau numiti “Moisisti” pentru ca avea legaturi cu Moisa din Timisoara. Invatatura lor era formulata intr-o singura fraza:”pentru ca cineva sa poata fi mantuit, trebuie mai intai sa savarseasca cele mai oribile pacate, (spuneau ei). Daca mergi inaintea Domnului numai cu pacate mici sau numai cu pacatul stramosesc nesocotiti valoarea jertfei Domnului Isus si nu vei putea obtine actul mantuirii!”

              In urma cu vre-o 23 de ani, in casa unui asemenea dizident din Pancota, a murit sotia sa. In ziua inmormantarii, dupa obicei, a ajezat o masa in mijlocul curtii, a pus o Biblie pe masa, a deschis poarta si se astepta desfasurarea unui program religios. In loc de un scurt program, o surpriza: Proprietarul dizident, sotul moartei, ia Biblia de pe masa , o ascunde undeva, si alearga in poarta deschisa a curtii si striga:”Nu mai vrem pocainta, nu mai suntem pocaiti!. Cu aceasta s-a incheiat serviciul funebru.

          c).Ilincas Maria din Ileanda jud. Salaj. A cutreierat aproape toata tara la noi in Biserica penticostala din Mocrea, jud. Arad, a fost o singura data, in urma cu vre-o 55-60 de ani. Era cu un barbat din Bucuresti care canta la o chitara, bun chitarist. In Biserica a facut o proorocie, nu a dat numele nimanui a facut o precizare ca: daca nu crede il va lovi o copita de cal. Intr-o discutie purtata cu Bocheanu in prezenta mea, i-a cerut parerea:”Ce zici de lucrarea din ziua de azi?” El i-a raspuns:”Nu cred tot ce i-a spus, Domnul in lucrarea Sa nu se ocupa cu astfel de lucruri!”Si s-a despartit cu cuvintele:”Te rog sa taci si sa  ma lasi sa traiesc!”

            Ori unde mergea si facea o proorocie in vre-o biserica, nu lipsea “copita calului sau a boului.

        d).In Cluj, Borhanci, in localitati pe unde umbla, Ilincas Maria, lasa urmele durerii; 

familii distruse, barbati despartiti de sotiile lor, copii parasiti de parinti. In anul 1964-1965, inca urmele daunelor provocate nu erau vindicate. Impreuna cu fr. Pop Nicolae din Cluj, ne-am deplasat in vre-o doua,trei familii, incercand sa punem balsam vindicator pe ranele pricinuite.

            In deplasarile pe care le-a facut in Pancota, Seleus, Tarnova, jud.Arad, expunerea proorociei era:”Asculta poporule, (sau Biserica), daca nu crezi lucrarea, te voi zdrobi cu copita calului!”

         e).In Carand, Bonteti, Madrigesti, localitati din jurul Gurahontului, jud.Arad. In Carand, locuia dizidentul Crisan Ionas. Acestea au practicat asa numitul “joc a lui David”. Cu acest joc, deranja publicul calator; cu dansuri si cantece cu ritm sustinut. Era o stare insuportabila pentru multi calatori, in orice mijloace de calatori. In fiecare saptamana, era depusa o reclamatie la postul de politie sau la securitate, pentru care pastoral penticostal de sector, trebuia sa dea socoteala!

          f).In anii de dupa revolutie, era transmis la televiziune cateva franturi uluitoare:”O tanara fata de vre-o 10 ani era atarnata de cineva pe o prajina plantata in fata unei Biserici. Se spune ca fata era bolnava mintal si a atarnat-o pe prajina ca sa alunge duhurile rele din fata. Nu stiu daca aceasta fata a facut parte dintr-o grupare dizidenta, dar la televiziune s-a aratat ca cei vinovati pentru atarnarea fetei pe prajina si-au luat pedeapsa.

             Institutia dizidenta, (numita corect si incontestabila). S-a dovedit incorecta si profund contestata, in urma practicilor si a invataturilor eronate pe care le-a impartasit si altora. Majoritatea credinciosilor din tara, au acceptat cu bucurie recunoasterea din partea Statului a Cultului penticostal.

             La relatarile prezentate de Vasilica in randurile de mai sus, care nu suntem            indreptatiti sa punem intrebarea”Institutia atat de curate si considerate inconestabila corecta (bine crescuti si educati)”? Din dorinta de a infiinta un nou cult, o grupare ea a luat o pozitie teologica, spunand ca recunoasterea inseamna incheierea unui pact cu diavolul! Numele sinore care s-a varat printre eu, nu le-a descoperit Adevarul si au stat tolaniti la umbra unor pareri si invataturi nesanatoase, pe care le-ati vazut in randurile ce s-au scris.

           II.CUM ESTE PRIVITA CARTEA RASCUMPARAREA MEMORIEI?

a) Dumnezeu nu se implica in ambitiile lui Vasilica!

b) Acreditarea (imputernicirea) pe care o atesta Dumnezeu!

c) Lipsa de coeziune intre Biblie si cartea RM. a) Volumul cartii. b) Referire la generatia tanara. c) Originea recenta si modesta a cultului, (Miscarea penticostala).

d) Biblia-Cartea lui Dumnezeu si cartea lui Vasilica R.M.

           a).Dumnezeu nu s-a implicat cu nimic in ambitiile lui Vasilica.

            Sunt convins ca aceasta intrebarea a starnit curiozitatea intai pentru Vasilica. Sunt oameni carora le place sa auda si sa vada evenimente ingrozitoare (sinistre), care sunt pagubitoare sufletului. Dar Dumnezeu nu se implica in problemele si placerile pacatoase ale firii. Dumnezeu cere transformare profunda, prin recunoasterea starii de pacat si pocainta, prin ascultare deplina fata de cerintele Lui.

            Consider ca raspunsul potrivit, la intrebarea pusa, este bine in primul rand sa stim daca in lucrare a fost implicat Dumnezeu, iar in al doilea rand;daca lucrarea a contribuit la sustinerea lucrarii Imparatiei lui Dumnezeu. Acestea sunt doua conditii de baza.

              In pag.nr.XVII, (Argument) din RM, Vasilica incearca sa ne demonstreze cum Dumnezeu a stat de vorba cu el si i-a pus in fata patru solutii, fiecare imbracate in lumina Adevarului, dar Vasilica le-a nesocotit. Pentru ca sa-si justifice pozitia fata de cerintele Lui, a incercat sa-si sustina actiunile si sa-si asume riscul la care s-a expus si pentru care si-a asumat raspunderea si iata cum:”Dezvaluirile rezultate in urma interpretarii documentelor istorice, (dosarele securitatii) sunt prea tulburatoare pentru a polariza lumea cititorilor!”, Dar nu-mi pasa voi continua!:”Dezvaluirile rezultate in urma descoperii documentelor, (dosarele securitatii)? Incita spiritele dintotdeauna si o voi face cu atat mai mult!. Acum cand avem de a face cu documente istorice (sigur cu Dosarele securitatii), imposibil de negat si cu detalii dureroase ale trecutului de care suntem atat de legati! ”Este foarte periculos sa ajungi in disgratia lui Dumnezeu, sa-ti vorbeasca de patru ori si tu sa nu dai seama. Probabil Vasilica ambitios, sa se fi adresat Domnului: ”Lasa-ma Doamne nu ma incurca; voi aduna peste 100 de dosare de la SNSAS si peste 10.000  de documente care sunt de real folos in eluciderea metodelor pe care le-a folosit partidul communist! Iata un raspuns:

                 Pentru Vasilica, a fost mai scumpa “cartea denigrarilor, decat Glasul lui Dumnezeu si acestea s-a vazut din motivatiile lui. Credeti ca Dumnezeu i-s cerut sa scrie o astfel de carte? Nicidecum! La fiecare din cele patru solutii norate de Vasilica, Dumnezeu a cautat sa-l opreasca avertizandul.”Nu fa , cutare lucru, nu scrie cartea! Eu consider ca la toate afirmatiile facute in carte poate vei gasi un  adevar cat un graunte de mustar. Vasilica vreau sa-ti amintesc un fragment dintr-o pilda a dragostei, spusa de Domnul Isus, o pilda a sacrificiului, a daruirii de sine:”Omul cazut intre talhari. Indicatorul;”Sa iubesti pe aproapele tau!”.(Luca 10:30-37).

  a).   Acreditarea (imputernicirea o da Dumnezeu).

            Vasilica n-a voit sa se consulte cu Dumnezeu printr-o scurta rugaciune inainte de a obtinetitlu de cercetator acreditat!(RM, XVIII, al.6).

    Acreditarea pe care o da Dumnezeu este urmatoarea:           

             1) ”Omul bun, scoate lucruri bune din vistieria inimii lui”. (Mat.12:15).  Oare vistieria inimii lui Vasilica incarcata cu sute de dosare si peste 10.000 de documente (RM,XVIII,al.6), a mai avut loc si ceva bun pentru altii si oare pentru cine??.

             2)  Cine stie sa faca un bine si nu-l face, savarseste un pacat.(Iacov 4:16). Da, dar Vasilica apeleaza la Dumnezeu si rosteste rugaciunea dupa ce a apucat dosarele sec si zecile de mii de documente si zice: Doamne, le-am cercetat pe toate si sunt bune si ”sunt credincios adevarului”(RM, XVIII al.5). Oare binele considerat dosarelor securitatii, a fost cerut de cineva? Oare a fost purtat Dumnezeu in constiinta aceluia ce ani de zile a sta in arhivele securitatii sa adune ce?……raul negru aflat pe filele acelor dosare!

              3) “Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun!”(1.Tim.5:21).Dupa ce a cercetat toate lucrurile aflate in dosarele securitatii si in cele 10.000 de documente, pentru Dumnezeu n-a mai ramas decat: blasfemii, ipocrizii, denigrari si aberatii.

            c) Lipsa de coeziune intre Biblie si Cartea RM.

 a) Volumul cartii. b) Referire la generatia tanara. c) Originea recenta si modesta a Cultului, (Miscarea penticostala).

                 Cand vorbim despre Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui, in aceea lucrare trebuie sa se vada implicarea Lui si sa straluceasca lumina Adevarului.

                 Exemplele Biblice si invataturile inspirate, pot sa fie graitoare inimilor ascultatoare”Cuvantul viu si lucrator”(Evrei 4:12) pentru tot ce este de folos vietii.

               La temelia si lucrarea Cartii “Rascumpararea Memoriei”? S-a avut in vedere asezarea unei pietri numita:”Motivatie sau motive”? pentru ca pe aceasta piatra se poate construe consideratiile si parerile omenesti (1Cor.3:12,u.p.).Se poate aseza ambitiile, actiunile si cele mai denigratoare cuvinte, care n- au nimic comun cu cerintele lui Dumnezeu.

                In relatarile Cartii sub titlul:”Prefata redactorului”?, pag.XVII, al 1-2 al cartii RM Ion Zubascu, a pus pe aceasta piatra urmatoarele consideratii:

 1)”Volumul cartii lui Vasilica este unul socant din toate punctele de vedere(si

firesc si spiritual), in primul rand pentru viziunea de asamblu pe care o ofera!”. Oh, bietul suflet; cauta cu adorare impacarea cu Dumnezeu, izbavirea din moarte si pacat, pacea si fericita bucurie a mantuirii!  Oare poate volumul “socant” a lui Vasilica sa le ofere iertarea pacatosului?. Nu cumva socheaza uimitor si spulbera si pe cel ce sta in picioare si pe cel cazut intre talhari!. Oare cititorii volumului ”socant” se vor putea apropia de Dumnezeu pentru a primi pocainta, sau vor fi spulberati in urma socului primit?

             2) “Generatia tanara, preia din mers viitorul Bisericii a lui Dumnezeu”(al-2).Da! Dar Dumnezeu are tineri evlaviosi care traiesc in ascultare si smerenie si tineri a-I modernismului, ei au trecut dincolo de prg. Oare de care se va folosi Dumnezeu? Dumnezeu ne prezinta doua insusiri de care se foloseste: ”bunatate si asprime”! Asprime: fata de cei ce au cazut si “bunatate” fata de tinere, daca nu incetezi sa ramai in bunatatea aceasta, almintrelea vei fi taiat si tu. El nu va cruta ramurile firesti, (oricat de mici ar fi ele )?le va taia. (Rom. 11:21-22). Raspundeti va rog!. “Cine ne va lua din mers destinele Cultului”!?

                A doua expresie: Vasilica Croitor, n-a voit sa-si demoleze propriul Cult si sa-l intareasca !.Credeti lucrul acesta? Nicidecum! Vasilica n-a avut Cult de cand s-a nascut pe lume. El numai s-a inscris cu numele la ITB din Bucuresti. Cu cultul, penticostal s-a certat. Pe liderii penticostali i-a socotit inculti, nepregatiti si intelectual, fara licenta, patura de jos a societatii, vanzatori si turnatori de frati, pierduti in istorie, incapabili in slujirea lor.

                 A  complectat o lista cu 40 de lucratori, (RM pag. 408-411);unii dintre ei au murit, dar Vasilica i-a desgropat, pentru ca sa-i judece, iar pentru cei ce au ramas in viata, le-a pregatit groapa, (le-a dat verdictul).(Rom. 14:4,lo). Ce Cult mai are, pe care vrea sa-l apere? In fruntea caruia vrea sa se puna?.Oare toate acestea afirmatii nu ne vorbesc cu tarie de intentia rasturnarii in Conducere?Afirmatiile denigratoare lansate de Vasilica in cartea sa, ne spune ca Cultul penticostal a baut un “dar otravit”, atunci cand a primit recunoasterea din partea Statului.(RM. pag. 28).Dupa conceptiile lui Vasilica, Cultul penticostal daca mai ;urmeaza sa moara pentru ca “darul otravit l-a baut”!In fruntea carui Cult vrea sa se aseze, si sa-l mai apere?

            Cand Vasilica a stat mai bine de trei ani in arhivele statului, in calitate de cercetator acreditat, (RM, XVIII al.7) pentru asi imbogatii materialul pentru chemarea pacatosului la pocainta, pentru intocmirea predicii, sau pentru a imbogatii cartea RM, cu cele mai alese blasfemii! Oare nu si-a pierdut calitatea de pastor, in schimbul celui de “Cercetator acreditat”?Ce cult vrea sa apere? Acestea sunt “aberatii”!

              Evanghelistul Luca, ne prezinta oameni care vede paiul in ochii fratelui sau, dar barna din ochii lui i-a intunecat vederea.(Luca 5:11-12).Apostolul Iuda, ii numeste pe acesti oameni:”Stanci ascunse la mesele de dragoste, cartitori, nemultumiti cu soarta”(Iuda 16,17),apoi:”oamenii acestea sunt tarati de poftele lor,……nesocotesc stapanirea si batjocoresc dregatoriile”(Iuda 8, 2Petru 2:11-12). Ei au imbracat haina prefacatoriei si a falsitatii pentru a descoperi colaboratorii, vanzatorii si turnatorii de frati. In fata au pus “lozinca”:Biserica trebuie sa-si asume trecutul asa cum este El!”(fila 185). Eu nu intaleg aceasta afirmatie!

              Aceasta lozinca nu poate fi atribuita Bisericii. Biserica este trupul lui Hristos si El este Capul Bisericii (Colos.1:18). Biserica este totalitatea membrilor care se aduna la olalta. Lozinca aceasta se poate atribui persoanei vinovate sau persoanelor care sau facut vinovate de acest pacat al vanzarii. Cel vinovat de pacatul vanzarii sau tradarii, trebuie dovedit cu probe sigure si apoi clasat in categoria vanzatorilor. De aceea cartea lui Vasilica a ajuns “pangarita”?Controvesata, pareri care au provocat raul, a lovit in unitatea Bisericii.

              1.“Originea relativ recenta si modesta a cultului Penticostal, dar si doctrina sa pot fi puse sub semnul unei nebulozitati”.Logica ne spune:”Nu se poate vorbi despre ceva ce nu exista, despre ceva ce nu s-a nascut sau nu a luat fiinta. Orice lucru existent in lume, trebuie sa poarte un nume. Trebuie sa aibe originea lui, locul, data si scopul care i s-a atribuit.(Gen.2:19-20).

                  Originea “Miscarii Penticostale din Romania”, a fost prevazuta in planul lui Dumnezeu, inainte de intemeierea lumii. Aici pe pamant  istoria acestei Miscarii a fost scrisa pe o lespe de piatra, sapata adanc cu un priboi de fier, cu litere care nu se pot sterge pline de lumina inca din anul 1921, an in care sunt mentionate cateva evenimente premergatoare. Cine a trait acele moment ale inceputului, nu poate pune la indoiala:”Originea Miscarii Penticostale!”, asa cum am prezentat-o cu date istorice, care atesta existenta in Romania de peste 90 ani.  Dupa exprimarile lui Vasilica, inceputul existentei penticostale in Romania, este recenta, precum si doctrina”pusa sub semnul unei nebulozitatii”(RM, XVI al.2).

                   Asa dar, din drumul parcus pana aici, pentru Vasilica”miscarea penticostala, originea ei, lucratorii care sau aflat in fruntea miscarii, doctrina sa, totul este invelit in haina nebulozitatii si istoria penticostala de abea acum incepe”. Iata aberatiile!. Asa s-a ajuns la “Pangarirea Memoriei” pentru oameni cu viata ‘buimaca”, cu barna care le sta in ochi si le intuneca vederea.

d)Biblia Cartea lui Dumnezeu si cartea RM, a lui Vasilica.

Biblia este Cartea lui Dumnezeu, cartea vietii care tasneste ca un izvor, in vesnicie, (Ioan  4:14), este numita:”Cartea Vietii!”,pentru ca ea da din viata tuturor celor ce o poarta in inima. (Ioan 5:39. Apoc.3:5,20:12,15).

Privitor la cartea lui Vasilica, am cautat sa explic un scurt continut si cateva referiri:

          a).Continutul cartii, b) Referiri la generatia tanara, c) Referiri la originea recenta si modesta  a Cultului, (Miscarea Penticostala) si d) Biblia cartea lui Dumnezeu in comparatie cu Cartea lui Vasilica RM.

               Acestea subiecte sunt prezentate in paginile de mai sus.

              Apostolii Pavel si Petru, au fost scriitori de seama a-I sfintelor Scripturi, oameni inspirati de Dumnezeu. Ei ne-au invatat cum  trebuie sa fie pozitia noastra fata de orice stapanire pamanteasca. (vezi citatele: (Rom. 13:1-5, Tit 3:1, 1 Petru 2:13-15). Se pare ca Pavel si Petru, sa fi scris aceste cuvinte, cand erau intemnitati la Roma, in vremea lui Nero, cel mai crunt prigonitor al crestinilor, dintre totii imparatii Romei.

              Asa dar, cartea lui Vasilica nu poate fi comparata cu alte cartii, dar cu Biblia nicidecum. Departe de noi incercarea sa-I facem o asemanare cu Biblia.

              Exemplele Biblice sunt de mare folos si graitoare pentru inimile ascultatoare, care in  smerenia lor se indupleca la tot ce este bun si de folos pentru viata.

             Primul exemplu:Saul si David. Saul a fost primul imparat a lui Israel ales de Dumnezeu (1 Sam. cap.1 si 13:1). David a fost fiul lui Isai, un tanar cioban la oile tatalui sau si mai tarziu ginerele imparatului Saul (1 Sam. 19:1-7;21:24).

              Saul stapanit de duhul invidiei si al razbunarii, cauta sa-i i-a viata lui David. I-l urmareste cu armata sa prin pesteri. (1 Sam. 24).In pesterea “En-Ghedi, Domnul il da pe Saul in mana lui David care a patruns in timpul noptii in tabara lui Saul gasindu-l pe el si armata lui intr-un somn adanc, David ii i-a sabia, taie coltul mantiei lui Saul, infinge sabia la capul lui si aseaza langa el ulceorul cu apa si pleaca impreuna cu slujitorul sau (1 Sam. 24:4-7).Unul din oamenii care erau cu David i-a zis:” Iata ziua in care Domnul a dat pe vrasmasul tau in mainile tale, fa-I ce-ti va placea.

              Pentru David, imparatul Saul era dusman de moarte, dar Domnul l-a dat in mainile lui David sa faca ce voieste cu el. David alesul lui Dumnezeu, cu inima buna, i-i cruta viata si zice: Sa ma fereasca Domnul sa ma ating de unsul Domnului(v.6).

              Saul, pentru David, a fost dusmanul de moarte, om parasit de Dumnezeu si parasit de Duhul Sfant, dar David l-a considerat:”Domnul meu imparatul, unsul Domnului.

              Nu stiu daca pentru Vasilica Domnul a lucrat altfel. Oare sa-i fi dat Domnul pe cei 40 notati in tabelul lui Vasilica pe mana lui?(RM, pag 408-411).Nu cred! Dar sunt sigur de ceva: Blasfemii cat incape pe paginile cartii, taierea capului cu sabia lui Saul si aruncarea lor in fundul gropii sapate.Doamne!, ce slujba, ce bunatate, o inima de”David”si o inima de”Vasilica”.Oare intre cei 40, n-a fost nici unul’unsul Domnului”?.Vasilica, adu-ti aminte cine te-a oficiat casatoria si a pus mainile lui cerand binecuvantarea Domnului peste casa ta!? Nu cumva este unul din cei 40?

              Saul era lepadat de Dumnezeu, stapanit de un duh rau, lucru bine cunoscut in Israel. David, dovedeste mila fata de el, i-I cruta viata. Ce minunata oglinda care arata ce insemneaza:”Pangarirea Memoriei!”

             Inca o invatatura legata de comportamentul celor doi:Saul si David.

              Pacea, trebuie sa domneasca in Biserica Domnului. Chear daca s-ar manifesta lucruri slabe, acestea nu trebuie aruncate in fata lumii , in mass-media(evenimentul zilei 9sept. 2010). Scum:Falfaind “Stindardul!” Un pastor penticostal din Constanta, a demonstrate intr-o carte, ca toti sefii cultului, (nu numai cei 40, ci toti), de pana in anul 1984 au colaborat cu Securitatea.

            “Turnatori din turnatori se face, urmeaza desconspirarea celor din fugari, sa desconspire mai intai Biserica Ortodoxa. Biserica Ortodoxa nu desconspira. Nu stiu daca Sfantul Vasile o va face, eu cred ca “NU”!

              Un al doilea exemplu: Dupa ce Saul cade in lupta cu Filistenii, el si fii lui. David i-i plange si face o cantare de jale pentru Saul si pentru fiul sau Ionatan si zice:”Fala ta Israele, zace ucisa pe dealurile tale. Cum au cazut vitejii tai!” Pe Saul si pe Ionatan, David i-i considera”fala lui Israel si vitejii lui. Ce inima plina de bunatate a cantat cantarea de jale pentru Saul si Ionatan. Nu stiu ce cantare a cantat  Vasilica  atunci cand in fata lumi nelejuite (mass-media) I’A desconspirat pe liderii cultului. Departe de inima lui David, departe de desconspirarea celor amintiti.Iata cum s-a “Pangarit Memoria”!.

              Al treilea exemplu: Arhanghelul Mihail, cand se impotrivea lui Satan, pentru trupul lui Moise, n-a indraznit sa rosteasca o judecata de ocara, cid oar a zis: “Domnul sa te mustre!”

               Daca Arhanghelul Mihail, a prezentat locul si puterea Domnului de a mustra si al alunga pe Satan, ce faci tu cu fratii tai de astazi; i-i numeri, i-i selectezi si-I asezi pe unii la dreapta, pe altii la stanga, i-i judeci, nu-l lasi pe Domnul sa le fie aparator sau judecator. Mare responsabilitate ti-ai luat. “Nu judeca, ca sa nu fii judecat!”. (Matei 7:1-2, Luca 6:37).

                Al patrulea exemplu: Petru era chemat la ucenicie de Mantuitorul Isus, impreuna cu ceilalti unsprezece (Matei 10:2). Petru a fost randuit sa fie”Piatra, pe care Domnul va zidi Biserica Sa”(Matei 16:18). Era numit de Invatatorul sau:fericit:, pentru ca L-a descoperit pe Isus:”Hristosul, Fiul Dumnezeului Celui viu!”(Matei 16:16-17). I-a dat si o sarcina: I-sa dat si Cheile Imparatiei cerurilor, ca el sa inchida si sa deschida, i-sa dat si puterea de a lega si deslega!”, pentru ca asa cum se va face aici pe pamant, va fi facut si in cer!.(Matei 16:19-20).

                Cu Petru, se intampla ceva de neconceput. Dupa ce declara ca Mantuitorul Isus este:”Hristos Fiul lui Dumnezeu; Isus i-l”fericeste”!-Apoi Petru se lapada. Momentul lepadarii, i-i este pus in fata.(Matei 26:33-35), de Mantuitorul Isus si ii zice:”Inainte ca sa cante cocosul, te vei lepada de Mine de trei ori!”(Matei 26:33-35). Momentul lepadarii, s-a intamplat exact dupa proorocia pe care a facut-o Mantuitorul Isus.

               Negura intristarii a umbrit fiinta lui Petru. Petru zeci de zile dupa invierea lui Isus, in cugetul lui Petru a persistat intrebarea:Oare ma va ierta?!” In timpul celor patruzeci de zile s-a intalnit cu Petru, dar Isus nu i-a spus nimic, nu i-a reprosat: Nu i-a amintit pacatul lepadarii. In loc sa-l muster fata de ceilalti:”Odiosule, mincinosule, nu ti-ai pastrat fagaduinta, te-ai lepadat pescarule, neinvatatule, vanzator nu de frati ci si de Dumnezeu.Spuneai ca nu-l cunosti pe Cel ce L-ai declarat Fiu de Dumnezeu; pleaca pacatul tau este de neiertat!etc,etc. Noi asa i-am fi facut lui Petru, nu l-am fi iertat!Oh Doamne!. Multe rele le-am fi pus pe umerii lui sa le poarte, cum nu incapea in cele 413 pagini din cartea “Rascumpararea Memoriei” scrisa de Vasilica; dar la cca 40 de zile dupa invierea Sa, s-a auzit la Marea Tiberiadei o voce din cer:”Intrebarea dragostei divine; Petre, ma iubesti?! Intrebare repetata si un raspuns al  iertarii auzit de trei ori. Cea mai fericita si binecuvantata zi alaturi de ziua Rusaliilor pentru Petru.

                Voi, cei de azi, sunteti departe de Petru  si incomparabil de departe de Domnul care a iertat! Oare unde si la cine sa mearga cel care se face vinovat de pacatul vanzarii?!, Ati format o echipa vrednica de a primi pacatele pacatosilor pe care i-ati luat in vizor? Asa ati facut cu fr. Gurau. Dup ace a facut o marturisire sincera ca:”a depus un angajament la Securitate, dar n-a prezentat nici o informare si n-a colaborat cu securitatea, V-ati batut joc de el!”.Cine credeti ca se va prezenta in fata voastra cu vre-o marturisire, cand s-a dovedit nevrednicia voastra in aceasta problema?!.Dumnezeu este acela care primeste orice marturisire si poate sa ierte sau sa condamne.Judecata Lui este dreapta.Lasati-l pe El sa scoata la lumina pe cel vinovat de tradare, dar si pe cel ce a fost tradat cu calcarea Cuvantului lui Dumnezeu.

               Este usor sa pacatuiesti in apa tulbure. Pestele e ametit de apa cu noroi este usor de prins, dar nu uspr la consumat.

               Este foarte greu sa spargi un munte, cautand aurul si sa nu gasesti nimic decat vreme pierduta si munca istovitoare.

f)Starea de inceput a Bisericii

               Pentru omul lui Dumnezeu, este placut sa-si aminteasca despre acel trecut firav, privind ca la un copilas care a inceput sa foloseasca pasii lui, ceia ce poate creste speranta pentru parintii care l-au nascut.

               La inceput, Gheorghe Bradin, in discursul sau rostit in fata Adunarii Generale a Bisericii la data de 15 august 1946, a prezentat cateva aspect negative, care au ramas sapate in istoria Miscarii Penticostale din Romania, prezentand in discursul sau:”Starea Bisericii din perioada anilor 1922-1946.

               O perioada de 25 de ani, o lupta interna, lupta cu dizidentii, cu persecutiile oribile pornite din partea autoritatilor din aceia vreme.In perioada amintita mai sus am notat pe G.H.Schmidt din Danzig-Polonia, Bododea Ioan si Bodor Eugen, cei care au produs cea mai mare si zdruncinatoare dizidenta, in randurile Miscarii Penticostale din Romania(V.Ev.an.II nr.10, pag.6, al.6).

               S-au gasit in Biserici frati care au dat crezare invataturilor eronate si neavenite; ratacitoare ale lui Schmidt si colaboratorilor sai; cu toate ca cele mai multe Biserici cei mai multi lucratori si membrii din tara au ramas alaturi de invataturile primate la inceput, impreuna cu Bradin Gheorghe si colaboratirii sai. Invataturile care s-au abatut de la adevar au fost inlaturate.

               Starea Bisericilor, a devenit deplorabila, in confruntarea sa atat spiritual cat si  orgazinatoric, pentru ca cei ce trebuia sa fie in frunte au ajuns sa fie caracterizati de Apostolul Pavel.(2Tim.2:8).De la inceput s-au vazut in Biserici oameni, barbati si femei care au trait in Biserici, o viata fara Dumnezeu, unii dintre ei erau asemanati cu cei despre care vorbeste Pavel.(2Tes.2:10-12). Din discursul lui Bradin Gheorghe aratat mai sus, se poate vedea ca raul a fost taiat si aruncat afara. In cuvantarea s-a, Bradin a spus:”Am suportat prea mult in mijlocul nostru pe acesti oameni, care in realitate sunt apostoli mincinosi si inselatori, invatatori care se prefac in apostoli, nesupusi, care ne-a facut atata rau, ne-a adus atata hula si dispret, toate acestea au atras asupra noastra privirile oamneilor batjocoritori si a autoritatilor, pornind impotriva noastra cu cele mai oribile prigoniri, socotindu-ne  putregaiul societatii ”. (V.Ev. an II, nr.10, pag.7,al.1).

               Toate faptele si intamplarile negative amintite pana aici, au adus dispret asupra lucrarii lui Dumnezeu si au contribuit la “Pangarirea Memoriei”.

           g)Cazul lui Motrescu Vasile

         Numele lui Motrescu Vasile este ascuns sub doua sublinieri in cartea RM, a lui Vasilica. Dar descrierea aventurilor lui cuprinde 7 pagini(de la pag.11la 17), in cartea RM:

Partizani in lupta armata, pag.11.

Adevarata lupta a comunistilor pag.16.

               Daca Vasilica n-ar fi amintit nimic din aventurile si actele de banditism pentru care a fost condamnat la moarte, Motrescu, puteau fi uitate, pentru ca sunt neplacute auzului sau vederii. Ele provoaca repulse.

                 In anul 1958, ma gaseam impreuna cu colegii la Biroul Filialei in Arad, pe str. Minzer nr.2 cu fratii: Bochean Pavel, Ardeu Petru si Maris Alexandru. Suna telefonul. Primim o comunicare de la Centrul Cultului din Bucuresti si ni se comunica urmatorul continut:”In Vicovul de jos s-a petrecut o adevarata tragedie. Un bandit pe nume Motrescu Vasile a umblat ascuns prin mai multe familii de penticostali. A fost gasit ascuns intruna din familie de penticostali, arestat si condamnat la moarte pentru faptele sale. El a condus o lupta armata impreuna cu un grup de penticostali, impotriva securitatii. Se spune ca a impuscat cadrele securitatii. In acest caz s-au luat masuri drastice impotriva unor pastori a Bisericilor si a familiilor care l-au protejat in timpul activitatii lui”.

                Ne-au fost comunicate si masurile luate de catre autoritatile de stat; legate de vre-o trei cazuri notate in planul de masuri.

             – Persoana care a provocat si a adus acest dezastru, se numea Motrescu Vasile, care a dus o lupta armata cu Securitatea in muntii Bucovinei. Prezenta acestui om prin familiile de penticostali si Biserici, a prejudiciat starea spiritual, cat si mersul organizatoric al Bisericilor.

Motrescu Vasile a fost incadrat de autoritatii ca bandit si aventurier, cu fapte de genocid si apoi condamnat la moarte de instanta din Botosani.(RM.pag. 13 al.3).

            -In acest act nedem, au fost implicati o seama de credinciosi, familii si pastori a-i Bisericii. Un numar de 11 Biserici au fost inchise si li s-a retras recunoasterea , cum au fost de exemplu: Balca, Brondina, Colofinesti, Fratautii Vechi, Granicesti, Islovat, Voitinel, Vicovul de sus, Vicovul de jos, Volovat si Volovat Bilca.

          -Comitetul bisericilor de la una din cele mentionate a fost condamnat la 15 ani munca zilnica, iar pastoral care l-a botezat a primit 25 de ani condamnare.

           Vasilica spune in cartea RM, ca 60 de persoane i-sau atasat lui Motrescu, dintre care erau: mama, frati, surori si rude, ba mai mult peste 100 de persoane l-au sustinut. Toti impreuna au primit cca 600 de ani de inchisoare si confiscarea averilor(RM, pag.14, al.2(nota). Apoi se mai mentioneaza:” Motrescu a fost prins in locuinta unor penticostali”.

           El a fost considerat de cartea RM, cel mai celebru partizan, care s-a retras in muntii Bucovineii si care a dat cele mai multe bataii de cap securitatii(apoi continua:), “a fost credincios penticostal Motreasca”?(RM,pag.11 al.6).

           A fost tradat de catre cetateanul Sichi a lui Ilie in luna ianuarie 1958 si condamnat la moarte la data de 29 iulie 1958. Executarea lui a avut loc la aceiasi data tot in Botosani.

           In momentul cand o seama de penticostali peste o 1000 de persoane zeci de biserici implicate si diferiti pastori, s-au asezat la masa cu Motrescu, au dat mana impreuna si l-au tinut ascuns in locuintele lor. Securitatea din vremea aceea a luat cele mai drastice masuri impotriva celor vinovati. O intrebare logica pe care o pune Dumnezeu:”Ce au cautat credinciosii penticostali sa se amestece in aceasta afacere murdara, pacatoasa si tragica. Oare le-a cerut Dumnezeu penticostaliilor din Bucovina sa se asocieze cu Motreascu in lupta dusa impotriva oranduirii de stat din aceea vreme? Nicidecum. Invataturile Sfintei Scripturi trebuiau respectate.(Psalmul 50:18, Fapte 1:7, 1.Petru 4:5)! Repetam afirmatia lui Vasilica:”Poate intr-o zi istoria penticostala va cinsti pe acest brav luptator. Poate se va cere sa se ridice stindardul treiculori, sa falfaie deasupra”Monumentului Motrescu cu urarele si ovatiile multumii!”Doamne freest-ne de asa ceva!.

          Este imposibil pentru un credincios penticostal de a accepta actiunile lui Motrescu. Ele au fost desfasurate impotriva voii lui Dumnezeu (vezi pag.11-18 din RM).

           Organele de resort din aceea vreme, cum au fost:”inspectorul de regiune a DC, Valerin Balan si condamnatul Securitatii din Jud.Sibiu, au facut un raport si au cerut Forului superior al Tarii, retragerea recunoasterii Cultului Penticostal: si punerea lui in ilegalitate. Iata continutul esential din raportul prezentat:.”Aceasta este inca o dovada ca Cultul Penticostal, lasa loc de refugiu elementelor dusmanoase si reactionare, care cauta sa loveasca din umbra, sub masca credinciosului de cult recunoscut, in cercurile revolutionare ale poporului nostru. Mai dovedeste ca abaterile grave din Cultul penticostal sunt sprijinite de elemente putrede, reactionare care isi ranjesc coltii pe ici colo!”.(RM, pag.13, nota 2 subsol).

             Imi aduc aminte ca in aceea zi, dupa anuntul facut de la Bucuresti, am varsat lacrimile intristarii, incredintand soarta cultului penticostal in Mana Domnului, impreuna cu colegii mei.Iata oglinda care ne-a fost pusa in fata, sa ne vedem trecutul umbrit si negru patat de oameni care n-au nimic comun cu Dumnezeu.

             Cele mai distrugatoare evenimente, care au lovit drastic in unitatea Cultului penticostal, au fost cele doua cazuri:”Dizidenta provocata de G.H.Schmidt si colaboratorii sai Bodor Eugen si Bododea Ioan si cea de a doua: nastrusnicile aventuri ale lui Motrescu Vasile.”

              Acenturile lui Motrescu, sunt sustinute de Vasilica, il promoveaza cu un calificativ excellent. Redam mai jos cateva din aventurile lui, care vor face dovada ca”memoria trecutului a fost pangarita!”.

             1)Motrescu Vasile si parte din actiunile lui, a fost cunoscut inca din anul 1953, cand a intocmit un plan politic-administrativ pentru schimbarea comunei Vicovul de jos, in numele de “Comuna Partizani”. Probabil ca in acel plan sa fi fost cuprins si acte de banditism, pe care autorul cartii le-a abandonat, fiind in contradictie cu cartea RM si cu planul lui Vasilica. Oare ce ar fi voit Motrescu cu toate acestea si Vasilica cu ale lui?. Sa-si vada numele scris pe paginile istoriei sau sa castige popularitatea!?. Credinciosii care s-au aliat cu Motrescu, s-au facut partasi faptelor lui rele. (Psalm.50:16-21).

              2)”Un celebru partisan Motrescu V., a dat batai de cap securitatii”.

             3)Povestea vietii acestui luptator anticommunist, este evocate pe larg in “Memorialul durerii”? considerat omul care a tinut pe jar securitatea timp de 10 ani!”;unul dintre cei mai celebrii partizani!”.(RM, pag. 11, al.6 si pag.12. al.1).

            4)”Motrescu de joaca cu toata actiunea securitatii, instiinteaza partizanii sai pe ascuns, dezarmeaza pe oamenii securitatii si apoi se retrage in munti pana la arestare!”(RM, pag.12, al.1).

            5)Lupta armata impotriva securitatii, Motrescu V. a dus-o impreuna cu credinciosii penticostali care s-au aliat cu el(RM, pag.11, al.2).

           6)Unii dintre romani, s-au asazat de-a curmezisul impreuna cu Motrescu si au preferat moartea sau inchisoarea, decat sa se plece sub steaua rosie!(RM,pag.11, al.2).

            7)Vasilica afirma ca Motrescu a fost botezat in mod secret intr-o padure.(RM, pag.12, al.2).

            8)Motrescu a fost condamnat la moarte in lipsa, sub acuzarea de banditism savarsirea de genicid (RM, pag.13, al.3)! Fapte lipsite de demnitate, cu un trecut de 53 de ani. Ce rost au avut amintirea lor si cu ce scop!?. Probabil autorul cartii a voit sa arate “cum s-a ajuns la Pangarirea Memoriei!”.

             9)Motrescu se plimba prin anumite familii si biserici “deghizat” de catre o femeie batrana(RM,pag.12, al.2). Deghizarea este un  pacat? atat pentru cel deghizat, cat si pentru cel ce a produs deghizarea; asa au facut primii oameni(Adam si Eva), dupa ce au pacatuit au vazut ca sunt goi si le-a fost teama si rusine sa se mai prezinte inaintea Domnului cand i-a cautat prin gradina.(vezi Prov.28:1).

            10)Comitetul unei biserici din cele amintite mai sus, a primit o condamnare de 15 ani de munca zilnica. Ce pacat si ce dispret s-a adus asupra Bisericii pentru fapte oribile (RM, pag.14, vezi tabelul cu comunitatea calafindesti).

           De ce oare, a recurs Motrescu la acestea actiunii”diversioniste?”.El s-a abatut de la linia normal si n-a grabit ca inaintea mortii sa-si ceara iertare. A ademenit o armata de penticostali sa i-sa  alature lui si sa impartaseasca din actiunile lui, pentru a produce suferinta bisericilor prin: Retragerea recunoasterii, prin pedepse penale prin dispretul adus asupra intregului Cult.

        11)Motrescu V. a fost botezat secret intr-o padure(RM, pag.12, al.2, apoi se retrage ramand fugar pana la prinderea si arestarea lui(RM, pag.12, al.2 ultima p.).

         Nu stiu daca talharul de pe cruce, care a fost rastignit impreuna cu Isus si-a marturisit pacatele in fata preotilor de seama care au judecat faptele, inainte de al atarna pe cruce! Talharul de pe cruce n-a fost botezat, dar a castigat indurare prin marturisirea facuta:”Pentru noi, este drept, caci primim plata cuvenita pentru pacatele noastre;dar omul aceswta n-a facut nici un rau!”.Cand esti convins ca te afli in prezenta lui Dumnezeu, cugetul te duce la solutia finala. “Doamne pomeneste-ma cand va veni Imparatia Ta!”Si dovada iertarii acestui talhar a fost decretata:”Adevarat iti spun ca astazi vei fi cu mine in rai!.(Luca 23:41-43).Daca Motrescu ar fi procedat dupa exemplu talharului de pe cruce, poate condamnarea ar fi putut schimbata in “detentiune”.

      12)O armata de rezstenta impotriva Securitatii Statului, formata din membri penticostali; se poate asa ceva!?, ”Incredibil”. N-avem voie nici sa gandim asa ceva!.(RM, pag.11, al.2)! Cat dispret s-a dus asupra lucrarii lui Dumnezeu si asupra Bisericii Sale. Cu cata tenacitate si furie s-a indreptat securitatea impotriva acelora care s-au unit cu Motrescu!? Doamne, da-ne puterea Ta de a inlatura din memoria pangarita, astfel de fapte!.

      13)Motrescu notat de Vasilica cu inteligenta nativa deosebita, un carturar autodidactic.(RM, pag.12, al.1), care sties a joace actiunea securitatii. Dar dupa ce l-a botezat, s-a retras in padure si a ramas fugar pana la arestare, logic se pune intrebarea:”In care articol din Biblie a fost incadrat de la botez si pana la arestarea lui si condamnarea la moarte (RM,pag.11, al.6 si 12 al.1).

       14)O declaratie uluitoare pe care o face Vasilica este ca:vrea sa fac o incursiune istorica, pentru a dezvalui cateva aspect ramase acoperite in umbra uitarii, care sunt nepublicate;privind”Miscarea de rezidenta a penticostalilor din Bucovina!”.”Sa ne fereasca Dumnezeu sa ne mai implicam intr-o asemenea “rezidenta armata!”, pentru ca Biserica Domnului nu are voie sa duca astfel de lupte!.(Vezi care este lupta Bisericii!.(Efes.6:11-13)-(RM, pag.11, al.6 si pag.12, al.1).

        15)Faptele si aventurile lui Motrescu sunt mai multe, da pentru el a fost randuita o singura sansa, dar a piedut-o.Nici botezul in apa facut undeva in padure, de cineva, nici o marturisire pe care n-a auzit-o nici o ureche de om, nu l-a mantuit. Indurarea lui Dumnezeueste aratata fata de orice pacatos, prin spalarea Nasterii din Nou prin inoirea pe care o face Duhul Sfant!.(Tit 3:5).El a fugit pana in ziua cand a fost prins si condamnat.”Cel rau fuge fara sa fie urmarit, iar cel neprihanit indrazneste ca un leu tanar!”(Prov.28:1).De ce n-a facut-o?I-a fost teama de moarte?.Talharul de pe cruce, in chinurile mortii a cerut si I s-a acordat indurarea lui Dumnezeu!.Nu exista un alt drum spre Dumnezeu in asemenea imprejurari decat cel aratat de BIBLIE!

        Probleme de acest gen, este bine sa nu se mai dicute.Astfel de probleme naste necredinta, pierde manuirea si discrediteaza.

           8)Expresii si cuvinte denigratoare

         1). Blasfemia: Autorul cartii a gasit cu cale sa aseze in dreptul acestei notiuni faptul ca:Biserica penticostala a luat fiinta odata cu Partidul Comunist, in anul 1921(RM, pag.3, al.4-5).

             Caragioasa afirmatie. I-l intrebam pe Vasilica, ce a voit cu aceasta?.Sa puna Biserica la loc de cinste!?(vezi:Matei 16:18, Zah.2:8).Acesta afirmatie cade in fata realitatii.Vasilica a voit sa-i sustina”blasfemia cu ea!.Cultul Penticostal a luat fiinta in Romania la 10 sept.1922!

         2)Expresii tendentioase: ca Gheorghe Bradin a fost coleg de celula cu Petru Groza.Nu are suport.Nu este confirmat istoric acest fapt. De unde a scos-o, nu stiu!(RM, pag.3, subs.8).

         3)Afirmatii ridicule:Afirmatii lansate de Ion Zabescu scriitor publicist(RM, pag.XVII).

       a)”Nu ascund faptul ca volumul lui Vasilica Croitor este unul din toate punctele de vedere “socant”, in primul rand pentru ca viziunea de asamblu pe care o ofera, …”!Volumul lui Vasilica a fost atat de “socant”, incat i-a facut pulbere pe multi cititori pentru ca “socul”, nu la primit din exterior, ci din interior si a lovit nu trupul, ci sufletul. Socul lui Vasilica si viziunea de asamblu a lui Ion Zabescu, a facut pulbere pe multi si a daramat tot ce a fost zidit pe temelie. Unii din cei care au citit cartea, au venit si au spus:”Domnule Pastor!, n-am putut crede ca premergatorii D.voastra din conducerea cultului s-au facut:vanzatori de frati!”. RM.XVI-al.1.

        b)”Venind din generatia tanara, care reia din mers viitorul Bisericii, Vasilica n-a voit sa-si demoleze Cultul!. RM. XVI,al.2.

              Destinele cultului penticostal sunt in mainile Domnului si el le va da acelora pe care i-a chemat pentru aceasta lucrare, fie tanar, fie batran.

       c)Cultul Penticostal, a gasit intr-o carte o relatareimportanta care vorbea despre “Cararile vechi si despre Calea cea buna”, recomandand sa umblam pe ea!.Dar unii au spus:”Nu vrem sa umblam pee le!”.(Ieremia 6:16).Principiile Cultului Penticostal, se bazeaza pe Cuvantul Scripturii9Ioan 5:39).Principiile penticostale au fost stabilite in anul 1924 de Budeanu Pavel, Bradin Gheorghe si Stoi Dumitru si cuprinse in brosura cu 14 pagini numita Declaratia Fundamentului adevarat, care a fost acceptat si de catre Bododea Ioan in anii 1928-1930, apoi abandonate.

            Domnule Zabescu, nu va cunosc, daca sunteti penticostal sau detineti cateva notiuni despre Penticostalismul din Romania?. Vreau sa va spun ceva:,sunt in varsta de 79 de ani.M-am nascut in familie de penticostali si cunosc buna parte din Miscarea Penticostala. De la frageda copilarie, de la 9 ani.Era o Biserica vie, infloritoare, invrednicita cu putere spirituala si ducea lupta cea mai grea a prigonirilor, umblan pe cararile vechi si pe Calea cea buna!(Ieremia 6:16).Astazi e altfel o alta fluctuatie de constiinta, o tendinta de a schimba si istoria, a trage starea spiritual a Bisericii la nebulozitati, a sucii mintea de la adevar;a avea in  vedere lucrurile pamantesti, nu pe cele ceresti, a accepta modernismul.

            Cartea lui Vasilica, pe care a scos-o in evidenta, este supra incarcata cu raiatii, este contaminata,  afecteaza sufletul.nu sunt altceva decat:blasfemia, Afirmatiile ridicule, Expresiile tendentioase, ofensele, colaboratori a-I securitatii etc.Altceva in cartea lui Vasilica nu vei gasi, decat lucruri care sa starneasca raul.

         a). Primul document istoric; Decizia Ministerului Cultelor Nr.5734 din 29 Ian.1925.

             Oamenii credintei din acelea vremuri, au depus munca in vederea primirii dreptului legal de functionare a credinciosilor penticostali.

             Daca consideram munca si vointa acestor oameni pusa la dispozitia lucrarii lui Dumnezeu, atunci batjocora lumii, viata pusa in joc pentru apararea credintei, sunt fapte facute la cerintele lui Dumnezeu, pentru care El a pregatit marea rasplatire.

            Din relatarile lui Vasilica Croitor, se poate constatacu claritate ca el a facut din oamenii acestea, tinta batjocoritorilor; oameni inculti, conducatori nepotriviti, vanzatori de frati etc., iar Dumnezeu i-a folosit in lucrarea Imparatiei Sale. I-a folosit pentru a purta prigonirile, batjocorile lumii, pentru Numele scump al Domnului Isus Hristos. Oameni ca: Bradin Gheorghe, Bochean Pavel, Vanvu Alexie, Matche Dumitru, Sandru Trandafir si altii. Oare acesta le-a fost meritul, cand Dumnezeu s-a folosit de ei, pe cand altii frati, i-a acoperit cu plapuma defaimarilor. Bradin Gheorghe, presedinte si Stoi Dumitru, au determinat lansarea primului document istoric: Decizia Ministerului Cultelor Nr. 5734 din 29 Ian.1925, document notat in istoria penticostala.

            b). Sub semnul lepadarii de Credinta.

               In valtoarea batjocorilor, a suferintelor, in urma prigonirilor, lepadarea de credinta a fost favorabila si a fost folosita o unelta a vrasmasului Satan, pentru lupta dusa impotriva alesilor lui Dumnezeu.

             Satana a luptat in mod direct pentru a zadarnici planul lui Dumnezeu, folosind toate mijloacele si siretlicurile lui, pentru a zadarnicii planul mantuirii (Matei 4:3,10,11; Ioan 3:16,17). Mantuitorul ISUS? a invins in aceasta lupta, a supus toata puterea satanic sub: ”Puterea Lui!”, in a carui Nume, biruinta este sigura.

               In lupta aceasta, copiilor lui Dumnezeu li- se cere rabdare pana la sfarsit si in Numele Lui, vor putea ridica stindardul biruintei. (Matei 10:22;24:13, Marcu 13:13).

               In crederea in sine, denota lipsa increderii in El.

               Scrisul ramane si este un “glas”strigator la cer. Nu stiu cand va fi ziua: “sangele lui Abel a strigat razbunare impotriva fratelui sau (Gen.4:9-11). “Sangele stroperii vorbeste mai bine decat sangele lui Abel” (Evrei 12:24). si sangele celor de sub altar. Va striga: “Pana cand Stapane Tu care esti sfant si adevarat,zabovesti sa judeci si sa razbuni sangele nostrum, asupra locuitorilor pamantului?” (Apoc.6:10).

              Vasilica, ar trebui sa-si puna o intrebare: Sangele lui Abel, nu va striga impotirva mea, dar oare sangele stropirii si sangele celor de sub altar, oare nu striga!?.

              III CE NE SPUNE ISTORIA

       a) Definitie:Documentele istorice vorbesc cu claritate si raspunde oricaror afirmatii precizand locul, data sau perioada desfasurarii evenimentelor, nume de persoane, precum si cauzele sau rezultatele in urma evenimentelor desfasurate.

      b)Prima afirmatie:”Natura relatiei dintre Biserica Penticostala si Comunism nu a facut pana in prezent obiectul unui studiu aprofundat!.

          Nu am inteles corect la ce forma de relatie dintre Biserica si Partid sau Stat  v-ati referit.Perioada interbelica si pana in anul 1946 sunt 25 de ani, cand Penticostalii au trecut prin cele mai oribile incercari si persecutii.Cultul Penticostal in aceea perioada, n-a fost recunoscut, era cosiderat inexistent, cu cine sa patrundem in studiu aprofundat?.

            In luna Decembrie a anului 1924, s-a depus la Ministerul Cultelor cerere de recunoastere, completata cu un studio justificat, Constututional in vederea recunoasterii. S-au efectuat verificari pe teren din partea unor consilieri a-I Ministerului Cultelor, care au depus rapoarte favorabile, in acest sens.La Ministerul Cultelor, tot in acest an s-a depus brosura cu 14 pagini denumita:Declaratia Fundamentului Adevarat.

            Prin cererea depusa la Ministerul Cultelor de recunoastere in anul 1924, respinsa prin decizia 5731.

           A doua cerere, respinsa prin decizia nr.24536 din 1928, cererea respinsa.

           A treia cerere cu decizia 15729, din 1929, respinge recunoasterea.

           A patra cerere cu decizia 14627 din 1934, respinge cererea.

           A cincea cerere cu decizia 11419 din 1934, respinge cererea.

           A sasea cerere cu nr.34999 din 1939, interzice functionarea.

A doua:In ce consta natura relatiilor dintre Biserica si un partid ori care”Partid ar fi el?.(Intrebarea relative la afirmatiile Dvs.).

              Astept raspunsul:Voi respinge o pozitie partizana sau tendentioasa si fac aceasta pentru ca liderii Penticostali au fost condamnati pana la cer in relatiile cu Statul; ati considerat relatia: Pacat originar, (pag.21), Departamentul cultelor, “Un Faraon”(pag.39), dar ceva mai grav:”recunoasterea de Stat”,”un dar otravit!”si apoi “pactul cu Satana!”.Ce expresii unse cu Duhul blasfemiei.Dar nu-i nimic, astept raspunsul!.

            Vreau sa-ti aduc aminte ceva:e vorba de o conversatie intre doi”Domnule cum te cheama, cati ani ai, te-ai nascut Penticostal, ai urmat Teologia Penticostala, te-ai botezat;unde si in ce Nume, ai fost ordinat, ti s-a dat o slujba sfanta, primesti o subventie de la Stat, cum a-I raspuns intrebarilor pana acum??”.Ce pacat!.Continui pe un drum afectat, intoxicat cu otrava, fara sa-ti dai seama ca odata vei cadea sub gazele toxice!.

         a) Faceti aluzie la cei 45 de ani de confruntari si lupte intre Stat si Biserica.La ce perioada faceti referirea?.

        b) Va referiti la faptul ca Cultul dispune de putine lucrari biografice si ca aceasta arunca o lumina indoielnica asupra temei si continuati:”in lipsa unei desbateri obiective, luarile de pozitie sunt partizane si tendentioase”.

         Liderii Cultului Penticostal, din primii pasi firavi a-i Miscarii Penticostale, au fost documentati, nu numai prin metode biografice, ci prin experienta, care a lasat o lumina clara si neindoielnica asupra evenimentelor trecutului.

        c) Istoria nu spune ca primii Penticostali in Romania a fost fam.Bradin Gheorghe si sotia sa Sida din Paulis Jud,Arad.care prin legaturile stranse, purtate prin rudele lor au comunicat cu Budeabu Pavel din SUA.(Rev.Ev, an. III, Nr.11, al.4 , Ardeu Pavel.scurt istoricpentic.pag.222).

        d) Pentru ca fam.Bradin sa poata ajunge la convingerea celor relatate mai sus, in anul 1921, Pervan Petru din Pulis, a venit din emigratie cu o scrisoare primitade la un prieten cu numele Constatin Sida.Prin altele acestea spunea:”Frate Petre, iti mai aduci amintecand ai venit aici in America si am vizitat’Memorialul Halli”!.Ai vazut cu ochii cum Dumnezeu videca prin sora aceea tot felul de boli de care erau cuprinsi ce veneau crezand.Scisoarea a ajuns in mana lui Bradin.

         e) Familia lui Petru Andras din Paulis in luna mai 1922, a primit de la rudele lor din SUA, o brosura in limba romana, intitulata:”Adevarul Biblic”?Care dintre altele trata si Botezul cu Duhul Sfant si problema vindecarilor prin credinta.

            Si aceasta brosura a ajuns in mainile lui Bradin.Scrisoarea si brosura de mai sus au intarit credinta sotilor Gh.Bradin intr-un Dumnezeu care poate vindeca orice boala.

           Sotia lui Gh.Bradin era bolnava de mai multa vreme si neputand gasi vindecare pe cale medicala, nu i-a mai ramas decat nadejdea in Dumnezeu, Vestea ca exista posibilitatea vindecarii prin credinta a venit la timp, ca o raza de lumina in mijlocul intunericului suferintelor.In luna iunie 1922, sora Bradin a fost vindecata de Domnul Isus, in timpul rugaciunii in clipa ochiului.(T.Sandru”Biserica Penticostala, pag.126, 127 si 130, si Biserica Crestina pag.262, Traditia Miscarii Penticostale, pag.299,300? de Valeriu Andreescu, Petru Ardeu, scurt ist.penticost.pag.222-224).

         f) Mai gasim un argument nota in  documentele istorice ca:dintre Romanii care au participatla evanghelizarile si intalnirile de vindecare ale lui Almee Semple Mc Person, a fost si baptistul Petru Pervan, care s-a intors din emigratie, prietenul lui Constantin Sida.In anul 1921, aceasta a trimis o scrisoare lui Pervan prin care a povestit ca a fost Botezat cu Duhul Sfant impreuna cu inca sase romani.Pervan a aratat scrisoarea prietenului sau Bradin Ghe., care in anul 1922 a devenit penticostal. Bradin Ghe.tinea legatura cu Petru Andras si cumnata sa, au fost intr-un grup de sase romanii care au fost Botezati cu Duhul Sfant.Fratii Andras din America a trimis lui Bradin scrisori si o carte de cantari penticostale, in luna mai 1922.

           g) Primul persecutor al Bisericii Penticostale a fost preotul Ortodox, Popescu Cornel din Paulis.Aceasta s-a ingrozit de succesele Bisericii Penticostale si a cerut preteni din Radna, sa ia masuride interzicere, ceea ce pretura a si facut.Biserica s-a imultit atat de mult incat la sfarsitul anului 1922, au putut forma un cor.In fruntea Bisericii era Domnul Isus.Fiindca prigoana era mare, deslantuita de preotul din comuna, de la inceput s-au pus in fruntea Bisericii nou infiintata, erau pusi Gheorghe Bradin presedinte si Stoi Dumitru Secretar.

               Acestea au intervenit pentru prima data in Cultul Penticostal in vederea recunoasterii functionarii in baza Constitutiei. Am aratat mai sus interventiile facute si respingerea cererilor de recunoastere.

             h) Cu toate masurile severe pe care autoritatile le-a luat in vederea interzicerii, Bisericiile s-au imultitsi in anul 1926, au luat fiinta Bisericile:Pancota, Maderat, Soimos, Arad-Micalaca.

             i) Intr-una din zilele anului 1926, a venit in fam.lui Bradin, episcopul Aradului Grigorie comsa.Aceasta i-a cerut lui Bradin sa treaca la Ortodoxi si i-a promis hirotonisirea in slujba de preot si va oferii o parohie la alegere. Episcopul a plecat din casa lui Bradin asa cum a venit, fara sa fi obisnuit vre-o promisiune din partea lui Bradin.A plecat foarte suparat si din acel moment au inceput mai mult ororile persecutiilor.Episcopul a recurs la grave amenintari.Ia invinuit ca sunt impotriva ordinei publice, sunt o plaga pentru societate, ca se supun la anumite posturi de cate 40 de zile etc. Aceste invinuiri au fost duse in fata Prefecturii din Arad.Bradin Ghe., Stoi Dumitru si Gravila Ilie au fost arestati si dusi sub excorta la Tribunalul Militar la Sibiu.Cei trei, au ajuns intemnitati si infometati, nedormiti.Dupa vre-o 3-4 zile au fost trimisi inapoi la Curtea Martiala din Timisoara si dupa cateva zile eliberati in baza unei hotarari judecatoresti, gasiti”nevinovati”.

             j) In acest timp a fost arestat si Olaru Mihai cu Para Partenie de catre jandarmeria din Paulis.Cei doi, au fost batuti cu cruzime de catre jandarmi din comuna Paulis;batuti cu un lant pe talpele picioarelor.Partenie Pera a murit dupa crunte suferinte lasand o sotie vaduva cu trei copii orfani, a MURIT CA MARTIR, iar Olaru Mihai a ramas in viata, probabil a fost mai rezistent.

          k) In anul 1927, credinta penticostala, ia amploare in toata tara:

      – Isbasa Alexandru, in Banat, Hates, Petrosani spre Oltenia.

      – Borlovan Solomon din Arad:Galati, Braila jud.Covurlui etc.

       – Ciuci Pavel:Bihor, Salaj.

       – Cristian Gavrila Suceava, Bucovina de Nord, infiinteaza si Filiala Suceava, in anul 1936.

        – Moraru: Tg.Mures, Tarnave.

        – Sima Ioan:I Crisan Vasile:Cluj, Somes, Tarnave etc.

            l) La data de 22 Febr.1928, se incearca reorganizarea si se incheie un process Verbal de constituire cu partea Aradului, Banat, Bihor, impreuna cu Bisericiile din Braila,Galati.Lascar Catargiu, Costache Negrii. Cererea de obtinerea recunoasterii a fost de paza Ministerului Cultelor si ne-a dat raspuns negative cu Decizia nr.15729 din 1929.

          m) Cu toate ca teroarea persecutiilor a luat amploare, Miscarea Penticostala a mers inainte pe drumul cel bun dezvoltandu-se tot mai mult in vederea lucrarii Imparatiei lui Dumnezeu.

              La data de 26 Aprilie 1930, are loc o adunare a pastorilor din din tara in Bucovina de Nord- localitatea Itcani Gara, cu participare si a celor din Ardeal si Banat sau vechiul Regat. Aici s-a trecut la revizuirea “Principiilor Fundametale din Declaratia Fundamentului Adevarat, care prevedea cele 10 puncte principale din Declaratie si anume: Oficierea actului de Binecuvantare a copiilor noi nascuti. Conditiile primirii Botezului in apa pentru cei ce vor sa se incadreze in Biserica. Reguli stabilte pentru efectuarea rugaciunii commune, Reguli stabilite la folosirea Darurilor Duhului Sfant in Biserica conf.(1.Cor.14:27-28). Reguli cu privire la predici si predicatori, sa fie cunoscatorii a-I Cuvantului si cu viata tarita dupa cerintele lui Dumnezeu. La Cina Domnului se va folosi: Painea nedospita si vinul(rodul vitei) nefermentat, iar dupa oficierea Cinei Domnului urmeaza acutul spalarii picioarelor conf. (Ioan 13:2-17). Ordinatiunile de lucratori sa se faca conf.(Fapte 6:1-6, 1.Tim.3:?Tit 1:6-9).Cina Domnului sa fie impartita cel putin odata pe luna.

                  Fratele Cristian Gavril, este insarcinat cu lucrarea Domnului in Bucovina si Moldova de Nord.(Urmeaza semnaturile).(Text folosit din Rev.CA an II, nr.6, p.12).

               n) La data de 1 Ianuarie 1929, apare prima revista religioasa tiparita in Brailita str.Plevnei nr.23, redactor Bododea Ioan, in urma hotararii liderilor penticostali, sub denumirea de Cuvantul Adevarului.

             Bododea Ioan, scrie in Revista un articol de fond:”Ce este Biserica?”si principiile de credinta ale Cultului(Rev.CA, an I, nr.1, pag.2si CA, an II, nr.1, pag.6-7).Acestea date sunt indentice cu hotararea de revizie a principiilor cultului notate in aliniatul de mai sus.

                o) La anul 1933, dupa ce luase amploare”Miscarea Penticostala”in supararea sa, episcopul Grigorie Comsa din Arad, adreseaza prefectilor din Arad si Timis, o adresa prin care cere masuri de represalii duse impotriva penticostalilor,Redam mai jos continutul documentului “biographic”, adresa nr.561 din 1933.a Episcop.Ortodoxa Arad.

               “Rugam respectos pe domnii prefecti a-i judetelor , Arad si Timis sa i-a masuri impotriva credinciosilor penticostali si in intelegere cu domnii chestori a-i politiei din aceleasi capitale, judetene si cu domnii comandati ai Legiunilor de jandarmi, sa binevoiasca a lua contactul necesar pentru suprimarea acesteiactiuni distructive, religioase si social politice.Anumit cerem sechestrarea depozitului de tiparitura penticostale de la tipografia vaduvei Nicole Beer din Lipova, si tot odata de a se lua masuri cuvenite fata de propaganistul Gheorghe Bradin, de a fi urmarit impreuna cu colaboratorii sai pentru propanga neadmisa de dispozitiile in vigoare si a ne instiinta despre cele indeplinite.Primiti va rog….(ss).Grigorie Comsa Episcop al Aradului.

                Pe Bradin Gheor.si Olaru Mihai, dup ace le-a facut perchezitie in casa, i-a arestat si condamnati de Tribunalul din Timisoara, iar Nicolae Beer, proprietarul Tipografiei din Lipova, a fost descoperit justitiei.  

               p) In anul 1933, Ministerul Cultelor da o decizie si foloseste cele mai severe represalii.Decizia nr.11419 in 1934, era duplicitara, cu doua fete.Pe deoparte interzice libertatea penticostalilor, i-i declara”secta”si ignora alte grupari care functioneaza tot fara recunoastere cum au fost:Derbisti, quacherii,Tudoresti etc.Aceste grupari amintite au fost tolerate sau trecute cu vederea.

               Aceasta situatie a determinat o explozie de nemultumiri:O SEAMA DE PROTESTE PREZENTATE DEPUSE ORGANELOR SUPERIOARE DE STAT,DETERMINAND MINISTERUL CULTELOR SA EMITA DECRETUL Nr.14627 din 1934, prin care s-a cerut multor prefecture din mai multe judete sa raporteze modul de colaborare a Bisericilor Penticostale.

               La subiectul:”Ce ne spune istorie”?!, ni se cere sa fim obiectivi, sa lasam actiunile pacatoase ale diversionismului pe care le gasim frecvent in cartea RM.Am complectat in cele cinci pagini dinainte (de la pog.11), date intamplari, evenimente, care atesta istoriacorecta din perioada 1921-1946),date care nu se pot sterge si care constituie baza unei istorii reale.

              12)Sub semnu”lepadarii de credinta”

           Cuvinte de dispret(blasfemii), la adresa Bisericii lui Dumnezeu si la adresa lucratorilor sai, gasesti in fiecare pag.a cartii RM.Redam mai jos urmatoarele:

          “Tema, lepadarii de credinta”a fost o prezenta constanta in predici si prorocii, in toata perioada comunista, ……”.Penticostalii nu considerau ca astfel negau autoritatea Scripturii!”….”(RM,pag.22,nota de subsol 2-3).

             Pacatul “lepadarii de credinta”este un pacat foarte grav. Aceasta inseamna a declara deschis inexistenta unui Dumnezeu Creator si Atot-Puternic cu care ai facut un legamant pe viata. Vasilica a aruncat asupra capetelor liderilor penticostali din vremea comunista, acest pacat. Cei 40 de insi notati in RM la paginile 408-411, pe care Vasilica ia considerat pierduti, carora le-a pronuntat verdictul, sa fie oare vinovati de “lepadare de credinta”?.Nu cred! Acesti oameni au fost slujitorii lui Dumnezeu, au pastrat demnitatea si prevederile Scripturii, asa cum i-am cunoscut eu in activitatea lor.

             Bradin Ghe. a conceput prooroci falsi si proorociile lor de la inceput inainte de venirea comunismului. Si daca n-ar fi fost asa;”Miscarea Penticostala”s-ar fi pierdut in istorie.

            Apostolul Pavel ne-a lasat scris porunca Domnului. Ne-a vorbit despre “Invatatori mincinosi”(Fapte 20:29-30)?ei sunt cei care tagaduiesc dumnezeirea,(Tit 1:16), umbla in destrabalari sis au lepadat de credinta, din pricina lor Calea Domnului este vorbita de rau!(1.Tim. 4:1, 2.Petru 2:2), Ne vorbeste despre prooroci falsi (Mincinosi)!.Mantuitorul Isus spune:”Paziti-va de ei”(Matei 7:15), proorocesc minuni (Ieremia 23:16-17), Omul care umbla in dreptate,(Ezechel 18:5,7-9),Se cunoaste dupa faptele lor(Matei 7:16-20).

             Apostolul Pavel a reglementat exercitarea darurilor duhovnicesti si ne-a lasat o lumina clara asupra profetului adevarat si a profetiilor lui:”Daca intra un necredincios sau unul fara daruri intre viu; tainele inimii lui sunt descoperite, asa ca va cadea cu fata la pamant se va inchina lui Dumnezeu si va marturisii ca Dumnezeu este in mijlocul vostru: (1.Cor.14:24-25).

           O relatare legata de”sloganul lui Vasilica”, a mai adaugat si lozinca: ”Penticostalii nu considerau ca astfel negau autoritatea Scripturii!2.(RM,pag.22 nota de subsol nr.2-3) daca prin combaterea neoranduieli, a proorocilor falsi si a proorociilor lor, s-a negat autoritatea Scripturii!?.Ce ar fi vrut Vasilica cu aceasta!?.

           Pentru un lucrator sincer, in fata acestor probleme ar pune adevarul (Matei 7:15-20). Un om cu amajirile nelejuirii si a ajuns pe calea pierzarii si ar face minuni;sa se pogoare foc din cer, nu l-as crede pentru ca lucrarea lui este o lucrare de racier, ca sa faca pe multi sa creada o minciuna si sa fie osanditi!”(2.Tes.2:9-12).

          a).Dupa vederile lui Vasilica, sunt prezentate scris in RM,pag.21 un subiect:”Pacatul Originar, cu sublinierile:”Particularitatile penticostalismului romanesc in care a cuprins in desbaterea:proorociile, rugaciunea si predica.Dupa ce prezinta culoarea acestor notiuni, recurge la lansarea denigrarii:”Bisericile Penticostale, nu aveau o doctrina bine articulata, fiind o miscare care s-a dezvoltat in jurul experientei nu a teologiei.(RM,pag.23, al.4).

           Aberatiile in cartea lui Vasilica RM, se gasesc la fiecare pagina, asa cum am mai amintit mai sus. In cartea sa s-a cautat abaterea de la realitate, de la adevar. (Coruptia).

         b) In fata Adevarului, gandirea si sustinerile lui Vasilica cad pentru ca sunt bazate pe dosarele Securitatii si erezii. Evenimentele si argumentele puse pe adevar, de o minte sanatoasa, nu pot fi response. Sa vedem ce ne spune Adevarul la aceasta problema: a) Mantuitorul Isus, si-a ales discipoli din oameni care au facut parte din patura de jos a societatii; pescari, vamesi, pastori la turma de oi. El nu a cautat urmasi in palatul imparatesc si nici in casele marilor preoti a-I lui Israel. b) El a fost “Marele Teolog si Licentiat, n-a mai fost altul ca el, si a invatat si a rostit cuvinte;cum nimeni altul n-a fost ca El. c) Cu oamenii simpli pe care i-a ales,  a cucerit lumea cunoscuta din aceea vreme si a facut din ei;”fii a-i Imparatiei Sale”. Ne-a lasat si noua doctrina Sa scrisa cu litere de aur.(Matei cap.5,6,7). Este usor de inteles ca atata timp cat in ochii lui Vasilica au stat dosarele securitatii de a “Rasturna” sau sloganul pregatit inainte de Congresul de la Bistrita:”La al IX-lea Congres, Rivis Pavel reales!”Da! Sloganul acesta a fost asezat in loc de rugaciune de multumire Oh Doamne! Ce atitudine, ce Teologi, ce licentiati, lipsiti de rusine si frica de Dumnezeu!. Si Vasilica a grabit si le-a dat diploma. Cultul Penticostal, a avut o doctrina bine articulate, cuprinzand cateva puncte legate de Adevarul Biblic, care nici un om cu mintea intreaga nu le poate nega. Acestea principii au fost baza Miscarii.

             c)Evenimentele dupa ziua de 23 August 1944

Armata romana intoarce armele impotriva Germaniei. Era ziua de 23 august 1944 si s-a aliat cu armata sovietica in vederea infrangerii totale a Hitlerismului. Inca sfarsitul razboiului, n-a fost declarat. El trebuia continuat pana in 8 iunie 1945, numit razboiul de apus” cand Germania a fost ocupata de armatele aliate.

                Nu pot sa trec cu vederea si nu relatez crampee din acel eveniment. Aveam varsta copilariei de 14 ani, cand familia noastra si zeci de familii din localitate, eram nevoiti sa parasim localitatea, casele si ce aveam si sa ne refugiem in muntii Zarandului din calea armatelor Germane si Ungare, care ocupasera un teritoriu de peste 50km de la granita din apus. Scopul era de a ocupa Ardealul. In vederea stoparii acestei actiuni militare, a fost format un front din partea scolii militare din Lipova, pe cca.100 km. lungime, in asteptarea trupelor Romane si Rusesti care venea din rasarit.

           Dupa ce armata Romana si cea Ruseasca a ajuns in zona unde eram refugiati, am vazut si auzit cantece de bucurie si o veselie la extreme. Dansuri, ridicari de maini: Victorie. Se adunau la un loc 100-150 de soldati Romani si Rusi si in marea forfota a veseliei. Sau tras salve de tun, pentru prima data am auzit catusa cu 24 de focoase la o singura tragere. Nemtii si Ungurii au intors spatele si miile de persoane refugiati pana in muntii Apuseni, s-au intors acasa sub ocrotirea armatelor Romane si Sovietice.

           In marele forfot si zgomot al bucuriei, am auzit si melodii pe care le-am cantat in Biserica, am auzit multe rugaciuni inaltate spre cer facute atat in marsul retragerii, cat si al intoarcerii spre casa. Rugaciunile parintilor mei, si a altor sute de frati adunati la un loc in padurile intinse, la inceput cereau”Salvare”iar acum s-a auzit rugaciunile multumirii la care au participat; Rusi, Romani, Slovaci si Sarbi, care se gaseau in acel teritoriu ocupat. Oare c ear fi facut Vasilica daca ar fi petrecut acele momente impreuna cu mine. Imi aduc aminte ca fratii din Moldova si Bucovina, au trecut prin mari necazuri in anul 1944, cand in zona amintita se ducea cele mai teribile lupte pentru apararea teritoriului romanesc.

            Partidul Comunist inca nu si-a facut aparitia, pana la sfarsitul anului 1945. Penticostalii inca din anul 1924, cuprinse in brosura de 14 pagini sub denumirea de:”Declaratia Fundamentului Adevarat, despre care Vasilica nu vrea sa stie.

  

          IV. RECUNOASTEREA CULTULUI DIN PARTEA STATULUI

         In vremea aceea au fost elaborate doua Decrete: 23411 din 20 Mai 1946 si 64803 tot din 1946.

         In perioada dintre cele doua razboaie 1918-1945,  a existat o singura miscare Penticostala in tara sub denumirea de:”Biserica lui Dumnezeu Apostolica.In primi pasi la inceputul Miscarii:fratii: Bradin Ghe., Stoi Dumitru, Olaru Mihai, Gavrila Ilie si Semenascu din Cuvin; acesti fratii s-au gasit in fruntea Bisericii in perioada interbelica (1922.1941), perioada in care s-au depus cele mai multe interventii Ministerului Cultelor, cu memorii si explicatii care au stat la baza Miscarii Penticostale.

          La data de 20 Mai 1945, la 10 zile dupa terminarea razboiului, un grup de fratii din Arad, printre care era tanarul Sandru Trandafir, Florea Iuliu, Olaru Petru si altii, s-au deplasat in Paulis, la locuinta lui Bradin Gheorghe, pentru a discuta Reorganizarea Cultului Penticostal.

          Dupa lungi discutii, la propunerea celor prezenti, Bradin Ghe. A acceptat sa preia conducerea Cultului, cu conditia de a fi ajutat in munca sa, amintind luptele pe care le-a avut cu cei care au schimbat Principiile de Credinta de la inceput, cu cei ce erau cuprinsi de pacatul lacomiei de bani, cu cei ce s-au ocupat de aventuri si care nu si-a pastrat demnitatea de credinciosi.

            Asa ca Cultul Penticostal s-a reorganizat la 10 zile dupa terminarea razboiului, in frunte cu Gheorghe Bradin, care a ramas in aceasta slujba timp de 40 de ani (1922-1962) cand a decedat (Petru Ardeu scurt ist. Penticostal pag.284).

            In anul 1930   Bodo Eugen a fost ordinat de catre Bododea Ioan si insarcinat de acesta, cu Bisericiile din Bucovina.

             In perioada anilor dinaintea lui 1930? Unde au fost vitejii curajosi, ce au lucrat, pe cine a pastorit, cum si-au indeplinit slujba? In urma lor ce a ramas: dizidenta, excluderi pentru ca nu si-au pastrat demnitatea de pastori. Ei au fost promitorii primei si acelei mai mari dizidente si au deschis calea discordiei cumparata cu banii lui G.H.Schmidt si G.Kinderman.

             Bodor Eugen, era ingradit de carentele propriei sale vieti. Bododea Ioan nu avea voie sa-l ordineze pana nu-si punea la punct viata fata de Dumnezeu si fata de Biserici, (1.Tim.3:6-7). Ofertele lui Schmidt (lacomia de bani), i-a determinat la discordii si aberatii, care au contribuit la “Pangarirea Memoriei!”.

            Repet afirmatia:Cultul Penticostal, incontestabil a facut primul pas pe drumul istoriei, la data de 10 Septembrie 1922, in fruntea careia s-a gasit de la inceput fratii:Bradin Gheorghe, Stoi Dumitru si Olaru.(T.Sandru:Trezirea, pag.74, al.2-3, Valeriu Andreescu Traditia Miscarii Penticostale pag.301, al.1-2, Ardeu Petru, scurt ist.Penticostal pag.226-227).

            In urma cu cca 35 de ani (1976), s-a inaugurat”Casa Memoriala” din Paulis, Jud.Arad. Era o casa mica, saracacioasa care cerea interventii pentru mentinerea si forma ei originala. Am vizitat-o in urma cu 12 ani, cu un grup de tineri din Biserica Speranta Oradea.

            In aceasta casa a avut loc primele intalniri ale micului grup de credinciosi Penticostali din Paulis, aici au avut loc primele rugaciuni, primele cantari de lauda, primul loc in care a fost prezentat Cuvantul lui Dumnezeu, primul loc in care s-a chemat Numele Domnului peste cei prezenti. Aici a avut loc prima cercetare, pe care a facut-o Domnul micului grup de Penticostali. Sunt convins ca nu exista om pe pamant care sa puna in loc alta casa si pe aceasta sa o mute in Bucovina sau in Sibiu, cum face unii referiri la acestea evenimente. Nu exista om pe pamant sa schimbe istoria. Nu va gasi nici un alt Bradin sau Stoi Dumitru pe care sa-I puna in fruntea Miscarii Penticostale. Nu va gasi un alt persecutor al Bisericii Penticostale, in locul preotului Corneliu Popescu din Paulis. Istoria nu se poate schimba si nici s-o impartim in doua.

            Ce bine ar fi, ca vremurile si soracele, sa nu cautam sa le randuim noi, pentru ca acestea sunt pastrate sub stapanirea Tatalui.(Fapte.1:7). Sistemele de orice fel, au fost randuite in planul Sau. Persoanele care au fost asezate in fruntea poporului, au fost randuite de El, evenimentele randuite de El. Ar fi putut sa se amestece cineva in oranduirile lui Dumnezeu!? Unii incearca sa-l puna pe Dumnezeu la spate si el sa o ia inainte.

            Am pornit cu primul caz a lui Motrescu Vasile si am notat in scrisoare un nr.de 15 fapte si aventuri, aplicate de Motrescu Vasile.

           Am trecut de aici si am ajuns la:Expresii si cuvinte denigratoare si am notat in scrisoarea mea 24 de astfel de cuvinte si expresii. Am parcus cca 25 la suta din cartea RM. Cate astfel de cuvinte, fapte si aventuri n-as mai gasi in cealalta parte de 75 la suta din cartea RM.

              In fazele de mai sus privitoare la cazul Motreasca precum si cele 24 fraze de expresii denigratoare, toate au fost aruncate pe capetele premergatorilor Cultului Penticostal, ca cenusa amestecatacu un continut fluid, (solutie)? cu care s-a Pangarit trectul pe care Vasilica nu l-a cunoscut si i-a dat un colorit  subred, care provoaca repulsie. Aceasta este continutul cartii lui Vasilica, RM.

       V. IPOTEZA COLABORARII CU SECURITATEA!.

            Problema Colaborarii cu Securitatea, este un subiect atat de mult discutat, incat s-a format volume de carti, pagini scrise, cu continut denigrator, mai ales din partea celor ce nu au trait acele vremuri si care cu meteahna pe suflet judeca pe altii, luand locul Dreptului si Marelui Judecator(Rom. 2:1-3, 14:4,10). Oare sa-l fi folosit Dumnezeu pe Vasilica judecatorul celor trecuti pe lista?(RM, pag.408-411).

            Biserica Penticostala, a primit recunoasterea provizorie in anul 1946. La dat comunicarii recunoasterii Bisericiile Penticostale au manifestat o explozie a bucuriei.Rugaciuni, multumiri inaintea Domnului, cantece si veselie pentru faptul de a ne putea aduna in libertate.

             La jumatatea anului 1948 Statul Roman a infiintat”Directia Generala a Securitatii”,intr-o forma de, “sistem centralizat”?=IN CARE AU FOST CUPRINSE, SI SUPRAVEGHEATE TOATE UNITATILE de  Stat si Private, toate organizatiile de orice natura, precum si Cultele religioase.

            Functionarea unui Cult religios avea la baza un statut de organizare, cuprins in Legea Cultelor. Au introdus in acest capitol, notiunea de:”Ipoteza” sau supozitie, pentru ca este drept si logic de a mentine adevarul; ca nu toti cei ce au intrat sau au iesit peste pragul sediului Securitatii, sau care a intalnit un securist la postul de politie, sau la primaria comunei, au fost vanzatori si tradatori de frati. Este un pacat “oribil”, o fapta odioasa, atunci cand inima nu te lasa in pace si a-i pangarit viata semanului tau, cu scopuri tendentioase. Faptul este vadit Vasilica a operat doua lucruri: a scris o carte a “denigrarilor”si in al doilea rand a recurs la mass-media, Evenimentul zilei din 9 Sept.2010(fila 135, dos ist.), pentru a cere sprijinul in vederea raspandirii cartii lansate. Biblia ne spune ca au fost oameni cre dupa ce n-au mai avut acces la Dumnezeu au apelat la oameni, la ghicitori, la vrajitori.(1.Sam.28:6-7). Vasilica a sapat o groapa si pe cei 40 de slujitori (fie morti s-au vii) i-a aruncat in ea, sub pretextul ca au fost tradatori si vanzatori de frati. Pentru a dovedi pe cineva ca a fost tradator, vanzator de frati trebuie sa dispui de argumente solide; numele persoanei, motivul tradarii, fapte savarsite ai legalitatii, cand, cum si unde!?.

             Un fapt istoric pe care multi nu vor sa-l inteleaga si il ignora este ca: Apostolii Pavel si Petru in epistoalele lor au dat sfaturi inspirate de Dumnezeu si zice:”Fitile supusi in orice lucru bun. Cine se impotriveste Stapanilor, se impotriveste randuielii lui Dumnezeu si acesti oameni isi vor lua osanda”!?(Rom.13:11-12, 1Petru 2:13-14).Acestea doi, au trait o parte de viata contemporani cu Nero, cel mai crunt prigonitor al crestinilor.

Patruzeci de lucratori, notati pe o lista si afisati pe panoul lui Vasilica din (RM, pag.408-411)

            Lista intocmita cu cei 40 a fost asezata pe panou, fixat la incrucisare de drumuri, la punctul cel mai vizibil, dandu-le calificativul:”colaboratori cu Securitatea, turnatori si vanzatori de frati!”Adevarul cere clarificarea acestei probleme.

           Se pune intrebarea: Angajamentele pe care unii le-a dat de colaboararea cu Securitatea, face dovada ca aceii frati au fost vanzatori sau turnatori de frati?.Care din cele trei notiuni au fost folosite de unul din cei patruzeci de lucratori, pentru vanzare sau turnare??. Unii dintre lucratorii notati de Vasilica, au murit, altii traiesc. Daca unul din cei ce treiesc, a fost vanzator de frati il spuneti cu numele, luati-l de mana il puneti fata in fata cu persoana lezata, achitatii datoria, s-au dovedit-ii care este vina si veti vedea ce pedeapsa i-sa aplicat in urma enuntarii!.

            A declara scris, ca un numar de 40 de lucratori au fost vanzatori de frati, este un lucru grav. Si cu atat mai grav cu cat i-ati turna in gura presei (Evenimentul zilei 9 Sept.2010) . Cu mentiunea:”Un Pastor Penticostal din Constanta, demonstrate intr-o carte ca totusi sefii Cultului de pana in anul 1994, au colaborat cu Securitatea!”p.6”Turnator din turnator se face, Urmeaza desconspirarea celor din functii,”Sa desconspire mai intai Biserica Ortodoxa!”.

            Au trecut 21 de ani, de cand lucrase-m la birou. Doi frati dintr-o Biserica au venit la mine cuprinsi de spiritual invidiei si s-au parat unul pe altul, ca au legaturi cu Securitatea. In timp ce unul il acuza pe celalat, apare in birou persoana a doua. Am observant  ca primul schimba fata, dar si vorba si deviaza de la subiect. Eu am intrebat in discutarea problemei si i-am spus deschis celui de al doilea,”Fratele de fata spune ca D.voastra pasiti pragul Securitatii si turnati pe frati!? El a raspuns:”Frate Berar, eu n-am turnat la Securitate pe nimeni, dar am mers la sediul Securitatii pentru ca serviciul meu era de asa natura. Cand eu am intrat la Securitate, dansul a iesit!.Aceasta este vanzare de frati? Care este argumentul legal din care rezulta vanzarea, in fata instantei cu ce el dovedesti?. La doua zile am fost chemat la Securitate pentru a da socoteala de toate discutiile avute in birou. Ce pacat pentru cel ce poarta in gura sa Numele lui Dumnezeu, dar i-l ignoara prin pierderea demnitatii de crestini.

             b)Masuri de constrangere

                Masurile de constrangere si supravegherea Securitatii, erau bine puse la punct.Orice activitate era supravegheata se agenti, iar datele culese de pe teren erau confruntate cu rapoartele agentilor, insarcinati cu aceasta.

           -Intrunirile de tineret in anumite case, in afara programului stabilite de Biserica.

           -Deplasari de grupuri dintr-o localitate in alta.

           -Oficierea Botezurilor, numai cu avizul Imputernicitului.

            -Ordinatiuni; asazarea in slujbe, cu aprobarea Departamentului Cultelor.

            -Constructii de case de rugaciune, lipsa eliberarii de autorizatie.

            -Vizita stariniilor in tara, modul de colaborare, relatii.

            -Adunarile care au caracter de prozelitism.

                  In caz de nevoie considerata ei, masurile era intreprinse de organele de Militie, prin interzicerea scopului propus. Se proceda la amenzi si alte masuri care ducea la afectarea locului de munci, etc.

                 c) Evenimente-intamplari-luarii de pozitie

               1.Agrijul Mare jud. Arad. Eram tanar, la varsta de 15 ani, cand am fost invitat sa-l insotesc pe fr.Bochean Pavel, la oficierea Botezului in Agrijul Mare, jud.Arad.  Era prezent si colegul meu Jimon Pavel.

               Am urcat pe tren din Gara CFR Mocrea, pana la Tarnova Zarandd, 5Km. Odata ce am coborat in Gara Tarnova, am fost urmariti de doi indivizi pana la locul unde s-a pregatit oficierea Botezului. S-au botezat 38 de persoane.

               La intoarcere dupa masa, la orele 17 am urcat in Tarnova pe tren spre Mocrea. Ci doi s-au apropiat de noi, s-au legitimat, au spus ca sunt de la Securitatea din Sebis. Pe fr. Bocheanu l-au arestat si l-a dus la sediul Securitatii in Sebis. Aceasta   s-a intamplat prin anul 1949.Dupa o scurta discutie avuta la sediul Securitatii, fr-lui Bocheanu i s-a dat drumul acasa, dar rechemat dupa doua zile prin organele comunale. Aici a fost acuzat si intrebat:”Cum a-i botezat ilegal 103 persoane, cine te-a autorizat!?”.Dansul a raspuns:”Am botezat 38 de persoane si am fost autorizat din partea Bibliei care-mi spune ca sa-I botez pe cei ce declara credinta.

                I-a poruncit sa nu mai boteze si apoi i-a dat drumul sa plece acasa. Toata problema deschisa, a fost descoperita cu doua zile dinainte in casa conducatorului de adunare din Sebis(Vezi si “Viata unui pastor, pag.96-97, de P.Bocheanu).

              2.Adunarea dizidenta in Ineu.

               Cam prin luna Noiembrie 1956 dizidentii au organizat o adunare la Ineu, unde erau adunati din localitatile:Sebis, Prunitor, Madrigesti, Sicula, Plescuta Gurahont, etc. grupare despre care mi-sa cerut sa dau socoteala. Eram un tanar fara experienta, cu dizidentii nu era de glumit, si nu-ti dadea lucrurile pe fata si aveau libertatea de a desbina si  a provoca cele mai oribile reactii, impotriva Bisericilor recunoscute.

               Discutiile intre mine si organul de Securitate erau purtate verbal, fara nici o nota scrisa. Dizidentii din zona amintita mai sus erau bine instruiti si evitau sa stea de vorba cu Pastori.

             3.Cazul unui individ in Biserica din Ineu.

               Prin luna Noiembrie 1956, credinciosii Penticostali din Ineu, au organizat timp de doua saptamani in fiecare seara adunare pentru rugaciune. Spre surprinderea lor a intrat intre ei o persoana necunoscuta.Si-a dat numele, localitatea de domiciliu, numele pastorului, din Biserica de unde spunea el ca face parte. Aceasta mai inati le-a rostit o rugaciune inflacarata, apoi o predica despre venirea Domnului atat de convingatoare incat unii s-au ridicat in picioare, au ridicat ochi spre cer, convinsi ca in clipa aceea va fi venirea Domnului. Un singur frate din Biserica, a manifestat dubiu, nu l-a crezut. In nedumerirea acestui individ, a venit la mine acasa si mi-a povestit toata mascarada acestui obraznic inselator. Afland de faptul ca eu am fost anuntat, s-a furisat si a plecat afland ca eu ma duc sa-l caut.

               Dupa doua trei zile de la disparitia acestui individ, am fost chemat la Securitatea din Ineu. A trebuit sa dau socoteala si despre acest obraznic inselator. Dup ace i-am spus comandantului faptele si actiunile acestuia si dup ace i-am precizat ca s-a laudat ca este un agent al Securitatii, am primit o replica usturatoare din partea sefului:”Foarte bine, am reusit, acum ii cunoastem mai bine cine si ce sunt Penticostalii!”…Atunci am inteles ca acest individ a fost trimis si pus la cale sa intreprinda astfel de actiuni si sa batjocoreasca Biserica.

               4.Oficierea Botezului din Moroda, jud.Arad.

                In anul 1968, am avut programat un Botez in apa in Moroda, jud.Arad. Organele de partid din Ineu, a interzis oficierea Botezului. In acest caz, l-am oficiat noaptea la orele 23, (Sambata spre Duminica). S-au botezat un numar 8 persoane. Progeamul religios s-a desfasurat Duminica ziua urmatoare. S-au adunat la casa de rugaciune o multime de oameni dornici de a participa la Botez. S-a produs o mare valve; pe departe lumea astepta oficierea Botezului, pe de alta parte organelle de Securitate ma chema la Primarie pentru a da socoteala de multimea adunata in jurul Bisericii. S-a recurs la amenintari. Eu am spus ca voi face o sesizare la Departamentul Cultelor si Primului Ministru de cele intamplate.

                  Comandantul Securitatii responsabil pe acest sector, mi-a poruncit sa nu fac nici un raport nicaieri, pentru ca va fi mai rau.

                5.Liderul dizident, Crisan Ionas din Carand.

                  Crisan Ionas, era socotit liderul dizidentilor din zona Crisului Alb. Aceasta a desfasurat o ampla activitate in randurile dizidentilor determinand Securitatea sa semnaleze dezordinea;practican jocul, numit”jocul lui David”, cantece cu ritm sustinut, in timp ce se balanganeau, batai in palme, toate urmate cu discutii contradictorii cu calatorii din mijloacele de transport. Oamenii din cei ce au participat la acestea discutii si manifestari batjocoreau Numele Domnului. Aceste reguli erau prezentate organelor Comunale care apoi ajungeau la Securitate si in multe cazuri, trebuia sa dau socoteala de ele.

               6.PRIMIREA UNOR SUME DE BANI.(RM, pag.156-158)

                    Pangarirea Memoriei, sau a trecutului istoric, sta si astazi atarnat pe o prajina infipta in pamant in fata ochilor si in gandirea miilor de credinciosi, care n-a putut fi folosit astfel mai odios, ca atunci cand cenusa culeasa din dosarele Securitatii, sa fie aruncata pe capul vechilor lucratori.

                    Si iata cum: In cartea lui Vasilica RM, la pag.156, sunt cuprinse rapoartele, prin care s-au aprobat sume de bani pentru asa zisi”informatori”!

                    In primul raport este notat Bocheanu, iar la pag.157 este chitanta cu 200 de lei, pe care era aplicat semnatura de primire. In acel timp, (1967), Bocheanu lucrase la Arad.

                    Al doile raport, la( pag.156), este dat pe numele conspirativ”Fagur”, adica Bodor Eugen, raportat cu suma de 400 de lei si notate in tabelul centralizator, (pag.158,poz.4). A doua chitanta cu suma de 200 de lei, s-ar parea sa fie semnata de Olaru, nume conspirativ al lui Bododea Ioan.

                     Chitantele , precum si tabelul centralizator, prezinta dubii. Sunt surprins, facand comparatii:chitante-tabel centralizator; primul raport, corespunde cu chitanta semnata de Bocheanu P. Raportul este intocmit la 28.12.1967, iar banii primiti la data de 28.12.1967,(vezi viza pe coltul stang)! Dupa cate imi amintesc Cap.Bica F.Nicolae a lucrat in politia din Arad, in aceea vreme. Suma de 200 de lei, retribuita lui Bocheanu, este cuprinsa in tabelul-centralizator la poz.6 cu data de 29.12.1967.

                     Raportul intocmit pentru”Fagur”nume conspirativ a lui Bodor Eugen, pentru suma de 400 de lei, nu figureaza nici o chitanta de primire, iar in tabelul-centralizator, apare la poz.4, fara nici o data. Acestea rapoarte cat si chitantele, nu poarta nici o data, nici un numar. Chitanta de la pag.157, (a doua) are acelas scris cu semnataru, probabil sa fie notat la poz.2 din centralizator. Este greu de confruntat si apreciat, situatia este confuza.

                   In vremea de atunci, sunt cunoscute doua perioade de timp:prima perioada, a fost colectivizarile, in anii 1953-1963, iar cea de a doua perioada 1964-1975, perioada contractarilor de lapte, carne si cereal.

                 Am facut acestea mentiune pentru ca mi-am adus aminte ca in ziua de 27 Decembrie 1967, am facut o vizita la biroul Filialei din Arad. Am plecat prin oras cu fr.Bocheanu pentru a cumpara ceva de mancare. Am intrat la primaria judetului la Inspectorul de Culte. Acolo am intalnit fr.Dudau de la Baptisti si pe fr.Deiac de la Adventisti. Mai era un necunoscut acolo care rasfoia un ziar.

                  Inspectorul de Culte i-a zis fr.Bocheanu:”V-am asteptat Domnule Presedinte”.Departamentul Cultelor, a propus atibuirea suma de 200  lei pentru deplasarea D-voastra in Moldova. Veti lua legatura cu colegii si veti lamuri oamenii sa incheie contracte cu Statul;carne, lapte si alte produse agricole. Ceilalti doi, au primit fiecare cate 150 lei pentru deplasari in judetele Timis, Bihor si Cluj. Situatii de acest gen, au fost in tara multe. Acelas lucru s-a intamplat si la colectivizari. De ce au ajuns aceste sume inregistrate de Securitate, nu stiu!. Dar i-a dat ocazie la Vasilica sa mai adune  o lopata de cenusa pentru a arunca in ochi slujitorilor din vremea aceea. In prezenta mea sumele acordate au avut scopul Colectivizarii si a incheierii contractelor cu Statul. In document s-au strecurat eronari.

                7.Transferul de la Arad la Oradea.

                    In luna Octombrie 1963, am fost transferat de la Filiala Arad, la Filiala Oradea, pe postul de secretar al Filialei si membru in Consiliul Bisericesc. Aici lucrarile s-au schimbat.

                   Filiala Oradea, era cea mai saraca;lipsita de personal corespunzator pentru ducerea la indeplinire a lucrarilor ce se cerea, lipsita de fonduri banesti necesare intretinerii Filialei. Era nevoie de multa munca, in spirit organizatoric, care se duca la refacerea unei bune echipe.

                   Filiala Oradea administra opt judete in vremea aceea:Jud.Cluj, Bistrita Nasaud, Targu Mures, Bihor, Satu Mare, Maramures, Salaj si Harghita.

                   O suprafata imensa, opt Judete, peste 150.000 de credinciosi. Oradea constituia o poarta de intrare in Tara a multor turisti dintre care multi erau Penticostali.

                  Gruparile dizidente in zona erau cele mai numeroase, cu practice si forme diferite, care crea o situatie nedorita.

                   Locuinta familiei mele era intr-o localitate( Mocrea), din Jud.Arad, incepand cu anul 1964 si pana in 1974, am facut serviciul in Oradea in cele mai grele conditii, fara familie, de multe ori lipsit de cele mai elementare lucruri trebuincioase.

               8.Bolog Florian, liderul grupului de dizidenti (tigani).

                In anul 1964, un  grup dirijat de Bolog Florian din Oradea, a fost gasiti adunati intr-o casa din cart. Iosia de catre politie. Acestea faceau parte din Biserica nr.1 din Oradea, metoda folosita si de Bolog Florian (si cu dizidenti si cu Cultul). Imediat ce Militia i-a gasit adunati, un domn loct. de Militie, mi-a dat telefon si sa iau masuri de interzicerea acestor adunari ilegale. M-am deplasat la adresa indicate din cart.Iosia si am gasit cca 15-20 de tineri adunati intr-o casa. Am incercat sa-I determin sa renunte la aceastea intruniri, sa se adune in casa autorizata. Incercarile mele au fost zadarnice. Ei au continuat sis au mai adunat.  La doua zile, am fost chemat din  nou la politie. Discutia era purtata in camera de primarie a politiei Municipiului Oradea.Erau prezenti in sala, Bolog Florian, Chise Mihai, un plut.major din politie, un locotenent si doi civili. Unul din cei doi, era un securist care se ocupa cu Cultele si care se prezenta inaintea convorbirii cu numele de:”Silvestru!”.Civilul necunoscut a inceput o discutie aprinse cu vociferari si amenintari. Nu l-am cunoscut, dar a dat ordin locotenentului si plut.major sa-mi intocmeasca un process verbal de contraventie si a ordonat sa fie aplicata amenda de 300 lei (treisute lei). Salarul meu era de 610 lei pe luna. Procesul Verbal odata incheiat, a fost depus de politie la Sectia financiara si retinerea de 300 lei.

                    Prisem din partea Cultului o adresa prin care s-a cerut sa ma prezint a doua zi 3-4 Noiembrie 1964 la Cursurile Biblice din Bucuresti. Acasa am lasat o sotie cu sase copii toti minori. Nu am mai avut timp sa ma ocup de problema amenzii de 300 lei. La cca doua saptamani, sotia mi-a dat telefon si cu lacrimi mi-a spus:”nu mai am bani, ce sa dau copiilor de mancare?!.I-am dat indicatii sa imprumute 300 lei de la un frate pana ma intorc eu acasa.

                   Cu gandul la aplicarea amenzii pe care am considerat-o nedreapta aplicata numai mie in timp ce persoana vinovata era Bolog Florian. El a fost liber si eu amendat pe nedrept. M-am pus si am facut o scrisoare din Bucuresti de la central Cultului, adresata la expeditor: Berar Ioan, str.Carol Davila, nr.81, iar la destinar dl.Silvestru, str.Dunarii, nr.6 Oradea.(RM,pag.410,nr.25). Scrisoarea am depus-o la oficiul postal al sect.5. Ea a ajuns mai intai la Securitatea din Bucuresti si dupa cenzurare a fost trimisa la Oradea la dl.Silvestru. Am cerut in scrisoaresa mi se restitue suma imputata pe nedrept. Am aratat grautatile familiare. Am amintit in cateva cuvinte ca am lucrat correct si sunt rasplatit cu nedreptate. Am aratat in scrisoare ca am fost desconsiderat de organelle de Stat, si nebagat in seama fata de realitatea pe care am prezentat-o (RM, pag.410 la nr.25”Silvestru V.)”!

                  La cca o luna, am ajuns acasa si am luat legatura cu Silvestru si ordinal cu un gen.maior seful Securitatii si a militia, care a anulat procesul verbal si amenda a transcris-o pe numele lui Bolog Florian. Dupa cum am aratat mai sus, m-am plans, fata de cel care m-a nedreptatit si care ma putea ajuta sa-mi primesc bani.

                9. Casele conspirative!(RM, pag.410, poz.25)

                Nu cunosc nimic despre Casele cospirative.Nu am auzit despre astfel de denumiri. Probabil ca Securitatea sa se fi folosit de astfel de case, dar daca acestea au avut un character conspirativ, fata de mine, Secuitatea nu le-a desconspirat. Eu am aflat din cartea RM, despre acestea case si numele lor conspirativ.

               Din Bucuresti, n-am mai scris nici o scrisoare decat cea amintita mai sus prin care am constatat organului de Securitate care s-a ocupat de Cultele si care se prezinta cu numele de Silvestru.

               Este bine cunoscut faptul ca Vama Bors, era o usa larg deschisa favotizand vizita strainilor, veniti din apus; unii din vizitator aveau erau bine intentionati, iar altii erau duplicitari; sub masca de pastor, a fost descoperit cu acte false, documente secrete si spionaj, fapte care ne-au adus mari dificultati si dispret din partea autoritatilor. Toti vizitatorii; si cei buni si cei rai si cei doriti si cei nedoriti, aveau asupra lor cartea mea de vizita. Numele meu era chemat la telefon. Fiecare vizitator, era bine verificat. Autoritatea dupa ce il verifica, sa stie tot ce are in geanta sau buzunar, ii dadea drumul sa vina la persoana cautata.

                Sa revenim asupra caselor conspirative. In limita celor intamplate in activitatea mea, voi nota doua cazuri:

            a). In urma unei vizite pe care am facut-o in USA, prin anul 1973 la intoarcere in tara am venit cu un frate cu masina din Wiena spre casa. Era cam ora 21, la Vama Romana Bors, am fost retinuti cca o ora cam pana la ora 22. Am cerut sa ni se dea drumul sau sa ni se spuna motivul retinerii. Nu ni sa spus nimic, dar pe la ora 22, a venit o masina in care erau trei persoane. O persoana  era Securistul care se ocupa de Culte iar ceilalti erau colegi. Mi-am luat bagajul din masina fratelui, m-a poftit sa intru in masina lor spunandu-mi ca dupa o scurta  discutie, ei ma vor duce acasa cu bagaj cu tot. Am plecat de la Vama Bors si am venit pana la Gara de Nord. Am intrat intr-o camera atasata cu peretele de Restaurantul CFR si a inceput discutia. Trebuia sa raspund la doua problem:1).Daca am citit cartea “Zorile Rosii scrisa de generalul Pacepa” sis a-mi exprim parerea.2).Cazul cu tavalugul lui Ceausescu caricature facute in ziarul adevarul legat cu lantul de gat, cu care darama safele”.Dupa o discutie de cca 40 minute, am urcat pe masina lor si am fost lasat in familie.Probabil ca aceasta camera din corpul de cladiri  a CFR-ului sa fi purtat numele conspirativ, dar n-am cunoscut acest secret.

               b).O persoana a carui nume nu l-am cunoscut si nu am avut nici o intalnire cu dansul. Mi sa spus ca era din cadrele Securitatii. Aceasta m-a chemat pe o strada ingusta pornita in sus de la magazinul “Crisul” la cca 100m. Nu-mi aduc aminte de numele strazii, dar era o camera bine amenajata. Aceasta persoana mi-a cerut sa ma deplasez la Satu Mare pentru a cerceta cazul neintelegerilor din partea unei persoane care lucra la Consiliul Judetean si un frate din Comitetul Bisericii. Probabil ca si camera aceasta sa fi purtat un nume conspirativ, dar cand am fost chemat la discutie mi sa spus denumirea strazii si nr.casei. Chemarea n-a fost facuta la casa conspirativa!.

                  Respectivul lucrator in Securitate, probabil nu a cunoscut menirea si indatorarile ce le aveam, sau a voit sa i-a inderadere persoana mea cerand sa iau masuri de natura politica. In urma discutiei cu unii frati din comitetul Bisericii, am inteles ca lucrurile au fost veronate, iar pe mine voia sa ma prinda in cursa.

                  De aici s-a declansat impresii, neincredere, rapoarte si actiunii care pleda asupra activitatii mele. Am fost acolo, dat afara din biroul acestui om, cu cuvinte insultatoare, cu amenintari. Iam spus:”Domnule fii linistit ca de azi nu ma mai vezi la service, voi merge la IATS (curatenia orasului), voi lua o matura si o lopata si voi matura strazile. Trei zile n-am mai mers la service la Filiala. A treia zi a venit Presedintele din Bucuresti sa faca pace, dar totul era stirbit. Angajatorul de la IATS, nu a voit sa ma angajeze spunand:”Domnule, am primit dispozitii sa nu te angajez!”.

                Problema aceasta a ajuns atat de departe incat a fost discutata in Departamentul Cultelor precum si in Consiliul Bisericesc, cerandu-se desarcinarea mea. In urma discutiilor purtate in Consiliul Bisericesc, s-a pregatit o solutie logica:”Departamentul acuza si are nemultumiri, sa i-a masurile pe care le crede de cuviinta!”.Dar Departamentul n-a mai luat nici o masura disciplinara asupra mea si s-a trecut cu tacerea asupra acestui antecedent.

                 10.Vizite facute in mai multe tari din occident!.

              a). Vizita in Finlanda (1981), impreuna cu Leuntuc Constatin din Timisoara si Ivan Petru din Nojorid, jud.Bihor. Eram invitati la un “Congres Penticostal European”.

                  Inaintea plecarii noastre in vizita, Ceausescu a dat un Decret prin care sa interzica primirea anumitor ajutoare, precum si cadouri date sau primate din R.F.G. Problema aceasta a starnit valve in randurile jurnalistilor straini. In prima zi dupa sosirea noastra in Finlanda a avut loc Congresul European. In a doua zi a avut loc un seminar conform invitatiei, la care a participat si delegatia romana impreuna cu alti reprezentati in nr.de 35-40 de persoane.

                 Responsabilul cu relatii externe al Bisericilor Penticostaledin Finlanda a venit in sala unde a avut loc seminarul si in mod deschis a pus urmatoarea intrebare:”Ce ne poate spune fratii romani cu privire la Decretul dat de Ceausescu, cu privire la ajutare sau cadouri primate din RFG; si motivul refuzarii lor?. Intrebarea aceasta dupa planul stabilit, nu-si avea loc. Ea nu apartinea seminarului Bibilc. Era o provocare de ordin politic. Am luat cuvantul si am spus Fratilor!. Am fost chemati aci sa participam la Congresul European si la un seminar Biblic. Propun sa lasam politica sis a ne ocupam de cele mentionate in invitatia pe care ne-ati trimis-o. Toata discutia purtata a fost cunoscuta de Securitatea din Romania, inainte de a ajunge noi in tara.

              b).Vizita in Suedia (1981) aceias vizita. La redactia ziarului “Dagan”!. Cel mai raspandit ziar, cu cel mai mare tiraj in Suedia. Am vizitat postul de radio-televiziune. Ne-a fost descrise cele, mai indepartate puncte pe glob, unde se va transmite stirile.

             c).Vizita in RFG-Visbaden, (1986). Discutiile cu familia care m-a gazduit 3,4 zile, cu privire la Bocheanu, Trandafir sau Ceuta, nu au avut loc. Este o nascocire, un neadevar(RM, pag.19, al.1).Asemenea discutii au fost purtate in tara, dar care nu au avut nici un suport. De unde a luat-o Vasilica?.

              d).Vizita la Zurik-Elvetia (1985), Congres Mondial, Berar Ioan si Ardeu Trandafir din Arad. Aici au participat la o lucrare de vindecare miraculoasa, prin credinta. Era o femeie paralizata, in varsta de 45-50 de ani. Aici a  avut loc Congresul Mondial unde au participat peste 10.000 de delegate din tarile lumii. De catre Presedintele Adunarii Congresului, s-a anuntat o rugaciune special pentru aceasta femeie. In timpul rugaciunii, femeia a sarit in picioare si a strigat de bucurie. Toata adunarea formata de mii de oameni au Glorificat Numele Domnului, in strigate de bucurie. In cateva minute au fost prezenti in jurul femeii o seama de jurnalisti si foto-reporteri.

             e).Vizita in SUA, (prima vizita). Eram cazat in familia nepotului sotiei mele; Magda Nicolae in California-Garden-Grov.

                 La cateva zile dupa stabilirea in aceasta familie, am fost cautat de doi indivizi; unul a spus ca este din Braila, celalat a spus ca este din Galati. Amandoi se plangeau ca in tara au dus-o rau, muritori de foame si au venit in America ca sa traiasca mai bine.

               Unul din ei a scos o carte intitulata”Zorile Rosii”de Gen.Pacepa. Mi-a fost data sa o citesc, dar nu m-am putut edifice pentru ca este plina de grozavii. La patru zile am restituit cartea propietarului.

                La cca 10 zile , au venit alti doi. Era seara, atunci a apus soarele. Nepotul meu a venit cu ziarul”Adevarul in Limba Romana” si in prima pagina era caricaturizat Ceausescu, cu un tavalug, legat cu lanturi si demola satele.Cei doi erau curiosi sa auda cum comentez eu aceasta fata a ziarului. Eu am zis:”Ce-ti pasa tie Nicule daca demoleaza Ceausescu satele; face ca Nemtii din RFG, din sate orasele!”. Cei doi cand au auzit au plecat zicand:”Hai plecam de aici ca nu prindem nimic. Atunci mi-am dat seama ca Securitatea din Romania a voit sa stie si ce bobi de fasole am in farfuria din care mananc aici in America (vezi lit. (a).explicatia si urmarile). Asa am ajuns sa fiu asteptat de Securitate la Vama Bors, cand am revenit acasa si trebuia sa dau  socoteala de cele doua evenimente scrise in cartea lui Pacepa si in ziaru”Adevarul”din America.

               11.Numele conspirativ si introducerea lui.

               Securitatea folosea casele “Conspirative”mai mult in Orasele mari si aglomerate cum era: Bucuresti, Iasi, Cluj etc.si li-se dadea un nume illegal-clandestin. Era camere in care se purtau discutii secrete folosite de agentii Securitatii.

               In jud.Bihor-Oradea, desi era poarta de intrare a strainilor in Romania, care ne dadea multa bataie de cap;nu am cunoscut nici o camera conspirativa. Cand am fost chemat la discutii, eram chemat in trei locuri: in camera de primire a publicului de politie, intr-o camera la Primirea Judetului sau la Inspectorul de Culte!.Alte locuri nu am cunoscut. Am fost laut cu masina de Securitate si dus la dicutii intr-o camera langa restaurantul CFR, Gara de Nord, dar nu mi sa spus vreun nume conspirativ al camerei (RM, pag.154).

                In ce priveste atribuirea numelui conspirativ a fost folosit sau atribuit, in patru forme: 1.Atribuire obligatory, impusa. 2.Nume conspirative acceptate. 3.Nume conspirative neaceptate dar impuse de Securitate fara acordul informatorului. 4.Nume reale(legal), al familiei.

                Persoane, care au ocupat functii de seama in institutiile sau organizatiile in care a lucrat, li-sa cerut categoric “angajament”si forma unui dosar:”Fond resea”in care erau cuprinse informatii diverse din retele de activitate diferite.

                 Au fost intocmite dosare cu “Nume conspirative neaceptate, dar folosite de Securitate in mod secret. Acestea relatari se pot desprinde din (RM, pag. 408-411). Asa s-a intamplat si cu numele”Conspirativ Silvestru” dictat de un tanaragent de Securitate din Ineu si purtat zeci de ani in dosarele Securitatii din Bucuresti, fara sa stiu. In dosarele “Fond reta”,figurau mai multe persoane. De exemplu dosar Retea: Moise Viorel Orastie, poz.3, Popovici Teodor, Brasov, poz.4, Bulgar Emil Bucresti poz.5, Isbasa Alex. poz.12, Dan Grigorie poz.13, Vanvu Alex poz.17, Pavel Bocheanu poz.15, Udisteanu Dorin poz.22 , Bodor Eugen poz.9, pastoral Bis Miulesti cera sa fie inlocuit (Horia) poz.11, Bodor Eugen poz.18, Horodinca Ioan poz.28, Gheorghe Bradin poz.26, Mocan Ioan Cluj poz.29. Datele sunt culese din cartea (RM. a lui Vasilica pag. 408-411).

Asa am ajuns sa fiu asteptat de Securitate la Vama Bors, cand am revenit acasa si trebuia sa dau  socoteala de cele doua evenimente scrise in cartea lui Pacepa si in ziaru”Adevarul”din America.

            12.Vizita unor straini veniti in tara.

                 Pe langa actiuniile provocate ale gruparilor dizidente, au fost si vizitele unor straini, care se declarau  ca sunt pastori si nu erau, n-aveau nici o slujba in Biserica. Strainii care veneau in tara, la Vama Bors erau intrebati;”Unde mergeti, cu cine luati legatura, si pentru unii si “scopul”!. Ei prezentau cartea de vizita pe numele Berar Ioan, telefonul si locul de munca. Iata cateva cazuri care ne-a dat durerile de cap:

             a).Un oare care zis pastor, pe care nu l-am cunoscut, a ajuns la Vama Bors-Oradea, avea asupra lui cartea mea de vizita, pe care a aratat-o organelor de la granite Bors. Cu ocazia verificarii, in geanta diplomat s-ar fi observat la laser un pachetel invelit in staniol. Sigur, sulul din diplomatul vizitatorului, era suspect, dar i-sa dat drumul. El a venit la biroul Filialei pe str.Horia nr.12. Era urmarit pas cu pas de oraganele de Securitate. Ajuns in birou, am inceput discutia. A spus ca este pastor in Anglia, ca a venit sa vada Romania. De la inceput omul acesta era suspect in toate punctele de vedere. Translator era Petrica Ivan. Dup ace i-am pus trei intrebari Biblice am vazut ca se balbaie, n-a putut raspunde la nici o intrebare, mi-am dat seama ca este un mincinos, cand i se cere sa fie realist se ocupa de aberatii, departe de adevar. Imediat l-am dat afara din birou. A refuzat sa paraseasca biroul pana l-am amenintat cu politia. Parasind biroul, a inceput sa lanseze in jurii la adresa noastra.

                  In urma masinii lui, foarte eleganta, era plasata o masina ARO la care ii lipsea aripa dreapta, iar usile in spate erau putrede, mancate de rugina. Am vazut masina dar n-am stiut nici cine era in aceea masina si nci ce este in ea. La urma mi s-a spus ca erau aparate care au inregistrat toata convorbirea avuta cu  strainul in birou.

                Fr.Petrica Ivan l-a urmarit pana la sensul giratoriu 30Dec.capat cu str.Horia. Acolo era asteptat de politie si inca vreo doua sau trei masini. A fost indrumat sa urmeze masina din fata, sa nu incerce sa faca o figura si l-a dus pana pe str.Dunarii nr.6,unde a fost descoperit ca a avut asupra lui documente strict interzise, cu schite si desene, asupra carora ar fi dorit unele explicatii. Ne-a ferit Dumnezeu si am scapat cu bine. Organul de Securitate care se ocupau cu Cultele, a spus ca i-sa confiscate tot ce a avut documente precum si suma de 5000 dolari gasiti asupra sa. Fiind intrebat ce a voit sa faca cu dolarii, ar fi spus ca-i dadea celui care i-ar fi administrat informatii. Acest strain a fost epulzat din Romania fara a mai avea dreptul la vre-o vizita.

            b).L a fel, un strain necunoscut, a intrat in tara, dar nu am stiut nimic despre el cu cine a luat legaturi. Este urmarit de Securitate, ascuns printre stivele de lemne la fabrica de cherestea din Tileagd, de unde a fost arestat. Mi s-a spus ca era Penticostal, dar nici noi nici fratii din Tileagd nu stia nimic. Si acesta a fost expulzat, fara drept de a mai vizita Romania.

             c).Vizitatori nedoriti, care ne-a facut dureri de cap, au fost destui. Eu am folosit o metoda, care consider ca a fost buna si m-a ferit de anumite incurcaturi. Pe toti strainii care veneau sa ne faca vizita, ii duceam mai intai birou, le-am facut un instructaj, aratandu-le ce trebuie sa faca, in acest caz i-am asigurat de sprijinul meu si am plecat cu ei in misiune. Cei care m-a inteles si au facut cu i-am indrumat, le-am spus si la plecare din tara”un bun venit”.Cei care nu m-a inteles si ne-a facut numai rau, m-am despartit de ei si i-am lasat in magsnul lor. Eu n-am putut sa dau socoteala de fiecare vizitator si de faptele lui. 

                    13.Vizita lui Billy Grahan in Romania.  

                         Aceasta vizita a fost efectuata pe la sfarsitul anului 1985. Billy Grahan era insotit de o echipa de vre-o 6 persoane, printre care era si fiul sau. Dupa cate am inteles eu, scopul vizitei a avut un caracter mai mult de a stabili relatii comerciale.

                          In calitatea sa de evanghelist, a vizitat si cateva orase din tara:Bucuresti, Cluj, Arad, Timisoara cu participarea a 150.000 de oameni apoi, Oradea, Sibiu si Suceava.

                         In ziua urmatoare a vizitei sale s-a programat la Biserica de la Simon Barnutiu nr.2 o adunare in care a fost transmis celor cca 2000 de ascultatori mesajul sau. Am fost invitat si eu ca reprezentant al Bisericii Penticostale. Asa ca trebuia sa ma gasesc in randul celorlalti reprezentanti a-i Cultelor. Am ajuns din timp, dar lumea era adunata si era greu de patruns pana la usa Bisericii. Un frate, om de serviciu mi-a facut o cararuie pe care am strabatut-o pana la usa Bisericii. Aici s-a intamplat ceva caz nedorit si care nu putea fi eliminat: Cei mai multi oameni prezenti nu mau cunoscut. Nu stiu ce au gandit ca sunt Billy Grahan, ca sunt din echipa dansului, nu stiu, dar mi se tragea buzunarele din partea dreapta hainei si cel din stanga. Oameni care erau aproape si care aveau posibilitatea, mi-a umplut buzunarele cu bilete. Si-au dat numele, numarul de telefon, strada casei si si-a exprimat dorinta de a fi ajutat la emigrare. Nu stim pe ce lume ma gaseam atunci, privind pe cei ce ma urmareau sa  vada tot ce fac. S-a terminat programul si lumea a inceput sa plece spre casa, dar ce face u cu biletele!?. Am iesit afara  si am cautat un loc de trecere in vre-o gradina, unde aveam posibilitatea sa ingrop biletele in pamant, dar n-am gasit nici loc de a ingropa acelea bilete. Sa merg cu biletele spre casa, spre tramvai, sau in alta parte nu aveam curaj, in timp ce zecile de priviri erau indreptate asupra mea. Singurul lucru ce am putut sa fac, am aruncat biletele intr-o lada de gunoi ce se afla langa un stalp de current electric, aproape de Biserica lui Bulzan. Am observant ca eram mereu urmarit. La 2-3 minute, un individ a venit  la lada cu biletele si probabil le-o fi adunat, pentru ca in ziua urmatoare am fost intrebat si trebuia sa dau socoteala de ele. Ce s-a intamplat cu biletele si cu cei ce le-au scris nu stiu, probabil sa fi fost cercetati.

                 14.O statistica pentru Biserica Penticostala.

                Intr-o afirmatie a lui Vasilica, in care a “pangarit memoria” cu ea, a mentionat in doua pliante (Comentarii), un titlu:”O statistica pentru vrajmasi!”, scrisa la data de 24 Iulie 2010, iar la mine a ajuns la 1 Aprilie 2011.(Dos, ist pag.186-187).

                   In anii 1923-1946, (conf.datelor din arhiva), C.A(1929)?(V.Ev.an III nr.11, pag.4-6), s-a depus la Ministrul Cultelor cereri de recunoasterea Cultului(in nr.de sase cereri)? Insotite de date statistice, cu numarul de membrii, numar de biserici cu conducatori si pastori, etc. Aceasta n-au fost date statistice pentru vrasmasi??.Vasilica!. A-ti dat uitarii o perioada importanta din istoria Miscarii Cultului Penticostal.

                   Sa trecem la realitate si sa vedem cum s-a “Pangarit” si de data aceasta memoria, si s-a trecut la aberatii:

                 Vasilica a raspandit in lumea intreaga cartea RM si cele doua pliante (186-187)!. Pe una din pliante, este scris un raport a unui director din Dep-Cultelor, a carui nume si semnatura sunt taiate din text.

                  Cea de a doua este o adresa a Filialei Oradea, semnata corect de supravegheatorul Filialei si secretar, trimisa la cca 250 de Biserici, apartinatoare Filialei Oradea. Aceastea adrese nu au constituit nici un secret, au fost trimise Bisericilor in urma hotararii Comitetului Filialei, prin posta. Putea sa fie vazute si citite de orice om din tara. Aceasta adresa a fost  confirmata de conducerea centrala a Cultului.

                  Vasilica, a cautat sa gaseasca ceva prin “desert”. A destabiliza, a strica, a darama unitatea si legatura frateasca din Biserici. Ce-l racaia la suflet pe Vasilica, o adresa oficiala aprobata de Cult si de Comitetul Filialei, o intentie buna in sensul de a inlatura o seama de neajunsuri si incertitudini.

                 Vasilica, incheie cu un spirit odios al minciunii:”Vestea buna!”. E caraghioasa incheierea, “Cu dragoste frateasca!”.Ea seaman cu “Iuda”, “plecaciune Invatatorule si L-a sarutat!”(Nota:Dos.ist.pag.186-187-vezi:”referat jos”). Apoi mai continua:”Ei erau giarele vulturului, nu penele. Acelas procedeu in alt staul!”.

                  Sunt convins ca astfel de expresii batjocoritoare, Vasilica le-a gasit numai in cea de “a cincea evenghelie, in care poate gasiti astfel de expresii pentru ca in Evanghelia Domnului Isus, avem numai cuvinte care da viata sa-l descopere pe Dumnezeu( Ioan 5:39).

                     15.Evenimentele din Valea lui Mihai, Jud.Bihor.

                Dupa unele data din dosarul Bisericii, in  Biserica din Valea lui Mihai, numitul Tont Vasile, a produs neintelegeri, prin faptul ca comitetul si majoritatea membrilor Bisericii n-au fost de acord cu propunerea lui Tont Vasile de a schimba casa de rugaciune si de a obtine o noua autorizatie pe casa solicitata de el.Cu de la sine putere, fara acordul majoritatii s-a asezat in fruntea Bisericii, pentru asi duce la indeplinire planurile sale. Dupa o indelungata lupta  si framantari, Tont Vasile s-a folosit de instanta Judecatoreasca;a dat in Judecata Comitetul Bisericii de vre-o sase ori, prin recurs. La urma acest om a fost exclus  si a parasit Biserica, pentru ca a prezentat informatii si date pe care nu le-a putut justifica, impreuna cu avocatul sau.

                 16.Campia Turzii-constructii.

                Evenimentele ce au avut loc In Biserica Penticostala din C.Turzii, s-au desfasurat in vazul tuturor fratilor, membrii a-I Bisericii. Problema unor neintelegeri ce s-au ivit intre frati, au fost prea putin cunoscute de mine si ele au avut loc pe fondul constructiei noi, pe care au propus-o pentru constructie. Autorizatie pentru executarea lucrarilor, nu le-a eliberat nimeni. Sa lucreze fara autorizatie era riscant.

                 La  solicitarea fratilor din Comitet, m-am deplasat impreuna cu fr.Pop Nicolae din Cluj, Pastor Judetean si membru in Comitetul Filialei, pentru a aplana spiritele si a cautat rezolvarea posibila.

                  Dupa scurta discutie avuta cu fratii din Comitet, ne-am deplasat la Organele Judetene Cluj, unde am luat legatura cu Domnul Secretar al Judetului aratandu-i situatia arzatoare, de mare necessitate cerandu-i sa ne ajute. Dansul ne-a spus ca:”Nu ne poate ajuta cu nimic!”.Am plecat cu un raspuns negative, pe care la-m prezentat fratilor.

                 Probabil ca lucrurile ar fi luat alta intorsatura, fratii au inceput constructia, autoritatile probabil au trecut cu vederea, au lasat sa execute constructia pana la terminare. Biserica din vremea aceea, avea conducator un frate cu numele”Naciu”, daca retin bine numele. Am discutat cu dansul si i-am cerut sa acopere fatada cu un paravan din rojini sis a lucreza sub acoperire sa nu sa vada. Cu putin timp inainte de terminarea constructieim-am deplasat din nou la Campia Turzii si l-am rugat pe fr.Naciu, sa nu cheme lume, sa nu faca serbare din inaugurarea casei, sa fie prezenti numai cei din Campia Turzii, pentru a evita confruntarea cu autoritatile statului.Dupa cate eram informat, constructia casei de rugaciune s-a efectuat sub ochii si tacerea D-lui Primar al Campiei Turzii care a tolerat executarea lucrarilor.

                  In ziua inaugurarii in Biserica noua erau adunati cca 200 de frati. Fr. Naciu mi s-a spus de catre frati ca:”Casa s-a construit cu ajutorul Domnului Primar care ne-a permis executarea lucrarii. Problema acestui anunt in public, n-a fost altceva decat benzina aruncata pe foc. Primarul, autoritatile orasului, Securitatea totul s-a pus in alerta si au dispus demolarea cladirii. La doua zile, cladirea era jumate demolata, peretii demolati si la o saptamana am fost pentru a treia ora chemat la Campia Turzii. La Judet la Dl.Inspector Hoinarescu, la Secretar al Judetului, la Securitate, fr.Pop Nicolae (Securitatea din Judetul Cluj, iar eu m-am deplasat la Primaria orasului Campia Turzii unde am luat legatura cu Dl. Viceprimir si cu Seful de politie, un maior, a carui nume nu l-am cunoscut. Starea lucrarilor a fost facuta fara posibilitatea reveniri la normal. Neintelegerile in comitet au luat amploare. S-a deplasat la fata locului Presedintele Bochean Pavel, a constatat neintelegerile dintre Comitet si fr.Naciu. Presedintele a dispus desarcinarea din Comitetul Bisericii a lui Naciu, problema ce mi-a fost transmisa direct de catre Presedinte.

                Deplasat la fata locului, am luat masuri, am desarcinat pe Naciu pentru abaterile sale si pentru a linisti spiritele. In Decembrie 1989 s-a produs revolutia. Fr. Naciu a considerat dde bines a ma de ape mana Parlamentului Romaniei, sa ma oblige sa-i dau ajutor pentru copii, pentru ca l-am nedreptatit. Scrisoarea Parlamentului a fost expediata la Cult. Eu am cerut Cultului sa prezinte Parlamentului hotararea luata impotriva lui Naciu pe baza probelor din dosar cf.Statului de organizare si functionare. Astfel trebuia sa-i dau bani pe nedrept, cu pensie mica si cu sase copii minori in familie.

               Rog pe comentatorii mei, care m-au invinuit cu Campia Turzii sa se deplaseze la fata locului sa se intereseze de relele pe care le-am facut sa-mi comunice scris si argumentat pacatele, sa stiu de ce trebuie sa ma pocaiesc. Cine vorbeste de rau pe fratele sau, face un mare rau si isi pierde sufletul.(Iacov 4:11-12).

                17.Bistrita Jud.Bistrita N.

               Intr-una din zilele lunii Noiembrie 1989, am primit la biroul Filialei o scrisoare scrisa, se pare de doi frati din Comitet, care afirmau ca Murza Alexandru a desarcinat comitetul;patru farti pastori care erau si membri in Comitet au fost inlaturati si Comitetul format, dictatorial de Murza Alexandru. Cine vrea sa se intereseze de acest caz sa i-a legatura cu fratii:Gherasim Ghinut pastor, Oniga Victor pastor, Beci Ioan pastor, fr..Deiac pastor, fratii Sigartau care au contribuit mult la starea normal a Bisericii. Majoritatea cvarsitoare a membrilor Bisericii cca 85-90 la suta sau ridicat impotriva lui Murza Alex si au cerut insistent Conducerii Cultului aplicarea vointei majoritatii si desarcinarea lui Murza Alexandru din conducerea Bisericii, in urma faptelor lui abusive indreptate impotriva Comitetului ales de Biserica.

                 Pe parcus, neintelegerile au luat amploare, s-au acuzat cu  fraude financiare si operatiuni incorecte in actele financiare ale Bisericii.Sesizarile scrise de ambele parti au fost inregistrate la Filiala Oradea si raspuns prin corespondenta-asezate la dosarul Bisericii”Bistrita”. Din unele surse, am inteles ca s-au pierdut unele documente, cu ocazia transferului facut la Filiala Cluj.

                  Prin anul 1989, impreuna cu conducerea Cultului, am incercat sa restabilim situatia in Biserica din Bistrita, dar a fost imposibil pentru ca pastorii amintiti mai sus cat si majoritatea Bisericii si-a pierdut increderea in Murza Alexandru. Dupa mai multe sesizari facute la Filiala Oradea, ca s-a savarsit ilegalitati in operatiunile caseriei, Oniga Aurel a fost invitat la biroul Filialei din Oradea cu toate documentele caseriei pentru verificare. La verificarea prin sondaj, bazate pe invinuirile aduse, dupa cate imi amintesc, s-au constatat abateri care nu au putut fi acoperite sau considerate imfime:doua file numerotate in registru de casa erau rupte, scoase din registru. Erau notate ce o fila intre alte cifre, cca 17kgr.de cafea. Asupra lui Oniga Aurel, era detinut sub CEC la”purtator” cu valoarea de 100.000 lei. Aceasta au fost neregularitati, purtate in discutii ca penele duse de vant. Toate acestea au intrat in atentia autoritatilor de Stat; Securitatea, procuratura, politie si Finante. Apoi, cineva dintre frati au facut demersuri scrise la Departamentul Cultelor, informand toate aspectele si neregulile care s-au constatat la verificare, pentru care trebuia sa dea socoteala Murza Alexandru care a dispus firma de operatii si cheltuieli, iar Oniga Aurel in calitete de casier si operator in registru de casa.

                 Dupa ce s-a produs marea desbinare in Biserica, in urma discordiei manifestata de Murza, majoritatea Bisericii a cautat solutii pentru iesirea din impas, atasindu-se pastorilor, s-au adunat in casa familiei Sigartau Petrica pentru desfasurarea serviciilor religioase si au format provizoriu alt Comitet.

                 Pentru calmarea spiritelor si pentru anihilarea divirgentelor, membrii Consiliului Bisericesc invitandul pe Murza Alexandru si Oniga Aurel, la intelegere si unitate cu Biserica. Dar toate incercarile Consiliului, au fost zadarnice, s-au soldat negativ. Pentru acest motiv, presedintele Bochean Pavel a invitat la Bucuresti pe Murza Alexandru si pe Oniga Aurel si a luat masuri disciplinare impotriva lor; pentru actiunile diversionista si nerespectarea hotararii  Consiliului Bisericesc.

                 Rasfoind in treacat in cartea RM, pag.260-262, relatari cu privire la Biserica din Bistrita, constat:”aberatii”: a).ca Securitatea a insarcinat o comisie condusa de Berar Ioan presedintele Filialei Oradea, formata(din cadre supuse in Cult)? Politia politica:….. ce sa faca?.Nu s-a precizat. Probabil respectivul autor condamna Cultul ca a dat cale libera unei comisii financiare de a verifica actele caseriei Bisericii din Bistrita!. Si aceasta este o “iluzie” si o idée imbracata in haina odiosiei blasfemii. Odata ce s-a ajuns la aceasta balta cu apa tulbure, organele de Stat si Departamentul Cultelor isi asuma dreptul legitim de a verifica vinovatia sau nevinovatia celui in cauza. Daca as apara vinovatia cuiva, ce mi-ar spune Dumnezeu??(Psalm 50:16-18). Potrivit dreptatii, oricine are voie sa se convinga despre realitate si adevar.

              Securitatea n-a trimis nici o comisie pentru verificarea gestiunii financiare la Biserica din Bistrita, in fruntea careiasa se gaseasca Berar Ioan, acaesta este o minciuna!. Problema cercetarii si a verificarii caseriei, a pornit de la inviunuirile aduse de unii fie ca a cunoscut  unele abateri sau numai ca le-a banuit.

             O alta invinuire adusa de :”ca Cultul si-a dat acceptul ca fratii sa fie dati pe mana autoritatilor, inainte sa fie dovedita vinovatia lor.Aiureli!. intai se face “cercetarea, in al doilea rand se stabileste vinovatia, in al treilea rand pedeapsa pentru vina.

               A treia invinuire (RM, pag.262, al.2 ca:Filiala Oradea a incurajat desbinarea  Bisericii, in speranta varuina influentata lui  Muaza. Majoritatea covarsitoare de peste 600 de membri au fost  uniti au acceptat Pastorii si s-au impotrivit vederilor si actiunilor rele a lui Murza si Oniga Aurel. Regretabil!. Si a ceasta afirmatie este scoasa din desaga cu minciuni. Desbinarea s-a facut in momentul cand Murza a desfiintat Comitetul si a inlaturat cei patru pastori, pe care trebuia sa-i pastreze langa el, sa colaboreze si sa-i asculte pentru ca erau pastori. Eu am sustinut parerea si cererea majoritatii in deplin accord cu pastorii si in opozite cu vederile lui Murza , care a actionat in accord cu masurile luate de autoritati din aceea vreme; masuri menite sa distruga Biserica.

                Ultimul control financiar a fost efectuat de C.Anderson, revizor a Departamentului Cultelor, cu asitenta lui Inan Petrica, contabilul Filialei Oradea.(RM? pag.261, nota de subsol).

                a).Masuri luate de autoritati.

               Pe masura ce timpul trecea, neintelegerile au culminat:Murza Alexandru a pus stapanire pe case de rugaciune (veche) cumparata cu contributia tuturor membrilor, a pus man ape autorizatia de functionare, pe documentele financiare, a desarcinat Comitetual legitim si statutar si a sustint vechile pareri.

               Majoritatea covarsitoare propus si luptat pentru o noua casa de rugaciune, fiind indreptatita la autorizatia de functionare, asupra carui fapt autoritatile n-au fost de accord, pastrand starea incordata si de conflict.

                Dupa ce s-a procurat barca metalica de  la Cernavoda de catre majoritatea membrilor Bisericii, a ajuns montata pe noul tren cumparat in acest sens. Barca s-a construit in scurt timp si intr-o zi de sarbatoare, s-a raspandit un zvon ca:”Autoritatile din Bistriata a pregatit demolarea baracii. Fratii Sigartau, au pregatit microfoane si difuzor, pe care le-a asezat intr-un plop la inaltime si a inceput a comunica!.Cerand cetatenilor din orasul Bistrita sa-I ajute in apararea constructive destinata casa de rugaciune!.

                Cei drept, asa a fost!. In cateva zeci de minute buldozerele au fost la fata locului, cu o seama de politisti, cu organe de Stat cu scopul de a participa la demolarea baracii. Difuzoarele urlau, cu chemarea la ajutor. Nu stiu daca s-au putut porni motoarele sis a porneasca la demolare, pana cand in zona erau adunati cca 10.000 de oameni, care au incurajata baraca. Conducatorii buldozerelor au parasit in cateva clipe acelea agregate plasate in jurul baracii, politistii au disparut si baraca a fost salvata pana in ziua urmatoare, cand autoritatile au mobilizat echipe anti-tero, imbracati in figure de scafandru, cu bastoane si caini, arestand cca 1.000 de oameni aflati cate doi la discutii pe strazile Orasului. Dupa o scurta interogare au fost eliberati pentru ca acestea nu au avut nimic comun cu baraca si cu Biserica Penticostala.

                 In ziua cand s-a planificat demolarea baracii, masina autoturism “Dacia Brek”), era inconjurata de multimea de oameni, in apropierea baracii. Eram la distanta la cca 200de m.Nu ne-am putut apropia de multime, pentru ca eram persoane necunoscute de multimea adunata si puteam ajunge la un conflict pentru ca nu eram insotiti de un frate din Bistrita.

                  Am rugat pe fr.Santa Florian, am pornit spre locul de cazare la un frate. Am trecut pe langa Hotelul din centrul Orasului pare sa fi purtat numele:”Coroana de aur”. In acel moment a urcat treptele Dl.Secretar de Stat, seful Departamentului Cultului, Dl. Cumpanasu. Ma apropiam de Hotel cu fr.Santa Fl. Dansul m-a vazut, s-a oprit putin in loc si a zis:”D-le Berar ce ai facut, te-ai pus capul rebeliunii”?!.M-am apropiat de dansul si i-am raspuns:”D-le Ministru, imi pare rau ca m-ati calificat in acest calificativ. Eu n-am fost si nici nu sunt un organizator al unei rebeliuni. Trebuie sa gasim impreuna solutionarea problemelor, sa multumim masa de credinciosi si inlaturam divergentele!. Am observant ca era foarte suparat pe mina ca nu am renuntat la propunerile mele si pentru ca nu m-am detasat de multimea credinciosilor.

                Am meditate putin asupra gravei acuzatii:”te-ai pus capul rebeliunii?!”. Era seara, spre sfarsitul zilei. M-am dat putin la o parte i-am spus fratelui Santa ca merg la telefoane sa-i comunic telefonic presedintelui cele intamplate si l-am rugat sa se deplaseze in noaptea acesta la Bistrita, pentru ca impreuna sa stamp e baricada pana la finalizarea problemelor.    

                In ziua urmatoare eram convocati la birou inspectorului de Culte, prezenti Dl. Cumpnasu, Dl. Chindris se pare si Dl. Hinarescu, , fr.presedinte Bocheanu si eu , Berar Ioan.

                Fr. Bocheanu a venit dimineata cu un avion, care sosi-se in aeroportul din Cluj pe la orele 1:30, ora la care trebuia sa-l asteptam. Era un frate cu masina din Bistrita, fr.Berci Ioan si respectiv Berar Ioan.Nu-mi aduc aminte cine era fratele cu masina.

                 Eram asteptati la biroul inspectorului de Culte, unde s-au purtat discutiile. In prezenta celor doi inspector si in prezenta presedintelui Bocheanu, Dl. Ministru imi pune intrebarea:”De ce d-ta D-le Berar, nu esti de accord cu noi”!?. D-le Ministru, toate problemele si propunerile de pana acum, nu multumeste cu nimic marea masa de credinciosi. Eu sustin propunerea facuta pana acum de pastori si Comitetul cu care m-am consultat in vederea multumirii si a linistei. Mai adaug ceva;”In Polonia-Danzig stiti bine, este o revolta care isi manifesta nemultumirile!. N-am vrea sa se intample si la noi!”.

 Cuvantul acesta l-a suparat foarte mult, ne-a poftit sa iesim afara din birou; a luat telefonul si a raportat lui “Dinca” din Comitetul Central de Partid, discutia purtata. Stand cu urechea la usa biroului, am interceptat convorbirea.”Dinca” a spus:”Spunei D-lui Berar si onoriasilor lui ca aceasta nu-I Polonia!”.Raspunsul meu la aceats fraza a fost o replica atat de usturatoare incat s-a luat impotriva mea cele mai aspre masuri;arestat, dat in judecata sis a-si primeasca rasplata. Fratela Bocheanu mi-a tras atentia:”Era bine daca nu ai fi spus acestea, poate te va costa foarte mult!. Venind a doua zi acasa in Oradea, am fost cautat de un ofiter din politie care mi-a spus: D-le Berar, ce s-a intamplat?. Stiti ca aveti un mandate de arestare!?.Imi dadu-se telefon si presedintele si mi-a spus acest lucru. Cam prin data de 5-10 Dec.1989, am fost convocat la sedinta Comitetului Executiv al Cultului. Acolo trebuia si era planificata arestarea mea. In biroul presedintelui erau prezenti: Trei oameni straini, doi din Departament, un necunoscut, Bochean P., Sandru Tr., Vanvu Al., Grosu din Suceava si inca doua persoane. Lipsea Leuntic din Timisoara si CV Sile din Bucuresti.

               In dimineata plecarii spre Bucuresti. La chemarea ce mi s-a facut, era fr.Santa Florian present si dansul m-a dus cu masina la gara CFR. Dansul cunoscu-se toata problema. Aveam cu mine pregatita mancarea pentru trei zile, in cazul arestarii.

                Am fost luat de la biroul Cultului din  str. Carol Davila 81, si dus cu masina Deprtamentului Cultelor pana in cabinetul Secretarului Seful Departamentului. Acolo era un necunoscut, langa Dl.Min.Cumpanasu, si un director din Departament cu numele Munteanu. Ministru, mi-a pus ultima intrebare:”Domnule Berar, de ce sunteti atat de incapatant si nu vreti sa cedati ideilor D-voastra!?”.” D-le Ministru , daca imi permiteti am in garieta mea doua adrese ca ma face sa fiu incapatanat si voiesc sa vi le arat si D-voastra!”.Si mi-a zis:”Da poftiti”!.Erau doua adrese una de la procuratura din Bistrta si una de la politia Orasului Bistrita, ca raspuns la cererile Filialei. Cele doua, se bateau cap in cap intr-o”discordanta”, cand le-a citit a sarit in sus si mi-a zis:”De unde le ai D-le Berar?. “Vedeti artetul, le-am primit ca raspuns la cererile noastre!”. Starinul care era in cabinetul Ministrului, ia- zis:”Damile tovarase sa le vad si eu”!.Da!? ”Da-i drumul nu-i vinovat”.Asa am scapat de la puscarie, si nu am fost arestat.

              Dupa toate aceste mari framantari Departamentul cerea sa cautam amelionarea in Bistrita si eu am raspuns prin Dl. Inspector Carstoiu:” Domnule Inspector, nu ma mai amestec, Departamentul la pus pe Murza Alexandru conducator si pastor, Departamentul sa-l desarcineze sa faca ce voieste!”.

              In luna Decembrie a acelui an, a avut revolutia, care a schimbat radical situatia politica si administrative a tarii.

             Dupa revolutie s-a construit Biserica Mare numita “Sfanta Treime!”unde dupa cele auzite Murza Alexandru nu a mai intrat fiind chemat in vesnicie.

              Am scris despre Bistrita cinci pagini, in care am cuprins circa 50 la suta din evenimentele petrecute si dureroasele intamplari.

                18.Maieru, Jud.Bistrita N.

               In vremea aceea, traise un frate cu numele Marcus Ghe.din Dumitra, un om in varsta , dar foarte activ si proceda cu melt discernamant la rezolvarea unor probleme din Bisericii. Era legat de Biserica din Maieru, cred, pentru ca era o Biserica cu multi credinciosi.

              Neintelegerile din Maieru au fost prezentate de un grup restrans de frati, cre au reclamat nemultumiri asupra unui frate care era membru in Comitetul Bisericii, indeplinind functia de casier, un nume pe care nu-l retin.

               Impotriva acetui frate nu au fost constatate fapte imorale sau calcari de lege si dupa discutiile purtate cu un numar consemnat de frati, nu a avut cu el nimic bazat pe dovezi. L-am pus la votul Bisericii si majoritatea de 80 la suta, au fost de accord cu dansul si a ramas mai departe casier. Eram la aceasta dezbatere impreuna cu fratele Marcus Ghe. Si cu Biserica din Maieru. Ce vina mi-a gasit comentatorii mei, nu stiu. I-i rog sa-mi arate vina!.

               19.Confirmarea pangaririi Memoriei.

                S-a vorbit si s-a scris foarte mult, aratandu-se dovezi istorice, perioade ale inceputului Miscarii Penticostale, descopera persoane care si-au pus viata in joc pentru cauza Sfanta a Imparatiei lui Dumnezeu, dar si despre oameni care au purtat in desagul lor ereziile nimicitoare. Acestea au pornit un adevarat razboi impotriva Miscarii, cu scopul de a demola totul. Dumnezeu si-a aparat lucrarea!

                Am incercat sa ma opresc sa inchei scrisoarea, dar rasfoind cartea RM, am dat peste unele afirmatii, care confirma:”Panagarirea Memoriei!”, asa cum de astfel cartea mai are menirea de a denigra persoanele care par neconvenite.

               Este un rau si s-a ajuns la un impas pe care nimeni nu-l poate inlatura. O spun aceasta pentru ca odata ce s-a tras cu tusul negru peste gandirea celor ce au trait evenimentele trecutului si mai cu seama a celor ce n-au cunoscut trecutul “Miscarii Penticostale” din perioada interbelica (1922-1940), cid oar perioada comunista pe care a redat-o Vasilica in cartea RM, cu multa satisfactie, gasita in dosarele Securitatii.

                In realitate, dovezi istorice cu date si evenimente exista. Ele ne vorbesc astazi si au menirea sa trezeasca constiinta fiecaruia la realitate.

                Redam mai jos urmatoarele:

            a).Imparatia lui Dumnezeu este cea mai importanta opera:”numita Opera mantuirii”.M antuirea se poate pierde printr-o actiune foarte rea, prin orice altceva ce contravine cerintelor lui Dumnezeu. Invatatura ap.Pavel este pusa parallel cu Evanghelia Domnului Isus si sub inspiratia divina, a transmis mesajul.(Gal.1:11-12, 2.Tim.3:16-17, 2.Petru 1:20-21). Am facut aceasta remarca pentru ca textul din (Rom.14:15,20), a fost diferit comentat”Vulpile mici strica viile!”.(C.Cant.2:15).

            b).Istoria Miscarii Penticostale, in cartea RM, este neglijata. Prima perioada interbelica (1921-1946), nu se mentioneaza aproape nimic, de si este o perioada, cea mai bogata, cu date, evenimente si miscari importante, cu o activitate sustinuta in lucrarea Imparatiei lui Dumnezeu. In prima mea scrisoare adresata fratilor din tara si Diaspora, scrisa la data de 18 Nov 2010?, am redat evenimente istorice de importanta, care stau la baza primei perioade a miscarii(1921-1944).(vezi citeste scrisoarea la pag.14-19)!

            c). Atata timp, cat aceasta perioada este data uitarii si din care lipseste acel inceupt bogat, istoria este impartita, abandonata si imbracata cu haina politicii despre communism, lasand pe dinafara tiraniile hitlerist.antonesciene, precum si deciziile Primului Ministru Miron Cristea, dinb aceea vreme.

            d).Continutul cartii lui Vasilica RM, nu poate fi interpretata correct, atat timp cand unele elemente prezinta dubii. Cat este de corecta pozitia RM, fata de realitatea istoriei?.Fata de cei 40 de slujitori (pastori), pe care i-ati notat pe lista neagra,(RM, pag.408-411), ce ati facut cu ei?. Daca i-ati clasat vanzatori de frati, tradatori, justificati-va clasificarea in fata adevarului:pe cine a vandut acesti vanzatori, ce fapte au fost invocate la tradare, ce pedeapsa a primit tradatorul, (in ce a constat pedeapsa (detentie amenzii) si data si perioada pedepsii. Acestea date ajuta la credibilitatea invinuirii si pentru a se putea verifica acuzatia.

               Angajamentul dat Secruitatii de unii din cei desconspirati, nu poate constituii in fata instantelor, un document al acuzarii, ci fapta bazata pe dovezi reale si probatorii. Angajamentul dat cuprindea urmatoarele elemente:”Colaborez cu Securitatea in mod sincer, demascand orice unelire a elementelor dusmanoase, care cautasa submineze Statul roman din aceea vreme, a fost un “Stat centralizat!”.In acest system centralizat era incadrate toate intreprinderile, toti conducatorii lor, orice unitate de stat sau private, fiecare conducator era urmarit de aproape in activitatea lui. Inginerii, maestrii si cei ce ingrijau de acte secrete, toti erau incadrati in Legea nr.23 din 1971, art.1-2 si oblige respectarea ei.

               Multe din acestea angajamente scrise au stat scrise pe masa unui birou sau puse intr-un dosar in arhiva unitatii, fara sa fie puse in aplicare. Daca in activitatea liderilor Cultului Penticostal, s-ar aplica vederile lui Vasilica mentionate cu duzina in cartea RM, ar mai fi fost Cultul Penticostal recunoscut?. Oare Vasilica ar mai fi avut ocazia sa urmeze ITBul in Bucuresti? Ori dorinta arzatoare a recunoasterii de catre Stat, de a intra pe acelas fagas al legislatiei cu celelate Culte impreuna, a fost dorinta care a ars in inima premergatorilor Cultului inca din anul 1922, la prima cerece din 1924. Cu aceasta interventie depusa la Ministrul Cultelor a fost de accord: Bododea Ioan, Bodor Eugen, Mihai Radu, Gaspar Isbasa si toti sustinatorii lui Vasilica, impreuna cu Bradin si sustintorii lui, si au cerut sa bea darul otravit atunci in (1924) dar nu l-a primit.

                Vasilica!. Am ajuns la un loc strans, care ma incomodeaza dar nu-l pot largii; voi incerca prin intrebarile pe care le pun si daca voi primi raspuns la ele, cred ca voi respira usor: Din momentul cand a-i ajuns la maturitate, om intregu (cu insusiri exceptionale) nu ti-ai dat seama ca ai intrat intr-un Cult Penticostal, intr-o Romanie comunista si ca se joaca un rol pe care nimeni dintre liderii Cultului nu l-a dorit, a intrat intr-o lupta partizana, slavind armata lui Motrescu Vasile, formata din credinciosi Penticostali (Ps.50:16-17) din Bucovina (RM, 11-12)!. L-ai prins in suflet pe Motrescu Vasile, considerat celebru, care a dat cele mai multe batai de cap Securitatii(RM, pag. 11-6)!. Ai imbracat haina “Pacatului originar”, ai baut darul otavit, pe care l-a baut Cultul cu ocazia recunoasterii sit e-ai incadrat in randul”conducatorilor nepotriviti”;inculti saraci patura de jos a societatii, fara licenta etc.(RM, pag.25 si 28).

              e).La ‘Concluzii:”(RM, pag.20, Vasilica ma face o referire confuza:”Natura relatiei dintre Biserica Penticostala si communism, nu a facut pana in prezent obiectul unui studio aprofundat!.Despre ce studio aprofundat vorbeste Vasilica?, “Studiu Biblic”, partidul n-a avut trebuinta de asa ceva, ca Satana de tamaie, Studiu in administratie. Inca din 1952 a avut loc un curs de administratie la Timisoara, unde au participat cca 60 de frati, luni de zile. Studiu biografic privind inceputul Miscarii Penticostale, (un inceput istoric in Romania), a fost depus la Ministerul Cultelor impreuna cu Declaratia Fundamentului Adevarat, la care s-a anexat un document (declaratie din partea lui Bradin Ghe.). Ce fel de biografie ati dorit!?. Biografia istoriei razboiului din 1940-1944!? In loc de aceasta biografie, Comisia Ministeriala din vremea aceea a raportat numarul Bisericiilor, cu membrii lor, localitatile, nr.pastorilor locratori, precum si respectarea Legilor si relatiile intr.religioase. Ce biografie mai doriti? S-a descris cu litere de aur, provenienta credintei Penticostale cu data loc  si nume de persoane, precum si evenimente miraculoase, prin implicatia lui Dumnezeu cu minunile savarsite, cu urmarea persecutiilor si cu martiraj. Ce biografie mai doriti!?.

               Ce dubioasa afirmatie si duplicitara in cartea RM, in toata cartea este condamnat Cultul ca a avut relatii cu:”Partidul relatii cu Securitatea, relatii cu Statul si cu Departamentul Cultelor, asa la bombardat ca la Horosima, daca n-ar fi fost Domnul de partea noastra, ne-ar fi spulberat de vii cum a promis. Acum suntem condamnati n-am fost documentati, ca am avut putine lucrari biografice prezentate si acelea ce le-am prezentat, au aruncat o lumina confuza, indoielnica, lipsita de desbateri obiective si lucruri de pozitie partizane si chiar tendentioase!.Doamne!. Ce aberatii, denigrari si Duplicitate prezinta Vasilica.Ieri am colaborat, azi nu mai colaboram!. Cat de curante sunt afirmatiile lui Vasilica??.

                Acestea aberatii, sunt luate din Evanghelia a Cincea citate de Vasilica din cap.X versetele “oiu”.

                As dori sa pun o intrebare pentru toti sustinatorii lui Vasilica, colaboratorii sai si cititorii acestei scrisori: Cand s-a facut armata, la inceputul ei, ai depus juramantul militar!?. Ce juramant!?.”Jur ca voi apara Patria si voi lupta pentru ea cu pretul vietii si voi demasca orice dusman al patriei!

                Daca ti sar fi ivit cazul, ce a-i fi facut: Ai fi calcat juramantul , sau ai fi demascat dusmanul?. Pentru adevaratul copil a lui Dumnezeu este facuta promisiunea:”Domnul stie sa izbaveasca din incercare pe oamenii lui!.”(2.Petru 2:9).

                N-am dat Securitatii nici un angajament. Discutiile erau purtate verbal. Nu am prezentat niciodata lucruri sau informatii prin care sa lezeze o persoana. Agentii Securitatii ma aveau in obiectiv in orice moment. Am fost indrumat la actiuni de compromise, cazul cu Valea lui Mihai si cazul cu Satu Mare, dar le-am respins cu vehementa si care au fost urmate de masuri de constrangeri si ameninteri.

                Erau doua lucruri care nu se putea evita si care erau urmarite de aproape de organele de Securitate; vizita strainilor veniti in tara si miscarile dizidente, asa cum se manifesta, descrisa in relatarile de mai sus.

                Strainilor, trebuia sa li-se deschida usa de intrare in tara, fie buni, fie rai, ii luam in misiune in garantia mea, le dadeam loc sa predice la amvonul Bisericii, in prezenta organului de Securitate, fara sa stiu ce predica; bine s-au rau, caz de care trebuia sa dau socoteala. Au fost straini cu care am stat de vorba la biroul Filialei, i-am instruit, le-am spus ce au de facut si cum sa predice si s-au declarat ca sunt de acord, ne-am inteles de minune!. In birou au spus un “da”, iar la amvon lucrurile s-au schimbat si mi-a facut dureri de cap.

                   Unde a fost Vasilica in aceea vreme?. Daca ar fi vazut in ochii lui pe un slujitor al Domnului in acel moment, varsand lacrimile intristarii sau storpi de sudoare si stropi de sudoare  ca bobi de fasole, care ar fi fost cuvintele rugaciunii pentru el?. Totul ramane in judecata lui Dumnezeu pregatita in aceea zi, cand va judeca dupa binele sau raul pe care l-a facut fiecare!.(2.Cor.5:10).

                 20.Lamuriri asupra afirmatiilor denigratoare, diversiuni si raspuns la concluzii.

                 Nu pot fi vazut inaintea Lui, decat o trestie franta (Isaia 42:3), o trestie clatinata de vant (Matei 11:7,24, Luca 7:24). El este Acela care va rosti judecata dupa Adevar.

               a).In cartea RM, la pag.19, al.2 Vasilica face afirmatii eronate ca Pavel Bocheanu ai fi fost membru de partid si ca ar fi promovat pe Ceuta Marinel, presedinte de Cult. Ori de unde ar fi fost culese acestea afirmatii, sunt o minciuna. Nu cunosc nimic, nu stiu, n-am discutat cu nimeni acest lucru. Era imposibil ca o persoana cu slujba de pastor intr-o Biserica, sa poata fi acceptat ca membru de partid.

              b).Numele conspirativ de “Silvestru” la care fare referire Vasilica, a mai fost discutat.

                  In anul 1956, am fost ordinat in slujba de pastor slujind intr-un grup de sate din jurul orasului Ineu. Tot in acest an am fost insarcinat cu supravegherea Bisericilor din raioanele: Ineu, Chisinau Cris si Gurahont. In aceasta zona au existat foarte multi dizidenti. Miscarea lor era vazuta prin manifestari si opinii diverse. In deplasarile pe care le faceau in mijloacele de transport folosite in aceea vreme, provocau nemultumiri calatorilor prin manifestarile lor; cantece cu un ritm sustinut, (jocul lui David), discutii contraversate cu anumiti calatori. Lucruri care au ajuns la urechile autoritatilor, in urma carora am fost chemat sa dau socoteala de ele.

                 In ziua cand mi s-a eliberat legitimatia de pastor, am fost vizitat de un tanar agent venit de la securitatea din Ineu. Aceasta mi-a facut o invitatie precizand ziua (data), cand sa ma prezint le sediul Securitatii Ineu, pentru a discuta cu seful Comandant al Securitatii in Ineu.  

                Prima problema ce mi-a pus-o seful Securitatii a fost: Gruparile dizidente si incadrarea lor in Cult.”Toate rapoartele pe care le prezentati la noi, vor fi intocmite cu nume ”Conspirativ”. Eu am refuzat numele conspirativ si am spus sefului:” Numele meu este “Berar”nume de familie si in acest nume pot sa depun raportul!. Am mai fost chemat de vre-o doua ori, am discutat verbal despre activitatea dizidentilor. Tanarul agent al Securitatii, vazand ca nu imi dau acordul pentru un nume “conspirativ”, a spus: Numele meu este “Silvestru”, scrie totul in numele meu!. Timpul a trecut, am luat serviciul la Arad, n-am mai fost cautat. Iar in anul 1963, am fost  transferat la Oradea la Filiala Penticostala. Spre marea surprindere: Aici am intalnit un ofiter din Securitate, care se prezinta atat in discutiile verbale cat si in convorbirile telefonice cu numele de “Silvestru”, probabil sa fi figurat acest nume si in arhiva securitatii in Bucuresti.(Citeste pag.54-54-c). In Oradea un nume de “Silvestru”era un agent al securitatii.

             c).La pag.20, al.3 al cartii RM, Vasilica trage o linie si invoca cuvinte aruncate in vant, subtile, controversate si duplicitare:

           “Natura relatiilor dintre Biserica Penticostala din Romania si Comunism, n-a facut pana in present obiectul unui studiu aprofundat. Cei de 45 de ani de confruntari si lupta dintre Stat si Biserica Penticostala, n-au fost de fel documentari, iar putinele lucrari biografice existente, aruncau o lumina difuza-indoielnica asupra temei, in lipsa unei desbateri obiective, luarile de pozitie sunt partizane sau tendentioase!”.

             Voi incerca sa raspund afirmatiilor lui Vasilica, incredintat ca va pregati un raspuns correct intrebarilor puse:

          1)Cand ati urmat seminarul Teologic la Bucuresti, nu ati avut un professor de istorie sis a fi prezentat istoria Miscarii Penticostale din Romania si sa-ti dea primul raspunsla intrebarile puse?.

         2)Exista un complex de scriere istorica, compusa din cateva volume si fiecare vorbeste despre Miscarea Penticostala, cum nu v-a cazut nici una in mana!?.

         3)Ati studiat, stiti ceva despre cartea:”Traditia Miscarii Penticostale de Valeriu Andreescu, Betania 2004?

        4)Stiti ca in ultima parte a cartii lui Valeriu Andreescu;”Istoria Miscarii Penticostale din Romania”pag.299-338 sunt mentionate urmatoarele subiecte:

        a)Inceputul penticostalismului in Romania, (pag.301).

        b)Prima expansiune penticostala di Romania,(pag.304).

        c)Lucrarea Duhului Sfant in Romania,(pag.307).

        d)Prima perioada a penticostalismului din Romania,(pag.309).

        e)Controverse,(pag.312).

        f)Reorganizarea penticostalilor in Romania,(pag.317).

        g)Cultul Pentic.in perioada primului presedinte Gheorghe Bradin,(pag.321).

        h)Cultul Pentic. in perioada celui de al doilea presed.(pag.326).

         i)Cultul Penticostal, (pag.333).

         j)Statistica Penticostala din Romania, (pag.338).

    d)Vali Hordescu, (Dos.date ist, pag.196), scrise:

         “Din ce duh vorbeste un om care a vandut instrumental Satanei din Romania si care se solidarizeaza cu vanzatorii?.Om de 79 de ani prost si obraznic, asa cum l-a scolat securitatea!?.Si eu ma intreb “Oare din ce duh si cat de obraznic trebuie sa fie acel duh, care l-a cuprins pe Hordesca si l-a facut prost si obraznic pe un batran de 79 de ani, pe care nu-l cunoaste si nu l-a vazut niciodata in viata!.

             “Omul bun scoate lucruri bune din visteria inimii lui, dar cel rau scoate lucruri rele din visteria rea a inimii lui”(Matei 12:35-37). Omul se cunoaste dupa vorba si fapta!.

              e). In RM, pag.178, al.2 si nota 3, Rev.V.Ev. an II nr. 10, pag.7, sta scris:” Bradin a atribuit mereu principiile de credinta, ….prietenilor sai din Departamentul Cultelor, (Securitatea), ….., sa prevedem sarcini pentru”Scortar”, ca sa spulbere parerea (Credinta) Credinciosilor”!.Ce afirmatii incorecte, imbricate in batjocora, scrise de Vasilica. Ipocrizia lui Vasilica este cunoscuta din exprimarea frazei. Daca acestea cuvinte ar fi fost scrise pe o pagina de un securist, sau exprimate de un securist sau de oricine altul, ele trebuiau sa ramana acolo, sa nu spurce pagina din cartea lui cu acestea blasfemii, dar Vasilica le-a adunat”cuvinte de aur”?(oare dupa exemplu de crestin)?!.

              Sa stabilim corect lucrurile, prin desbateri obiective si fara tendentii:

             Bradin, a stabilit cu claritate principiile de credinta, impreuna cu Budeanu Pavel, cu Stoi Dumitru, Olari Mihai si altii. In anul 1924, acestea principii au fost depuse Ministerului Cultelor sub denumirea de:”Declaratia Fundamentului Adevarat”, cuprins in brosura de 14 pagini. A fost pusa in mana lui Bradin Ghe. O brosura tradusa din Engleza in Limba Romana, venita de la Chorch Of Gad care arata vindecarile miraculoase pe baza credintei, precum si lucrarea si botezul cu Duhul Sfant.

              Documntele depuse la Ministrul Cultelor erau insotite de o declarative a lui Bradin privind convertirea sa si un raport a unor inspector reprezentati a-I Ministerului. Cu toate acestea prin Decizia nr.5731 din 29 ian.1935, Ministerul Cultelor respinge cererea si comunica punerea in ilegalitate a Bisericilor Penticostale.

              Timp de 7-8 ani (1929), acestea principia au fost respectate cu sfintenie. In anul 1929, Bododea Ioan devine redactor la Rev.”Cuvantul Adevarului”, scrise un articol in anul II nr.2, pag.7  :”Ce este Biserica Apostolica Penticostala, mentioneaza cu feritate cele 10 puncte importante ale Principiilor Penticostale care face o declaratie de adeziune, dar pe care in scurt timp impreuna cu Bodor Eugen le-a abandonat, luand baza ereziile lui Schmidt si Kinderman, provocand dizidenta (1931). Aceasta fraza (c), este “odioasa”.Vasilica  a acceptat sa fi cuprinsa in randurile Cartii. Fiind de accord ce cel ce a formulat-o. Vasilica urmeaza sa-i duca la indeplinire planul!

                  Vasilica trebuie sa dea sarcini la “Scortar”sau sa incerce sa spulbere el, credinta credinciosilor Penticostali!. Da !. Pentru ca ai scris ca:”Vrei sa le spulberi credinta. In cartea Sfanta sta scris:”Biserica Domnului este atat de puternica incat portile Locuintei mortilor nu o vor biruii!”(Matei 16:18), “Cine se atinge de alesii lui Dumnezeu, se atinge de lumina ochilor lui” (Zah.2:8), si el  da intristare, celor ce intristeaza pe altii (2.Tes.1:6). Daca aveti credinta si vor constitui Biserica lui Hristos, o vei putea spulbera?!. Acesta inseamna Pnagarirea Memoriei!”.

                    c).Lucia Loghin (RM, pag. V, al.5).

                Scrie:” Cartea lui Vailica Croitor, este o lucrare ontological, model de scriere a istoriei;fara patimire, far aura, fapte compromisuri, dar cu nadejdea renasterii crestine in Romania. Este o lucrare care serveste Adevarului!.

                  Da!. Doamna Lucia a scris cu si daruie aceasta fraza, …?, dar nu-i nimic, vom face o incursiune, pentru a cunoaste si a stabili adevarul!.

                  “Cartea RM, o lucrare antologica!”.

                   Da este asezata tehnic de un specialist dar: lucrarea este “izvorata din dosarele Securitatii Statului, se bazeaza pe zecile de mii de pagini studiate din dosarele Securitatii. N-am gasit in randurile ei, nici un sambure dulce care sa poata da pacea si linistea sufletului pacatos, care cauta mantuirea. Intr-un car de pleava gasesti un bob de grau, dar am cautat un bob de mustar, dar nu l-am gasit. Cartea Cartilor, este scrisa de multi scriitori inspirati, are 1223 de pagini, dar n-am vazut in RM un rand maoar. Ce antologie curata mai poate fi?!.

                  “Model de scriere a istoriei!”.

                O scrisoare model a “istoriei”, poate fi o lucrare facuta cu grija, fara aberatii, cu date, evenimente si intamplari, a unei perioade de timp. O scriere in care se cuprinde o parte a unor evenimente si amintirea lor tangential, nu mai este istorie. Cum ati numit-o“ istorie model?”.

                  “Fara partinire, far aura, fara compromisuri”.

                 Ce adevar poate fi in acestea afirmatii, cand Vasilica a luat cuvantul s-a cutrmurat pamantul cand a spus:”Sa prevedem sarcini pentru “Scortar”; spulberam (credinta) Credinciosilor”(RM, pag.178, 3-4)!. Duhul dragostei nu i-a spus lui Vasilica acestea cuvinte. Va rog sa cititi cu atentie si sa nu alogiati pe cineva fara acoperire si (fara partinire). Pe Bodor Eugen cu aventurile lui si pe Bododea Ioan la fel, oameni lacomi dupa bani, Bodor Eugen exclus de doua ori, oameni care a produs dizidenta, ii faceti noi, oameni cu studii cu cunostinte adanci si cu vederi clare pe taram spiritual cu relatii international, cu studii si cunoscator de limbi straine!. Vasilica, nu vrea sa stie un singur lucru; nu vrea sa se opreasca la aventurile si viata favoritilor sai si anume la Bodor Eugen, Bododea Ioan si Motreasca Vasile, etc. oameni care au savarsit acte de banditism, insusiri de sume de bani, aventurieri, abateri de la “Credinta Sfintilor”, data odata pentru totdeauna!., pe care ei au abandonat-o prin dizidenta create. Acestea rele intunecate Vasilica nu vrea sa le aminteasca, le acopera. Cartea R, este obisnuita sa accepte calcarea cerintelor lui Dumnezeu.(Psalm 52:3-4, Isaia 5:20), cu partinire, cu ura, (Sa spulberam crestinii Penticostali)!. Cu compromisuri, pune raul in locul binelui.( Vezi textul Biblic).

                     “Cu nadejdea Renasterii crestine in Romania!”.

                 As avea multe de spus, dar ma infior, cand vad cu ochii mei bijuteria Satanei, aruncata pe carare si tranzactie cu Satana, pentru trecerea de la “Crestinism la modernism”. Cand vad Adevarul si dreptatea calcate in picioare, nu sunt linistit.

               20.Banii si ereziile desbinarilor.

                S-a vorbit pana aici mult despre desbinatori, controverse si invataturile lor ratacitoare. As fi dorit sa scriu mai multe lucruri positive, cuvinte care zideste I da viata, dar cand in fata ochilor vad adevarul plecat si nedreptatea il calca in picioare nu pot sa raman indiferent.

               Persoanele amintite mai inainte, cu care Vasilica a umplut paginile cartii RM, cu numele lor, cu aventurile lor, dandu-le posibilitatea, sa-si desfasoare activitatea vazuta prin actiuni aventuriste, in pacatul lacomiei de bani, in actiuni denigratoare si fapte diversioniste, (devieri-abateri). Era absolute necesar ca cineva sa stea pe baricada sis a pregateasca contra-lovitura dusmanului-dreptatii si Adevarului.

                G.H.Schmidt si G. Ghinderman, dupa intalnirea avuta la Timisoara cu Gheorghe Bradin si cu grupul de frati din conducerea Cultului Penticostal, in anul 1930, in casa lui Lerkh Ioan din str.V.Alexandrii nr.10, Schmidt a fost foarte nemultumit, pentru ca n-a putut determina, grupul de liderii Penticostali, de a accepta propunerile lui. In urma acestui fapt, Schmidt a facut o deplasare la Braila si Galati, unde a luat legatura cu Bododea Ioan si Bodor Eugen, acestea sau lasat influentati si s-au induplecat in urma promisiunilor facute  de superinterdentul lui REEM, prin investirea de bani. In urma promisiunilor, Bododea Ioan si Bodor Eugen, au trecut la acceptarea invataturilor false, propagate de Schmidt si care erau contrare cu invataturile penticostale cuprinse in “Declaratia Fundamentului Adevarat” aplicat de penticostali timp de opt ani (1922-1930).

               VI- RELATII DE COLABORARE CU STATUL CU CULTE SI DIFERITE ORGANIZATII.

                   Inca din anul 1924, Biserica Penticostala a dispus de “Pricipii de Credinta”, care au purtat denumirea de “Declaratia Fundamentului Adevarat”, inregistrat la Ministerul Cultelor sub nr.5731 din 29 Ian.1925. Aceasta Declaratie a Principiilor Fundamentale, erau purtate intr-o brosura cu 14 pagini. Apoi cu trecerea timpului, in anii de dupa razboi; 1946-1950 si apoi celelate statute si Principii tiparite in anul 1993 si 1997, care au suferit adaptari necesare din punct de vedere stilistic si grammatical. Textul si formularea ideiilor principale au ramas aceleas, conf. Cuvantului lui Dumnezeu.

                    Acestea documente, au contirbuit un mijloc important in orientarea vietii de credincios, pentru a trai orice notiune scrisa in ele avandu-le ca baza, pentru fiecare membru a Bisericii Penticostale. Atat in anii interbelici 1922-1946, 1950 si 1993, 1997, au avut aceleasi prevederi:

              1).Pozitia membrilor Cultului fata se Stat.

               “Fiecare membru al Cultului este obligat prin prezentul statut, cat si prin Principiile de Credinta, bazate pe Cuvantul lui Dumnezeu, precum si de Legile tarii, a satisface in mod constiincios serviciul militar, atat in timp de pace, cat si in timp de razboi (Rom.13:1-7), 1.Petru 2:13-14)!.

             2). Este obligat la depunerea juramantului dupa urmatoarea formula:”Martor imi este Dumnezeu, ca voi spune Adevarul!”. In  juramant, nu se va cuprinde altceva nici un obiect consoderat sacru si nici alte cuvinte la formula juramantului. Juramantul militar, se depune dupa formula serviciului militar.

              3). Oricare membru al Cultului, are obligatia sa fie supus stapanirilor celor mai inalte. Nu are voie sa batjocoreasca stapanirile (Rom.13:1-5, 2.Petru 2:10-11, Iuda 8,9, Tit 3:1).

             4).Relatiile de colaborare cu autoritatile de Stat, in general cu Departamentul Cultelor, s-au desfasurat in conditii normale prin cereri si raspunsuri prin adese oficiale, dovedind respect si corectitudine in comunicarile facute.

                Potrivit cu Legea Cultelor, Cultul Penticostal alaturi de celelalte Culte si-au asumat respectarea acestei legi precum si colaborarea cu Departamentul Cultelor, sau alte Organe de Stat.

             5).Relatiile de colaborare cu celelalte Culte:

                Noi suntem chemati la iubire si respect fata de toti oamenii indiferent de rasa, nationalitate sau convingeri religioase are cineva.(Marcu 9:38-39, Filip.3:16), Criticile si hula impotirva altui Cult religios, creaza antagonism si cearta. Un om a lui Dumnezeu, nu calomniaza.(Marcu 9:38-39, Filip.3:16).

                 Cap.VII. LISTA MARTIRILOR, (Crestini care si-au dat viata pentru o cauza sfanta),(perioada interbelica 1918-1940).

              1).Partenie Pera, din Lipova, jud.Arad.

                  Episcopul orthodox al Aradului, Grigorie Comsa, vazand ca gruparea credinciosilor penticostali din Paulis si Cuvin, au luat amploare si se inmultesc, a pornit cu un val de persecutii, invinuindu-i cu lucruri neadevarate, spunand despre ei ca postesc 40 de zile si  sunt o plaga pentru societate.

                In baza acestor invinuiri, cu sprijinul acordat de jandarmerie aresteaza pe Bradin Ghe.din Paulis si pe Gavra Ilie din Soimos si in una din zilele lunii Martie 1927, cei doi sunt dusi sub excorta la Consiliul de Razboi din Sibiu. Dupa cercetarea facuta, Consiliul de Razboi din Sibiu constata ca cazul nu le apartine si a dispus ca arestatii sa fie prezenti la Curtea Martiala din Timisoara.In timpul acestor cercetari si deplasari, Arad-Sibiu-Timisoara; obositi, flamanzi, fara ingrijire decenta. La Curtea Martiala din Timisoara, dupa cercetarea facuta, cei doi au fost declarati prin sentinta”nevinovati” si au fost pusi in libertate.

                 Vazand ca credinciosii penticostali se inmultesc, ca organele judecatoresti nu a condamnat pe cei arestati, a trimis o circulara jandarmeriei cerand:”Jandarmi sa-si faca datoria”!. Adica cum!? Sa faca tot ce la sta in putinta, pentru a impiedica inmultirea Penticostalilor. Asa ca Jandarmi in Radna, au prins credinciosii din Saimos la rugaciune, tot in una din serile lunii Martie 1927, i-a dus la Primarie, i-a legitimat si afla ca doi dintre ei:Olaru Mihai si Partenie Pera sunt din Lipova, pe care dup ace i-a descaltat i-a batut cu un lant pe talpele picioarelor intr-un hal si chin al mortii. Partenie Pera a murit in scurte zile in chinurile ingrozitoare, ramanand in urma o mama vaduva cu doi copii minori. Astfel Partenie Pera a fos primul martir penticostal in Romania.

                  Tribunalul din Arad, aplica Jandarmului bataus o amenda de 1000 lei iar superiorii lui il ridica in grad, il avanseaza. Si prin acestea s-a putut vedea ce au urmarit si ce au facut autoritatile Statului din vremea aceea.(Ardeu Petru scurt ist. Penticostal pag.228, al.1,2,3).

                 2).Voicu I.Rusian din Lascar Catargiu, Jud.Galati.

               La data de 17 Sept.1942, a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare de Tribunalul Galati, pentru ca a refuzat sa paraseasca credinta penticostala. In ziua de 24 August 1944, inchisoarea a fost lovita de o bomba si o schija la lovit pe Voicu I.Rusian si a murit ca martir.(T.Sandru:Trezirea, pag.78 al.1, Biserica Crestina, pag.271, 1 2 si Ist.Bisericii Penticostale pag.6-40 al 1 prin internet).

                3).Tanase Vasile. “Moartea acestui credincios si cauzele ei, au fost redate in ziarul “Adevarul”din 5 August 1931. Inspectoratul General al Jandarmeriei, sesizat de acest caz, a ordonat cercetari.

                  Implicati in odioasa fapta a crimei au fost:plut. Sarbu si cap. Matei Dumitru. Masuria plicate: Eliminarea din corp a plutonierului si a caporalului, si trimiterea lor in judecata pentru savarsirea acestei fapte odioasa”.(Ca, an III nr.9 pag.8).

                4).Un necunoscut (prin interzicerea revistei nu i-sa dat numele).

                “In luna Decembrie anul 1936, un credincios condamnat pentru credinta, a murit in inchisoare. Redactorul revistei scrie:”Trecem prin zile deosebit de grele si rautatea oamenilor a ajuns la culme. Credinciosii Penticostali sunt batuti, purtati pe drumuri, aruncati in inchisoari!”. Acest credincios, de si nu s-a reusit sa i-se pastreze datele personale, este al patralea martir in randul Penticostalilor”.(CA, an IX nr.3 pag.22 (sub titlu:”Zi de post si rugaciune”).

                  VIII. FORMELE DE ADORARE:

Mantuitorul Isus a spus:”Dupa roadele lor  i-i veti cunoaste!”(Matei 7:20).

                  Am inceput scrisoarea cu o intrebare in Cap. I “Cum a ajuns Pangarita Memoria!”.Studiind partial cartea RM? Am descoperit inca un  motiv al “pangaririi”, “Miscarea Penticostala din perioada interbelica” si pana in anul 1946, n-a avut dosare si evidente ca in dosarele Securitatii. Miscarea si activitatea Bisericii a fost vazuta in aceea perioada, prin drumul suferintelor, a batjocorilor, al maltratarilor si chiar al martirului. Aici s-a implicat Mana lui Dumnezeu; El trimite Duhul Sau Cel Sfant, pentru a da putere credinciosilor Sai, de a face semen si minuni si de a marturisii cu tarie Numle lui Isus Hristos.

                  Aceasta este cartea pastrata in istoria Bisericii, scrise cu litere de aur pastrata in cer si poate fi citita si de ingeri.

                 Cartea RM, declarata de insasi continutul ei”un exploziv” care a produs un “soc” atat de puternic  ca a spulberat tot ce a gasit bun sau rau in cale (RM, XVI al.1).

                 Aceasta carte are la baza dosarele Securitatii si peste 10.000 de documente pregatite de anumiti scriitori, de un real folos (RM, XVIII, al.6). Vasilica le-a studiat in trei ani jumate. Am cautat insa aici un bob de mustar, dar n-am gasit nimic. De aceea trebuia mentinea la titlul cartii:”Cultul Penticostal in perioada comunista!”.

                Iata cum mai argumenteaza Vasilica continutul cartii RM, prin cuvinte seducatoare:”Prin realizarea unei cercetari aprofundate, am folosit surse inedite cat mai variante, care mi-au fost accesibile, odata cu dobandirea statutului de cercetator acreditat, la cateva din arhivele din tara!”.Repet:”Alaturi de resursele numeroase aflate in arhivele CNSCAS, am avut in vedere peste 10.000 de documente existente in arhiva Secretariatului de Stat pentru Culte. Acestea doumente au un real folos in eluciderea metodelor, pe care le-a folosit Statul communist pentru controlul Bisericii. Ce expresie, departe de gandul dumnezeiesc!.(RM, pag.XVIII, al.6).

                 Intrebarea:”Daca i-asi fi cerut lui Vasilica, ca in perioada celor patru anii de studii, sa foloseasca Biblia in cercetari aprofundate, folosind si alte surse inedite si diversificate, timp de trei ani si jumatate, oare ar fi facut-o, sau ar fi contestat aceatsa hotarare a profesorilor si s-ar fi eschivat ca nu are dobandit statutul de acreditare pentru a studia Biblia??!.

                Sa revenim la “Formele de adorare”:

               1).Slujirea. 2).Rugaciunea sau inchinarea. 3).Lauda sau Cantarea. 4).Altarul si Jertfa. 5).Lighianul pentru spalare. 6).Sarbatorile Domnului. 7)Adunarile la un loc al fratilor. Acestea sunt formula de adorare pe care eu le-am notat. Vasilica a studiat documente si dosare cu zecile de mii, trei ani si jumatate, oare pentru adorare, a mai avut timp, sau nu!. Dupa continutul Cartii RM, se constata ca “Nu”.

               Ce forme de adorare pentru Domnul , s-a mai putut gasi in activitatea lui Vasilica, se poate afla cu usurinta din Cartea RM. Voarbeste despre “Romania comunista, despre instalarea puterii Comuniste, despre Securitate si dosarele Securitatii, despre bratul armat al statului”(RM, pag.7). Vasilica vorbeste in scrierile sale despre partizanii Penticostali cca 100 persoane care s-au asociat cu Motrescu, luptand impotriva Securitatii, despre pacatul originar, ca Penticostalii s-au nascut odata cu partidul communist (RM, pag.3, al.4). Conducatorii Cultului au fost oameni nepotriviti, inculti, fara studii ca (Petru, Iacov, Andrei si vamesul Matei, oameni care au cucerit lumea si au rasturnat inimi), oameni tarani si saraci, pe liderii Cultului, i-a notat pe o lista si i-a dat mortii; pe cei morti i-a desgropat, iar pentru cei vii le-a pregatit groapa.(RM, pag.408-411), recunoasterea Cultului de catre Stat, este considerat un”dar otravit”.

               In toata cartea RM, cele 420 de pagini; Statul roman, Partidul, Securitatea, Ceausescu, Guvernul, Departamentul Cultelor un Faraon cu oamenii lor; Cultul Penticostal cu conducatorii lui, toti sunt considerate ”diversionisti, denigrate cum scrie la carte”etc.

             Dar ceva interesant; mergand cu cercetarile mai departe, dau de Vasilica Croitor intr-o poza la mormantul lui Ceausescu si Ileana, cu bratul stang rezemat pe piatra memorial, “un semn de adorare” (Dos.fila 183 ist.). Un gest duplicitar mai transmisibilca acesta n-am mai intalnit.

               Este un sacrificiu si un act destul de costisitor, sa mergi pana in Bucuresti cu Olandezii, sa te deplazezi la cimitir, sa cauti omul de serviciu, sa-l intrebi Domnule:” Unde este mormantul iubitului meu Ceausescu si sotia sa Ileana, vreau sa le duc un scrut omagiu!. Da!. Te intreb serios ce-ai cautat la mormantul “taticului?”! indifferent de ce motivatii ai in dreptul acestor manifestari. Cei ce vad si citesc cand i-ai batjocorit n-au sa te creada si acum cand incerci un gest de “adoratie spune ca” esti un mincinos!”. Doamne unde sunt motivatiile bazate pe Adevar?!.

                 IX. O ATITUDINE DUBIOASA SI FARA DUMNEZEU!.

            Sunt nevoit s-o spun cu toata indrazneala:”Cand cineva s-a lepadat de Dumnezeu si a ajuns in stare deplorabila de a nu fi primit cu doleantele lui inaintea Domnului;acest om, alearga sa-si solutioneze treburile la”duhurilor mortilor!”, (1.Sam.28:5-15), dar apoi:”Pentru ca n-a ascultat de Glasul Domnului!”(v.18), a apucat pe alt drum, de-si n-a ajuns la En-Dor a ajuns la mass-media, la ziarul “Eveniment” din 9 Sept. 2010, unde a prezentat, darurile pe care Vasilica le-a primit: Fratii colaboratori a-I Securitatii.

                Sub titlul cartii RM? a declarat o desbatere, privind atitudinea sa (duplicitara), pe deoparte de a sustrage atentia cititorului de la realitate, folosind blasfemiile asupra premergatorilor Cultului prevazuti pe lista neagra (RM, pag.408-411), iar pe de alta parte”pregatirea pentru rasturnarea conducerii, proiect si plan de actiune pentru ziua Congresului National ce a avut loc la Bistrita. Dar, slava Domnului, lucrurile s-au sfarsit cu bine si nu am ajuns de batjocora alesilor batjocoritori!”.

               Tot sub acest titlu al cartii mai este asezat subiectul lui Vasilica:”Turnator din turnator se face!”. Ati trecut de la loialitate fata de Dumnezeu, la slugaciunea mass-media, facandu-i pe fratii “turnatori!”, dar n-ati dovedit pe nici unul, ce credibilitate aveti? Cine va mai i-a in considerare o iata dintr-un cuvant?. Poate mass-media sau drumul lui Saul spre En-Dor!?.

               In ziarul: ”Evenimentul zilei, notat mai sus de, 9 Sept.2010 la pag.6, dupa planificarea lui Vasilica, urmeaza: Desconspirarea celor in functii!”. Vasilica!, trebuie sa gandesti, sa cugeti asupra urmatoarelor evenimente: Cand a-i ajuns la majorat? Ce eveniment cunosti si le-ai trait in vremea comunista!? Daca te-ai casatorit in Biserica?. Cine este persoana care ti-a facut casatoria si rugaciunea de binecuvantare?. Cine ti-a facut ordinarea in slujba pe care o declare ca ai primit-o?!. Cine te-a Botezat in apa!?. Cine ti-a fost professor la ITB, nu cumva un nume conspirativ al Securitatii ti-a facut o asemenea slujba si este notat in lista neagra la pag.408-411 din RM?!. Daca numai unul il vei gasi din cei 40? esti contaminat. In imprejurarea aceasta nu vei beneficia de binecuvantari ceresti. Nu te eschiva cautal. Nu vrei sa-l recunosti.

               In Evanghelia a cincea sta scrisa chemarea:”Desconspirarea celor din Functii?. Si da-ti pe mana jurnalistilor din mass-media puteti trece si la alt ziar ca toate isi au un singur tata!. Dar lucrul acesta, nu sta scris in Cartea Sfanta, ci numai in Cartea Mortii.(vezi fila 130-132, date ist.), la fila 132 exista o poza probabil cu Comitetul Executiv a noii conduceri, formata din cei 6 tineri!….?., toti la o masa ca la Antena3, TVR.

              Am scris comentatorilor mei o scurta istorie, care va va fi de folos si va complecta un gol in necunoscutul timp al trecutului, si va trezi mintea multora de a-si imbogatii memoria cu roadele  Adevarului istoric. NIHEL SINE DEO.

      

               Al vostru frate: Ioan Berar, Oradea str. Volga nr.16, Jud. Bihor. TEL.0359/445.829.

              Data de 05 Iulie 2011.

                

                               CUPRINS

                     PANGARIREA MEMORIEI !.

 I.CUM A AJUNS PANGARITA MEMORIA ?……………………………………..2                                   

           1). A nu asculta cand Dumnezeu iti vorbeste……………………………2

            2). Pentru ca Cartea RM, a impartit Istoria in doua………………….3

            3). Pentru ca in Biserica a patruns erezii………………………………….3

                 a). O miscare dizidenta (1930)………………………………………..3

                 b). Cazul lui Bododea Ioan…………………………………………………..4

                 c). Cazul Bodor Eugen………………………………………………………….4

                  –  Bodor Eugen, (se considera marginalizat)……………………..7

                d). Unirea cu baptisti Independenti……………………………………..7

                e). Alte grupari dizidente, (sursa pangaririi memoriei)…………8

                 –   Dizidentii din Pancota jud.Arad………………………………………8

                –    Ilincas Maria Ileana, Salaj……………………………………………….8

                –   Dizidentii din Borhanci Cluj……………………………………………..9

                –   Evolutia dizidenta dupa revolutie (1989)………………………..9

  II.CUM ESTE PRIVITA RASCUMPARAREA MEMORIEI!?………………….9

Dumnezeu nu se implica in ambitiile lui Vasilica……………………………..9

Acredotarea (imputernicirea), pe care o da Dumnezeu este

valabila…………………………………………………………………………………………9

Lipsa de coeziune intre Biblie si Cartea RM……………………………………9

In toate punctele de vedere cartea este “socanta”………………………10

Starea de inceput a Bisericii………………………………………………………….13

Cazul lui Motrescu Vasile………………………………………………………………14

-Partizani in lupta armata……………………………………………………………..14

-Adevarata lupta a comunistilor……………………………………………………14

        7. Expresii si cuvinte denigratoare…………………………………………..17

          -Primul document istoric……………………………………………………….17

III. CE NE SPUNE ISTORIA ?………………………………………………………18

         -Sub semnul lepadarii in credinta…………………………………………..21

         -Vederile lui Vasilica………………………………………………………………22

         -Fata in fata cu Adevarul………………………………………………………..22

         -Evenimente dupa 23 August 1944………………………………………..22

IV. RECUNOASTEREA CONTEXTULUI DIN PARTEA STATULUI !………..23

V. IPOTEZA COLABORARII CU SECURITATEA?……………………………..24

       a). Soarta celor 40 de pastori, (pag.408-411), RM…………………….24

       b). Masuri de constrangere……………………………………………………..25

       c). Evenimente, intamplari si luari de pozitii……………………………25

       1). Agrijul Mare, jud.Arad………………………………………………………..25

       2). Dizidentii din Ineu, jud.Arad……………………………………………….25

       3). Cazul unui individ in Biserica din Ineu………………………………..26

       4). Oficierea unui botez la Mocrea jud.Arad…………………………….26

       5).Liderul dizident Crisan Ionas –Carand………………………………….26

       6). Primirea unor sume de bani……………………………………………….26

       7).Transfer Arad – Oradea……………………………………………………….27

       8).Bolog Florian……………………………………………………………………….27

       9).Casele conspirative……………………………………………………………..28

      10).Vizite facute de persoane din occident………………………………29

       11).Nume conspirative…………………………………………………………….30

       12).Vizita unor straini veniti in tara………………………………………….30

             -Bily Graham……………………………………………………………………….31

             -O statistica pentru Biserica Penticostala………………………….32

             -Cazul Bistrita (1989)………………………………………………………..33

             -Masuri intreprinse de autoritati………………………………………35

             -Cazul Maieru jud.Bistrita N………………………………………………36

       13).Confirmarea  pangaririi Rascumpararii Memoriei…………….36

       14).Lamuriri asupra unor afirmatii denigratoare…………………….39

        15).Lucia Loghin  (exprimari) RM, pag.V Al. 5…………………………41

        16). Banii primiti si ereziile desbinatoare……………………………….41

VI- RELATII DE COLABORARE CU STATUL CULTE SI ALTE ORGANIZATII.42

VII- LISTA MARTIRILOR………………………………………………………….42

        -Partenie Pera – Lipova………………………………………………………….42

        -Boicu i. Rusian Lascar Catargiu……………………………………………..43

        -Tamas Vasile………………………………………………………………………..43

        -Un necunoscut……………………………………………………………………..43

VIII- FORMELE DE ADORARE…………………………………………………..43

IX O ATITUDINE DUBIOASA FARA DUMNEZEU…………………………….44

       -Adevarul istoric: NIHEL SINE DEO!.